Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Liikenne

Rajansa tunteva herra – Martti Mäkinen luopuu ajokortista lokakuussa 100-vuotispäivänään

99-vuotias teräsmies ei pelkää ratin takana, muttei halua olla riskien aiheuttaja. Ajokortti hänellä on ollut 1940-luvulta saakka.

Martti Mäkinen sanoo pitävänsä ajokyvyn valvontaa Suomessa hyvänä. Hän itse sai viiden vuoden jatkon ajo-oikeuteensa syksyllä 2013, mutta on velvoitettu käymään lääkärintarkastuksessa joka toinen vuosi. Kuva: Timo Nieminen

Martti Mäkinen tulee juttutuokioon innostuneena kuin teini-ikäinen. Hän on edellisenä iltana taas ollut vauhdissa.

– Olin katsomassa, kun Tommi Mäkinen ja hänen tiiminsä testasivat ralli-Toyotaa. Aikamoista menoa oli, sanoo Tikkakoskella asuva Mäkinen.

Eihän siinä mitään. Moni jyväskyläläinen on kiinnostunut Puuppolassa rakennettavasta WRC-Toyotasta ja MM-sarjan rallikuljettajista.

Mutta tämä Martti Mäkinen on 99-vuotias herrasmies. Tosin joissakin asioissa Jumalan unohtama, kuten hän toteaa kavereidensa virnuilevan. Mikä toisin ilmaistuna tarkoittaa, ettei ikääntyminen näy.

Pyysivätkö Toyotan testikuskiksi?

– Eivät pyytäneet, mutta hyvä niin, koska en tällä hetkellä joutaisikaan. Sen verran paljon on kaikenlaista tekemistä, että autourheilun jätän nuoremmille, virnistää Mäkinen.

Auron ratissa yli 60 vuotta

Martti Mäkinen kertoo ajaneensa ajokortin vuonna 1944 eli 26-vuotiaana. Hän olisi saanut ajo-oikeuden puolenkymmentä vuotta aiemmin, ellei kohtalo olisi puuttunut peliin.

– Kävin alokkaana Hämeenlinnassa autokoulun. Inssiajon ajankohta oli jo sovittu lokakuussa 1939, mutta päivää ennen sitä tuli lähtö ylimääräisiin kertausharjoituksiin Karjalan kannakselle. Onneksi en ollut ehtinyt maksaa inssiajosta.

– Seuraavina vuosina eli sodan melskeessä ei tietenkään autokoulusta voinut haaveilla, mutta syksyllä 1944 vihdoin sain ajokortin. Kovassa käytössä se on sittemmin ollutkin.

Vaikka tikkakoskelaisen Martti Mäkisen, 99, ajokilometrit ovat vähentyneet joka vuosi, Jyväskylän seudulla hän ajaa yhä paljon. Kuva: Timo Nieminen

"Itä-Saksan ihme oli mitä oli"

Ensimmäisen oman autonsa Mäkinen hankki vuonna 1957.

– Se oli 22-hevosvoimainen Zwickau. Teknisesti Itä-Saksan ihme oli mitä oli, mutta pari vuotta se kuljetti moitteettomasti ja oli minulle rakas. Sillä tehtiin jopa pari perheen lomareissua Pohjoismaissa. Zwickaun ostos oli pikapäätös, kun devalvaatio näytti olevan tulossa. Kaveri väitti, että jos ostat auton tänään, säästät aika paljon rahaa. Se devalvaatio myös tuli.

– Vuonna 1959 vaihdoin Wartburgiin.

– En ole autoissani koskaan ollut merkkiuskollinen. Yhdessä vaiheessa minulle tosin oli neljä Datsunia putkeen, mutta autoja on tullut ja mennyt merkeistä piittaamatta. On ollut Mazdaa, Fordia, Opelia... Kun vaihtamisen aika on tullut, olen valinnut mieluisimman ja hinnaltaan sopivan, sanoo Mäkinen.

Lue myös: Nuorista enää vain osa ajaa ajokortin, ilmiö tuttu etenkin isoissa kaupungeissa
 

Liikenteessä ei pelota tai jännitä

Tällä hetkellä Martti Mäkistä vie Mitsubishi Space Star.

– Sain Mitsubishin leasing-sopimuksella vasta muutama päivä sitten. Se on viimeinen autoni, joten ei minulla hirveän monta vaatimusta auton mallista tai merkistä ollut. Sanoin tarvitsevani pikkuauton, jossa on automaattivaihteet niin kuin edellisessä autossani Opel Astrassakin oli.

– Manuaalivaihteisiin en enää suostuisi palaamaan. Automaattivaihteisto on verraton keksintö, se tekee ajamisesta helpompaa ja auttaa suuntaamaan huomion itse liikenteeseen.

Tässä iässä ymmärtää, että vuosi tai jopa kuukausi voi muuttaa ihmistä todella paljon. Eläkeläinen Martti Mäkinen

Mäkinen kertoo jääneensä eläkkeelle vuonna 1983. Sen jälkeen vuotuiset ajokilometrit ovat tasaisesti vähentyneet. Pelottaako nykyliikenteessä?

– Ei pelota eikä jännitä. Ehkä se johtuu siitä, että olen ajanut koko ajan ja pysynyt liikenteen muutoksen tahdissa.

– Totta kai liikenne käy jatkuvasti vilkkaammaksi ja autot kehittyvät, mutta en usko, että minulla olisi ongelmia edes Helsingin liikenteessä.

Syntymäpäivänä on aika luopua ajokortista

Tikkakosken teräsmies iloitsee, ettei ole vuosikymmenten aikana joutunut yhteenkään vakavaan kolariin. Kaksi ylinopeussakkoa hän tunnustaa saaneensa.

– Ensimmäisellä kerralla oli tutulle tieosuudelle tullut väliaikainen neljänkympin rajoitus, jota en huomannut. Toisella kerralla oli vähän kiire parturiin.

Mäkinen täyttää 100 vuotta lokakuun 15. päivänä. Samalla hän sanoo luopuvansa ajo-oikeudestaan.

– Tässä iässä ymmärtää, että vuosi tai jopa kuukausi voi muuttaa ihmistä todella paljon. En halua ottaa riskejä enkä aiheuttaa niitä, joten luovun autoilusta. Autot ovat olleet minulle mieluisia, mutta aikansa kutakin. Liikkumisen vapaudesta ehkä jotakin katoaa, mutta hyväksyn sen tosiasiana.

– Ajokortti ei ole minulle itsetuntokysymys. Jotkut tuttavat sanovat, että älä nyt hyvä ihminen luovu kortista suosiolla. Tässäkin asiassa käytän omia aivojani, sanailee Mäkinen.

Järkimies – kaiken muun lisäksi.

Timo Nieminen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi