Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Liikenne

Naista odotti uskomaton näky keskellä kirkasta päivää - näin estät automurron

Auton sisälle jätetty kassi ja elektroniikka houkuttelevat. Tanja Björkstenin autoon murtauduttiin uimarannan parkkipaikalla keskellä päivää.

Kassi lähti, sirpaleet jäivät. Tanja Björkstenin laukun sisältö kiinnosti keskellä kirkasta päivää. Kuva: Tanja Björksten

Automurtojen määrä on jo vuosien ajan ollut laskussa. Vuosina 1999 ja 2000 tapauksia tilastoitiin noin 42 000, kun taas vuonna 2017 murtoja tehtiin enää 7 650. Suunta on edelleen alaspäin.

Itä-Suomen poliisin rikoskomisario Juha Korhonen kertoo, että positiivinen trendi johtuu paitsi autojen kehityksestä myös siitä, että ihmiset ovat alkaneet kiinnittää enemmän huomiota turvallisuuteen.

– Tavaraa ei jätetä enää siinä määrin tarjolle kuin aikaisemmin. Myös teknisten laitteiden suojaus, kuten autosoittimien koodaukset, ovat vähentäneet automurtojen määrää. Murrot eivät enää niin sanotusti kannata.

Murtoja myös päivänvalossa

Nykyään mukaan lähtee autossa kuljetettava omaisuus, kuten kannettavat tietokoneet sekä kännykät tai kassit, joiden sisällä voi olettaa olevan jotain arvokasta. Suomessa on viime vuosina ollut myös kansainvälisiä ammattilaisvarkaita, jotka ovat tulleet etsimään nimenomaan autonosia. Heille kelpaavat muun muassa turvatyynyt, keskikonsoli ja valoumpiot.

– Ammattivarkailla on mukanaan ostoslistatyyppinen luettelo, jonka mukaan tavaraa kerätään ennen maasta poistumista, turvallisuusasiantuntija Aku Pänkäläinen Finanssiala ry:stä kertoo.

Kulkuvälineisiin kohdistuvia omaisuusrikoksia tapahtuu ympäri Suomen, mutta usein tilastoissa erottuvat kaupunkialueet ja taajamat. Automurtoja, tai yleensä murtoja ja muita omaisuusrikoksia, tehdään pääasiassa rahan vuoksi.

– Monesti asialla ovat päihteiden käyttäjät, jotka tarvitsevat rahaa niiden hankkimiseksi, Korhonen sanoo.

Toisinaan automurtoja tehdään myös päivänvalossa. Tällöin kyseessä on Pänkäläisen arvion mukaan spontaani ”tilaisuus tekee varkaan” -hetki, jolloin akuutti rahapula on pakottanut varkaan toimimaan heti, kun jotain rahanarvoista tulee vastaan suuresta kiinnijäämisriskistä huolimatta.

– Yleisimmin automurtovarkaat ovat liikkeellä kuitenkin alkusyksyn pimenevinä iltoina, jolloin valaistus- ja lämpöolosuhteet ovat otollisimmat.

Hae korvauksia heti

Korvauksia kannattaa hakea heti, kun vahinko on havaittu. Ei ole niin pientä automurtoa, ettei siitä kannattaisi ilmoittaa vakuutusyhtiöön.

Automurron sattuessa omalle kohdalle tehdään asiasta ensin rikosilmoitus poliisille. Seuraavaksi vakuutusyhtiön kanssa huolehditaan vaurion kärsinyt kulkuneuvo korjaamolle mahdollisimman pian.

– Kulkuneuvoon tulleet vahingot ja auton osat korvaa vapaaehtoinen autovakuutus, kasko. Ajoneuvon mukana kulkenut omaisuus voi kuulua kotivakuutuksen piiriin.

Yleisimmin automurtovarkaat ovat liikkeellä kuitenkin alkusyksyn pimenevinä iltoina.

Kotivakuutuksesta maksettava yhteissumma on vuosittain noin 20 miljoonaa euroa. Tähän lukuun sisältyvät muun muassa varastetut polkupyörät ja kotimurrot. Vakuutusyhtiöillä on erilaisia käytäntöjä siitä, kuinka paljon asiakkaalle korvataan vaikkapa etupenkille jätetystä digikamerasta. Esimerkiksi OP Vakuutus edellyttää, että omaisuuden pitää olla sijoitettuna tai peiteltynä niin, ettei se näy ulos.

– Muussa tapauksessa korvausta voidaan alentaa suojeluohjeen laiminlyönnistä johtuen, toteaa OP Vakuutuksen henkilöasiakkaiden palveluista vastaava liiketoiminta-alueen johtaja Hanna Hartikainen.

Sen sijaan vakuutusyhtiö Pohjantähdessä ei varsinaista suojeluohjetta ole. Palvelupäällikkö Veijo Santala kuitenkin huomauttaa, että ajoneuvo on syytä olla lukittuna, eivätkä ikkunat saa olla auki.

– Maalaisjärki kannattaa tässäkin asiassa pitää mielessä, hän toteaa.

Varas iski uimarannan parkkipaikalla

– Nyt mieti, Tanja, mitä sinulla oli siellä autossa.

Näin neuvoi ystävä Vantaalla asuvaa Tanja Björksteniä, jota kohtasi Nurmijärvellä sijaitsevan uimarannan parkkipaikalla uskomaton näky: auton kuljettajan puoleinen ikkuna (kuvassa) oli lyöty säpäleiksi keskellä kirkasta päivää. Rauhallinen alue ei äkkiseltään vaikuta paikalta, jossa varkaat iskisivät.

Mutta näin kuitenkin kävi. Björksten on myöhemmin miettinyt, että hänen autonsa ei millään lailla huuda, että kyseessä olisi hyväkin apaja.

– Minulla on tavallinen kolmeovinen auto, ja sisällä oli vain iänikuinen laukkuni.

Se riitti kuitenkin houkuttamaan varkaan. Saalis jäi tosin laihaksi, sillä käteistä ei ollut, ja ainoaksi lohduksi jäi pankkikortin lähimaksuominaisuus. Sillä pystyy ilman tunnuslukua maksamaan alle 25 euron ostoksia. Tämän tekijäkin lienee tiennyt, sillä kortti kourassa oli suunnattu paikalliseen Pizza Expressiin, missä pitsaa tilattiin 23 eurolla. Sen lisäksi Veikkauksen pelikoneella koetettiin onnea 20 euron edestä.

Onni oli sinänsä myötä, sillä varas voitti 20 euroa - voitto vain ohjautui Björkstenin tilille.

– Siinä kohtaa kyllä ajattelin, että ”tyhmät!”, Björksten nauraa.

Tekijää ei ole saatu edelleenkään kiinni.

– Kyseessä on täytynyt olla porukka, josta joku on katsonut, ettei ketään tule, ja yksi on sillä välin murtautunut autoon. Eihän mikään muuten selitä sitä, että autoon murtaudutaan uimarannalla, jossa koska tahansa voi jäädä kiinni itse teosta.

Samanlaisia kokemuksia muillakin

Prosessina auton korjauttaminen ja korvausten saaminen oli sujuvaa. Laukku, lompakko ja korttien uusimisesta aiheutuvat kulut menivät vakuutukseen, ja auton korjauksen ajan käytössä oli vakuutusyhtiön kustantama vuokra-auto.

Kun Björksten kertoi asiasta sosiaalisessa mediassa varoittaakseen muita vastaavanlaisen rikoksen kohteeksi joutumiselta, kommentteihin kertyi joitakin samantyyppisiä kokemuksia.

– Sellainen tunne minulle jäi, että ei sen tarvitse olla ammattilaisrikollinen, joka tekee tällaista. Tämäkin vaikuttaa aika amatöörimäiseltä teolta. Sen opin, että mitään arvokasta ei pidä jättää näkyville.

Lue myös: Ostaako sähkö- vai kaasuauto? Kysyimme autoasiantuntijalta vinkit päätöksentekoon
 
Muistilista

Näin estät automurron

Pidä autonavaimet mukana.

Pysäköi auto aina näkyvälle paikalle tai lukittuun autotalliin.

Älä jätä autoon omaisuutta, älä edes tyhjää ostoskassia. Näkyvillä olevat esineet aiheuttavat murtoja eniten.

Sijoita arvotavarat lukittuun takakonttiin tai istuimien alle.

Osta varashälytin.

Laitata tummennuskalvot, jotka hankaloittavat näkemistä auton sisälle.

Asennuta elektroninen käynnistyslukko.

Pidä auto ehjänä ja puhtaana. Siisteys antaa ymmärtää varkaalle, että tässä autossa on varmasti myös varashälytin.

Etsi kadun varresta mahdollisimman valoisa paikka, jonka voi nähdä monesta eri asunnosta.

Autojen varastaminen on nykyään mahdollista jopa langattomasti hakkeroimalla. Itse ajavaan autoon kannattaa hankkia rattilukko.

Hanki OBD-liittimiä varten lukko, joka estää varkaita pääsemästä käsiksi liitäntään.

Vaihda kulunut virtalukko uuteen. Vanha virtalukko saattaa toimia jopa tasapäisellä ruuvimeisselillä.

Soili Porokka
Maiju Korhonen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi