Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Liikenne

Pyöräilijä, muista noudattaa liikennesääntöjä kesälläkin - kokosimme yhteen tärkeimmät säännöt

Kuva: Rebecca Lapveteläinen

Aurinko paistaa ja asfaltti on kuumaa. Polkupyörä nojailee talon seinustaan ja houkuttelee nousemaan kyytiin. Ripeällä otteella kapuat viime vuonna hankkimasi Tunturin selkään ja polkaiset vauhtiin. Äkkijarrutus. Auto vilahtaa ohi. Miten ne väistämissäännöt oikein menivätkään?

Aina oikeaa reunaa

Polkupyörä on aina ajoneuvo ja pyöräilijä sen kuljettaja, ellei hän taluta pyörää. Tieliikennelain mukaan jalankulkijaksi lasketaan kaikki jalan, suksilla, rullasuksilla, luistimilla tai vastaavilla välineillä liikkuvat ja potkukelkan, lastenvaunujen, leikkiajoneuvon, pyörätuolin, jalankulkua avustavan tai korvaavan liikkumisvälineen tai vastaavan laitteen kuljettajat sekä polkupyörän tai mopon taluttajat.

Lue myös: Tyypillisin pyöräilyonnettomuus on yksittäinen kaatuminen
 

Polkupyörällä on ajettava aina tien oikeassa reunassa ja pyörätiellä, jos sellainen on merkitty. Kun pyörätie on yhdistetty jalkakäytävään, pyöräilijä ajaa jälleen tien oikeassa reunassa, vaikka jalankulkija saakin käyttää sekä oikeaa että vasenta reunaa. Ellei pyörätietä ole, pyöräilijä ei saa ajaa jalkakäytävällä, vaan hänen on ajettava tien oikeassa reunassa pientareella tai niin lähellä oikeaa reunaa kuin se on turvallista. Pelkästään jalankulkijoille merkatulla tiellä saa pyöräillä ainoastaan alle 12-vuotias lapsi.

Kaksi kolmesta pyöräilijän henkilövahingosta tapahtuu risteyksessä

Liikenneturvan maaliskuussa julkaiseman tilastokatsauksen mukaan viimeisen kolmen vuoden aikana pyöräilijöitä on kuollut vuosittain keskimäärin 25 ja loukkaantunut yli 700. Kaksi kolmesta pyöräilijän henkilövahingosta tapahtui risteyksissä. Noin puolet henkilövahingoista tapahtui pyörätien jatkeella risteyksessä. Vahinkojen välttämiseksi väistämissäännöt kannattaa painaa mieleen.

Pihakadulta tai muusta vastaavasta paikasta tai pyörätieltä tulevan pyöräilijän on väistettävä sekä oikealta että vasemmalta tulevia autoilijoita. Autoilijan on väistettävä, jos hänen edessään on väistämismerkki tai hän on kääntymässä pyörätien jatkeen yli.

Kuva: Jani Keronen

Pyörätien jatkeen yli saa ajaa pyörällä, mutta jos pyörätie ei jatku suojatien toisella puolella, pyörä on talutettava tien yli.

Kuva: Jani Keronen

Sääntöjen mukaan teiden ja katujen risteyksessä sekä pyöräilijän että autoilijan on aina väistettävä oikealta tulevia ajoneuvoja. Pyöräteiden risteyksessä pyöräilijä väistää oikealta tulevaa pyöräilijää. Väistämis- ja pysähtymisvelvollisuudesta ilmoittavilla stop- tai kärkikolmio-liikennemerkeillä ajojärjestystä voidaan muuttaa.

Kuva: Jani Keronen

Kääntyvän autoilijan on aina väistettävä niitä kävelijöitä ja pyöräilijöitä, jotka ovat ylittämässä sitä tietä, jolle hän kääntyy. Myös liikenneympyrään saapuvan ja sieltä poistuvan autoilijan on väistettävä sekä kävelijää että pyöräilijää.

Kuva: Jani Keronen

Lähde: Liikenneturvan Jalan ja pyörällä -opas, Liikenneturvan tilastokatsaus pyöräilijöiden onnettomuuksista (21.3.2018) ja Tieliikennelaki.

Ruska Paronen
ruska.paronen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi