Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Liikenne

Kuka korvaa pyöräilyonnettomuuksissa? Pyöräilijät saavat moitteita vakuutusyhtiöstä

Vakuutusyhtiöt kertovat, millaisiin onnettomuuksiin polkupyöräilijät joutuvat ja mitä siitä seuraa.

Korvattavia pyöräilyonnettomuuksia sattuu eniten aikuisille. Kuva: istock

Hyvästi valoisat pyöräilykelit ja lomalaisen virkeä mieli! Tervetuloa syksy ja työviikon uuvuttama pääkoppa. Samalla varoitus: tilastojen mukaan tämä tietää rytinää.

– Kun illat pimenevät ja kelin puolesta olosuhteet heikkenevät, mutta pyöräily kuitenkin jatkuu, niin vakuutusyhtiön tilastoihin ilmestyy piikki, Lähitapiola Savon korvausjohtaja Risto Rissanen kertoo.

Viikonpäivistä perjantaisin kannattaa polkea varoen.

– Perjantai korostuu viikonpäivistä. Silloin kaupungeissa liikutaan enemmän kuin monena muuna päivänä, ja keskittyminen voi olla jo viikonlopun asioissa niin autoilijoilla kuin pyöräilijöillä. Fokus ei olekaan kenties liikenteessä, vaan siinä saatetaan jo miettiä ostoslistaa tai viikonlopun reissua, Rissanen arvioi.

Pyöräilijä ei aina tiedä, milloin pitää väistää

Tyypillinen onnettomuus tapahtuu risteysalueella, kun autoilija ja pyöräilijä kohtaavat, sanovat sekä Rissanen että Fennian vastaava asiantuntija Leena Joutjärvi.

– Jos diplomaattisesti sanoisi, niin sekä pyöräilijät että autoilijat voisivat huomioida toisiaan enemmän. Useimmat onnettomuudet olisivat estettävissä matalammalla tilannenopeudella tai olemalla tarkkaavaisempia risteyksissä, sanoo Risto Rissanen.

Hänen mukaansa pyöräilijöille joutuu antamaan hieman moitetta siitä, että he käyttävät suojateitä pyöräteinä eivätkä huomioi sitä, onko ajoneuvolle merkitty väistämisvelvollisuutta.

– Jos ajoneuvolle ei ole erikseen merkitty väistämisvelvollisuutta, pyöräilijä on väistämisvelvollinen suojatiellä. Läheskään aina kolmiota tai stop-merkkiä ei suojatien edessä ole, jolloin se tarkoittaa sitä, että pyöräilijän kuuluu väistää – tai taluttaa pyörää. Taluttaessaan pyörää hän näet muuttuu jalankulkijaksi, jolloin väistämään joutuukin autoilija.

– Aika usein pyöräilijä ei tiedä, että hänen pitää väistää, Fennian Joutjärvi arvioi.

Näkyvyys voi olla huono

Autoilijoiden kompastukseksi koituvat puolestaan tyypillisesti ne tilanteet, kun pyöräilijä ja autoilija kulkevat samaan suuntaan ja auto kääntyy – yleensä oikealle – mutta ei huomioikaan pyörätietä suoraan tulevaa pyöräilijää.

– Autoilijan kuuluisi väistää, mutta hän ei aina huomioikaan nopeasti tulevaa pyöräilijää, sanoo Risto Rissanen.

Toisinaan autoilijan näkyvyys on huono esimerkiksi kasvillisuuden vuoksi.

– Joskus pyörätien varrella on korkeaa pensasaitaa, ja välistä tulee pikkuteitä. Kun pyöräilijä tulee kovalla vauhdilla ja autoilija työntää keulaa pyörätielle nähdäkseen, niin siinä helposti kopsahtaa. Autoilija joutuisi väistämään, mutta hän ei pysty havaitsemaan pyöräilijää, Rissanen selvittää.

Kokosimme kolmelta vakuutusyhtiöltä – Ifiltä, Fennialta ja Lähitapiolalta – heidän vakuutuksistaan korvattuja pyöräilyonnettomuuksia, jotka jakautuvat vakuutusten perusteella liikennevahingoiksi, tapaturmiksi ja vastuuvahingoiksi.

Liikennevahinko: Kuorma-autoilija kääntyi ja ajoi päälle

Onnettomuus sattui taajamassa valoisalla ja hyvässä kelissä. Keski-ikäinen polkupyöräilijä ajoi kevyenliikenteenväylää pitkin ja ajoi suoraan sen jatkeena olleelle suojatielle. Samaan aikaan risteysalueelle tullut kuorma-auto lähti kääntymään risteyksessä oikealle, jolloin polkupyöräilijä törmäsi kuorma-auton etukulmaan ja vammautui. Polkupyöräilijä ei käyttänyt kypärää. Vahinko meni kuorma-auton liikennevakuutukseen.

Liikennevahinko: Lapsi jäi alle

Liikennevahinko sattui kunnan haja-asutusalueella. Satoi vettä, valaistus oli heikko ja näkyvyys huono. Peruskouluikäinen lapsi lähti ylittämään tietä polkupyörällä huomaamatta, että toisesta suunnasta tuli henkilöauto. Autoilija ei ehtinyt väistää polkupyöräilijää ajoissa vaan törmäsi tähän. Polkupyöräilijä lensi törmäyksen voimasta pyörän selästä ja vammautui. Polkupyöräilijän kypärä halkesi törmäyksen voimasta. Vahingot kuuluvat liikennevakuutuksesta korvattaviin vahinkoihin.

Liikennevahinko: Rattijuoppo törmäsi pyöräilijään

Alkoholin vaikutuksen alaisena ollut henkilöauton kuljettaja törmäsi autollaan maantien reunassa pyöräilleeseen keski-ikäiseen henkilöön ja pakeni paikalta. Paikalle sattuneet ohikulkijat löysivät pyöräilijän tien pientareelta, ja hänet kuljetettiin ambulanssilla sairaalaan. Pyöräilijä sai vakavia vammoja, kuten aivovamman. Vahingot menevät liikennevakuutuksen korvattavaksi.

Kuljettaja tavoitettiin myöhemmin, ja hänet tuomittiin muun muassa törkeästä rattijuopumuksesta ja vammantuottamuksesta.

Vastuuvahinko: Ajoi hurjasti ja kaatoi toisen

Keski-ikäinen pyöräilijä lähti ohittamaan alikulkutunnelissa aikuista ja lasta ja törmäsi aikuiseen, joka kaatui ja mursi rytäkässä jalkansa. Ohittavalla pyöräilijällä oli huomattava tilannenopeus, ja hän sai sakkorangaistuksen liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja vammantuottamuksesta.

Loukkaantuneen pyöräilijän vahinkojen hoito meni ohittajan vastuuvakuutuksen korvattavaksi.

Tapaturma: Ajokki karkasi käsistä

Keski-ikäinen mies pyöräili vesisateessa. Kaarteessa, jossa oli irtohiekkaa, hän menetti pyöränsä hallinnan, kaatui ja loukkasi ranteensa. Ranne murtui, ja se laitettiin kipsiin. Kun osallisina ei ole muita, kyseessä on tapaturma.

Vastuuvahinko: Pyörällä hiekkakasaan ja nurin

Keski-ikäinen pyöräilijä kaatui työmatkallaan kaivutöiden jäljiltä tielle jääneeseen hiekkakasaan ja sai useita murtumia. Tiellä ei ollut työmaasta varoittavia merkkejä eikä sulkuaitoja. Koska vahinko sattui työmatkalla, niin ensisijainen korvaava vakuutus olisi työnantajan tapaturmavakuutus, mutta tässä tapauksessa korvaus maksettiin suurimmaksi osaksi aliurakoitsijan vastuuvakuutuksesta.

Lue myös: Vanhemmat voisivat parantaa koululaisten liikenneturvallisuutta – "Huoltajat tuovat lapsensa koulun eteen autolla, vaikka saattamiselle on oma paikka"
 
Onnettomuudet

Kuka korvaa?

Korvattavia pyöräilyonnettomuuksia sattuu eniten aikuisille.

Tyypillisessä tilanteessa pyöräilijän pyörä kaatuu jostakin syystä, ja pyöräilijä loukkaantuu.

Useimmissa tilanteissa pyöräilyonnettomuuden aiheuttamat vammat ovat melko lieviä.

Polkupyöräonnettomuuksista voi kuitenkin aiheutua vakavia vahinkoja, jotka vaativat pitkää toipumista.

Jos moottoriajoneuvo on osallinen vahinkoon, vahinko korvataan ajoneuvon liikennevakuutuksesta.

Polkupyöräilijän henkilövahinko voidaan korvata myös vapaaehtoisesta tapaturmavakuutuksesta tai työnantajan tapaturmavakuutuksesta tai aiheuttajan vastuuvakuutuksesta.

Jaottelu on karkea, korvausperiaatteissa on tapauskohtaista vaihtelua.

Soili Porokka
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi