Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Liikenne

Saako käyttää kahta parkkiruutua, jos siitä maksaa? "Lähtökohtana on..."

Vaikka parkkiruudut tuntuisivat liian kapeilta, tämän pysäköntiratkaisun laki kieltää. Pysäköintiruutua ei myöskään voi käyttää esimerkiksi piknik-paikkana, vaikka sen vaatimusten mukaisesti maksaisikin. Kuva: Timo Nieminen

Mikä neuvoksi, kun henkilöautoa ei saa millään mahtumaan pysäköintiruutuun? Eläkeikäinen kysyjä sanoo tarvitsevansa autolleen kaksi ruutua ja maksavansa mielellään molemmista.

Saako autolleen vallata kaksi pysäköintiäruutua, lakimies Timo Lampinen Jyväskylän kaupungin pysäköinninvalvonnasta?

Ei saa. Lähtökohtana on tieliikennelain 28 § 1 momentin 6 kohdan säädös, jonka mukaan pysäköinti on kielletty ”merkityn pysäköintipaikan vieressä tahi merkityllä pysäköintipaikalla siten, että ajoneuvo osittainkin jää kullekin ajoneuvolle merkityn paikan ulkopuolelle”. Eli ei saa pysäköidä kahteen ruutuun, vaikka maksaisikin molemmista. Varsinkin uuden, kalliin auton ostaneet ihmiset saattavat mielellään niin tehdä varjellakseen Mersun kylkiä kolhuilta, mutta sallittua se ei ole. Henkilöautot kyllä mahtuvat pysäköintiruutuihin.

Saako ruutua käyttää mihin vain, jos maksaa parkkimaksun?

Pysäköintiruutua saa käyttää vain ajoneuvon pysäköimiseen, ei muihin tarkoituksiin. Pysäköintimaksun maksamisessa ei ole kyse tontinvuokrauksesta.

Mitä peräkärryn kanssa ajavan pitää huomioida?

Auto ja siihen kytketty peräkärry katsotaan yhdeksi ajoneuvoksi. Yksi pysäköintimaksu siten riittää. Täytyy kuitenkin etsiä sellainen P-paikka, johon ajoneuvoyhdistelmä mahtuu. Ei saa pysäköidä poikittain tavallisiin parkkiruutuihin. Huomattava on myös, että peräkärryjen säilyttäminen katualueilla ja yleisillä pysäköintipaikoilla on kielletty.

Miten tarkkaan pysäköinninvalvojat katsovat, että pysäköity auto ”osuu kohteeseen”?

Jos auto ylittää pysäköintiruudun rajat, vaikeuttaa se viereisen ruudun käyttöä ja saattaa jopa estää sen. Sen vuoksi ruudun rajojen kunnioittaminen ja sen valvominen ei ole pelkkä muotoseikka.

Monelta autoilijalta näyttää menevän pysäköinti vähän leveäksi tai pitkäksi. Mikä on sallittua ja mikä ei?

Tämän suhteen ei ole mitään erityistä sallittua toleranssia. Normaalilla huolellisuudella henkilöauton saa osumaan ruutuun.

Mervi Varonen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi