Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Liikenne

Ajokortin menettää harvoin pysyvästi sairauden vuoksi

Lääketieteellinen ajokielto ei ole rangaistus, vaan kyse on liikenneturvallisuudesta.

Kuva: Jusa Hämäläinen

Ajokortin saamiseen vaikuttavat monenlaiset terveysseikat. Esimerkiksi vaikea masennus, pitkäaikainen unettomuus tai vaikea-asteinen tarkkaavaisuushäiriö vaativat ajokorttia hakevalta lääkärin arvion ajokyvystä.

Ajo-oikeuden pysyvä menettäminen sairauden vuoksi on kuitenkin harvinaista.

Ajokorttilain heinäkuisen uudistuksen myötä henkilöauto- tai mopokorttia ensimmäistä kertaa hakevilta ei enää automaattisesti vaadita lääkärintodistusta, vaan sen korvaa oma vakuutus terveydentilasta.

Hakijalla on sen myötä velvollisuus pohtia mahdollisten sairauksiensa, oireidensa ja vammojensa vaikutusta omaan ajokykyynsä. Lääkärin arvio tulee hankkia tarvittaessa.

– Terveydentilavaatimukset eivät lakimuutoksen myötä ole muuttuneet. Todettiin ainoastaan, että on turhaa edellyttää jokaiselta perusterveeltä ihmiseltä lääkärin arviota, painottaa liikenteen turvallisuusvirasto Trafin liikennelääketieteen yksikönpäällikkö Jukka Terttunen.

Sekä ajokorttilaissa, EU:n ajokorttidirektiivissä että lääkäreille suunnatuissa Trafin ajoterveyden arviointiohjeissa luetellaan tietyt sairaudet ja vammat, jotka vaikuttavat ajamiseen. Jos kuitenkin oma ajoterveys pohdituttaa mistä tahansa syystä, siitä kannattaa aina keskustella lääkärin kanssa.

"Valtavastihan ihmiset rajoittavat itsekin ajamistaan"

Jos ajokortin omistajan terveydentila muuttuu siten, että se vaikuttaa ajoturvallisuuteen, Terttunen peräänkuuluttaa sekä ajokortinhaltijan itsensä että hoitavien tahojen vastuuta tilanteen tunnistamisesta.

– Valtavastihan ihmiset rajoittavat itsekin ajamistaan. Harva lähtee ajamaan esimerkiksi väsyneenä, päihtyneenä tai kovassa kuumeessa.

Lue myös: Ajokortin opetuslupia myönnetty ennätysmäärä
 

Jos lääkäri arvioi sairauden tai vamman heikentävän ajokykyä alle kuuden kuukauden ajan, hän voi määrätä tilapäisen ajokiellon, joka kirjataan potilastietojärjestelmään. Poliisille siitä ei ilmoiteta, mutta ajaminen vastoin lääkärin asettamaa ajokieltoa voi vaikuttaa esimerkiksi liikennevakuutuskorvauksiin. Yli kuusi kuukautta kestävästä ajoterveydentilan heikentymisestä lääkärillä puolestaan on aina velvollisuus ilmoittaa poliisille.

Yleisimpiä syitä ajokieltoon ovat merkittävät sairastumiset ja vammautumiset, vakavat sydänoireet, epilepsian tai aivohalvauksen kaltaiset neurologiset sairaudet, vaikeat mielenterveysongelmat sekä pitkäaikainen päihteiden käyttö.

Ajo-oikeus sisältää myös velvollisuuksia

Mikään sairaus ei Terttusen mukaan automaattisesti johda ajoluvan epäämiseen. Tärkeintä on hakea lääkärin apua aina terveydentilan niin vaatiessa, jolloin ajaminen voi jatkua viimeistään hoidon vaatiman tauon jälkeen.

– Ihmisellä voi olla vaikka kymmenen diagnoosia, mutta jos sairaudet ovat hyvässä hoitovasteessa ja niiden aiheuttama toimintakyvyn alenema on korkeintaan vähäinen, se ei ole este ajamiselle.

Esimerkiksi diabetes estää ajamisen nykyään enää harvoin, koska sen hoito on kehittynyt paljon.

Mutkikkaampia ovat erilaiset mielenterveysongelmat sekä päihteiden käyttö. Ajokieltoon saattaa johtaa vaikkapa vaikea-asteinen masennus, johon liittyy itsetuhoisuutta.

– Ajokortti ei kuitenkaan yleensä lähde loppuiäksi vaan ainoastaan siksi aikaa, että sairauden riittävästä hoitovasteesta voidaan varmistua, Terttunen muistuttaa.

Esimerkiksi psykiatriset oireet ovat usein ohimeneviä ja hyvin hoidettavissa. Sen sijaan ikääntymiseen liittyvät muistihäiriöt ovat yleensä eteneviä, joten niiden vuoksi menetetyn ajo-oikeuden harvoin saa enää takaisin.

Lääketieteellinen ajokielto ei koskaan ole rangaistus vaan turvallisuuskysymys Terttunen kertoo.

– Ajo-oikeus ei ole mikään subjektiivinen kansalaisoikeus, vaan se sisältää myös velvollisuuksia. Kun liikutaan tiellä, jossa on myös muita, niin joskus tuntuu unohtuvan, että ajokiellon ansiosta saattaa säilyä jonkun henki.

Anna Dannenberg
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi