Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Liikenne

Kommentti: Missä täysin puolueeton tieto dieselbakteerista?

Niin kutsuttu dieselbakteeri nousi puheenaiheeksi useassa mediassa viitisen vuotta sitten. Samoja ehdokkaita bakteerin aiheuttajiksi pyöritellään yhä, mutta varmaa tietoa on harvalla. Täysin puolueetonta tietoa tuntuu olevan hankala löytää.

Etsin asiantuntijaa sekä Teknologian tutkimuskeskus VTT:stä sekä Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta. Jälkimmäisestä kerrottiin, ettei heidän väestään löydy tähän soveltuvaa asiantuntijaa.

VTT:llä dieselbakteeri herätti kiinnostusta, mutta lomakaudesta johtuen mahdollisesti aiheesta tietävää asiantuntijaa ei ollut tavoitettavissa.

Koska dieselbakteeri voi aiheuttaa todellisia vaaratilanteita vesillä, luulisi jonkun haluavan selvittää pohjamönjiä myöten myös Suomessa, mistä dieselbakteerissa ja sen synnyssä on oikein kyse.

Bakteerin jäljitettävyys, eli mistä se on veneen polttoainetankkiin joutunut, osoittautuu usein mahdottomaksi tehtäväksi. Mikrobikasvustoa aiheuttava bakteeri voi tarttua käsistä tai jopa ilmasta.

Kuten yksi haastateltavista huomauttaa, kasvustoja voi olla myös kauppiaan säiliössä. Mistä tietää, onko keväällä säiliöstä saatava polttoaine tuoretta vai edellissyksyistä.

Toinen haastateltava kertookin välttävänsä maanpäällisiä rantatankkeja alkukesästä.

Veneilijät saavat ristiriitaista tietoa myös biosidien eli bakteereita tuhoavien kemikaalien käytöstä. Yhtäältä voi saada vinkin, että biosidejä voi laittaa polttoainetankkiin pieninä määrinä koko ajan, toinen taho kieltää menettelytavan ehdottomasti.

Näkemys siitä, että biosidien säännöllinen käyttö voisi tehdä dieselbakteerista vastustuskykyisen, tuntuu loogiselta. Onhan joistakin bakteereista jo tullut antibiooteille vastustuskykyisiä.

Sanna Inkinen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi