Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Liikenne

Miksi bonuksia ei voi enää siirtää puolisolle?

Liikennevakuutuslain mukaan vahinkohistoria on henkilökohtainen.

Lakimuutos vaikutti bonusten siirtämiseen. Kuva: Jari Kautto

Lukijalla ja hänen edesmenneellä miehellään oli yhteinen auto yli 45 vuotta. Rouva oli rekisteriotteessa toinen omistaja. Kun hän muutatti rekisteröintitietoja pelkästään omalle nimelleen, kävi ilmi, ettei vakuutuksen bonuksia voikaan siirtää. Sen seurauksena aiemmin 250 euroa vuodessa maksanut liikennevakuutus, jossa bonus oli 80 prosenttia, nousi 883 euroon.

– Nyt voin alkaa kerryttää iloisena omia bonuksia, olenhan vasta täyttänyt 70 vuotta, toteaa vakuutusyllätyksestä tuohtunut lukijamme.

Kysymyksiimme vakuutusbonuksista vastaa tuotekehityspäällikkö Ari Saarnio vakuutusyhtiö LähiTapiolasta.

Miksi bonuksia ei voi enää siirtää puolisolle?

Ensinnäkin on hyvä huomioida, että liikennevakuutuksen hinnoitteluun vaikuttaa moni muukin tekijä kuin pelkkä bonusprosentti. Suuressa roolissa ovat myös auton tiedot sekä vakuutuksenottajan/auton haltijan tiedot, kuten alue ja ikä. Kun vakuutus vaihdetaan toisen henkilön nimiin, vakuutusmaksu voi tällöin olla hyvinkin erilainen, vaikka auto olisi sama. Suomen vakuutusmarkkinassa hinnoittelu on hyvin yksilöllistä.

Liikennevakuutuksen hinnoitteluun vaikuttaa moni muukin tekijä kuin pelkkä bonusprosentti. Tuotekehityspäällikkö Ari Saarnio

Bonuksen siirtoon vaikutti vuoden 2017 liikennevakuutuslain muutos. Laki sanoo, että vakuutushistoria on henkilökohtainen, eikä mikään vakuutusyhtiö voi enää siirtää bonusta toiselle henkilölle. Toisin sanoen, kun aiemmin bonukset on voinut siirtää puolisolle, uuden lain myötä näin ei voi enää tehdä.

Lain mukaan vahinkohistoria on henkilökohtainen riippumatta siitä, käyttääkö ajoneuvoa yksi tai useampi henkilö. Lakiuudistus mahdollisti yhtiöille paljon uudistusmahdollisuuksia. Siten kokonaistilanne on varmasti parempi kuin ennen. Esimerkiksi LähiTapiolassa ilman vahinkohistoriaa tai muutaman vuoden ajolla voi saada 20-40 prosenttia suuremman lähtöbonuksen kuin aiemmin, eli nollasta ei tarvitse lähteä, sanoo Saarnio.

Lakimuutoksen yhteydessä vakuutusyhtiöt tarjosivat siirtymäaikaa, jolloin bonuksia pystyi siirtämään. Onko lakimuutoksesta tiedotettu asiakkaille tarpeeksi tehokkaasti?

Kyllä asiasta on tiedotettu. Esimerkiksi LähiTapiolasta jopa kehotettiin tuotteen vaihtamiseen. Lisäksi asia on ollut mediassa isosti esillä vuoden 2017 aikana. Moni asiakkaamme vaihtoikin tuotetta, mutta valitettavasti asiakkaiden tavoitettavuus on aina viestinnän ja markkinoinnin haaste.

Mitä kyseisessä tilanteessa kannattaisi tehdä, jotta vakuutusmaksua saisi pienemmäksi?

Vakuutus kannattaa tässäkin tapauksessa kilpailuttaa, sillä lakisääteisessä vakuutuksessa yhtiöt pääosin kilpailevat hinnalla ja toki bonusprosenteilla. Tietämättä kyseisen asiakkaan yhtiöstä tai tilanteesta enempää uskon, että hintaeroja tulee tässäkin tapauksessa eri vakuutusyhtiöiden välille, Ari Saarnio toteaa.

Anne Repo
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi