Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Liikenne

Suomen teillä on kohta jo miljoona ikäautoilijaa – kortista luovutaan myös vapaaehtoisesti

Terveydellisistä syistä tehdyt ajokiellot ovat lisääntyneet. Ajonäkötarkastukseen saatetaan tulla toinen silmä sokeana.

Ikääntyvien, 65 vuotta täyttäneiden ajokortillisten määrä on kasvanut Suomessa viime vuosina rajusti. Kun vuonna 2010 alle puolella miljoonalla ikäluokkaan kuuluvalla oli ajokortti, vuoden 2016 alussa ajokortti oli jo yli 700 000:lla.

Lähivuosina ikääntyvien autoilijoiden määrä lisääntyy yhä, koska väestö ikääntyy ja elää entistä parempikuntoisena. Varsinaista ikäihmisten piikkiä Suomen maanteille odotetaan vuonna 2022, jolloin yli 65-vuotiaita autoilijoita ennustetaan olevan jo lähes miljoona.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin selvityksen mukaan henkilöautoa käyttää päivittäin noin 70 prosenttia 65–74-vuotiaista. 70 vuotta täyttäneitä autoilijoita on suhteellisesti eniten Pohjois-Suomessa ja Pohjois-Karjalan itäosissa.

"Sairaudet ovat yksi syy"

Ikääntyvien määrän lisääntyminen tarkoittaa myös sitä, että entistä useampi joutuu luopumaan ajokortistaan terveydellisistä syistä. Eniten ajokieltoja on määrätty 75–84-vuotiaille.

– Ajokiellot terveydellisistä syistä ovat lisääntyneet jatkuvasti, suunnittelija Mia Koski Liikenneturvasta vahvistaa.

Vuonna 2013 ajokiellon sai terveydellisistä syistä 462 ikäluokkaan 65–69 kuuluvaa, mutta vuonna 2015 jo 738. 80–84-vuotiaiden määrät nousivat 602:sta 946:een.

– Sairaudet ovat yksi syy luopua ajokortista, mutta ajokortista luovutaan myös vapaaehtoisesti. Autoilua ei ehkä pidetä enää tarpeellisena tai se ei tunnu enää terveyden takia miellyttävältä, Koski sanoo.

Naiset luopuvat vapaaehtoisesti ajokortista herkemmin kuin miehet. Miehistä useampi kuin kahdeksan kymmenestä autoilee vielä yli 65-vuotiaana, naisista alle puolet.

Onnettomuustilastot maalaavat karua kuvaa

Ikääntyvien lisääntynyt määrä liikenteessä näkyy myös onnettomuustilastoissa. 65 vuotta täyttäneiden onnettomuuksien määrä on kasvanut viidessä vuodessa yli neljänneksellä, selviää Trafin selvityksestä (2017). Määrät ovat lisääntyneet niin kuolemaan johtaneissa onnettomuuksissa kuin muissakin onnettomuuksissa.

Ikäihmiset ajavat keskimääräisesti muuta väestöä vähemmän, mutta ajokilometreihin suhteutettuna yli 75-vuotiaiden kuolleisuus on yli viisi kertaa suurempi kuin kaikkien keskiarvo. Kuolemaan johtaneissa onnettomuuksissa syynä ovat usein havainto- ja ajovirheet, sairauskohtaukset ja nukahtaminen.

Muita liikkumisen vaihtoehtoja mietittävä

Trafissa on selvitetty erilaisia malleja rajoittaa ikääntyvien ajo-oikeutta. Voitaisiinko ajo-oikeutta rajata vaikkapa etäisyyden tai tieolosuhteiden perusteella? Näin on tehty esimerkiksi Kanadassa, jossa rajatulla ajo-oikeudella saa autoilla vain valoisaan aikaan ja enintään 80 kilometrin tuntinopeudella. Suomessa laaja ajo-oikeuden rajaaminen koetaan kuitenkin hallinnollisesti liian raskaaksi ja ikääntyneitä kannustetaan rajoittamaan ajamistaan vapaaehtoisesti.

Vapaaehtoisuudessa tärkeää on terveydentilan säännöllinen seuranta. Jokaisen autoilijan tulee uudistaa ajokorttinsa 70 vuoden iässä, ja sitä varten tarvitaan lääkärinlausunto. Jos ajoterveys ei ole kunnossa, lääkäri kieltää ajamasta. Poliisille lääkäri ilmoittaa ajokiellosta, jos se kestää vähintään kuusi kuukautta.

Liikenneturvan suunnittelija Mia Koski muistuttaa, ettei lääkärin määräämä ajokielto ole aina pysyvä. Lääkäri voi kieltää ajo-oikeuden myös hetkellisesti esimerkiksi ensimmäisen epilepsiakohtauksen jälkeen.

– Kun henkilöllä on vähitellen ajokyvyn vievä sairaus, lääkärin tulisi ottaa ajoterveys puheeksi mahdollisimman varhain. Myös liikkumisen vaihtoehtoja tulisi miettiä hyvissä ajoin.

Saija Kauhanen

Kuljettajan ajoterveys

Lääkärinlausunto 70-vuotiaana

Lääkärinlausunto toimitetaan Ajovarmaan aina ajokortin hakemusasian yhteydessä ja poliisille silloin, kun kyse on ajoterveyden valvonnasta.

Ikääntyvien on hankittava lääkärinlausunto ensimmäisen kerran 70-vuotiaana.

Lääkärin on ilmoitettava ajoterveydentilan heikentymisestä poliisille aina silloin, kun ajokyvyttömyyden arvioidaan kestävän vähintään kuusi kuukautta.

Tämän jälkeen poliisi kutsuu käymään ja poliisin tietokantaan merkitään ajokielto. Kortti otetaan poliisin haltuun.

Ajokortista voi luopua myös vapaaehtoisesti.

Ikääntyminen vaikuttaa ajoterveyteen esimerkiksi kuulon, näön ja tarkkaavaisuuden heikentymisenä sekä tiedonprosessoinnin hidastumisena.

Vähintään keskivaikea muistisairaus estää ajo-oikeuden.

Omaa ajoterveyttään voi arvioida myös itsearviointitestillä (http://extrat.liikenneturva.fi/kuljettajanitsearviointi/).

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi