Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Liikenne

Katsastuskäynnit vähenevät – ja luultavasti hylkäyksiä tulee aiempaa enemmän

Toukokuun uudistuksen myötä katsastuksen kriteerit kiristyvät. Kiristyksiä tulee noin 20–30 kohtaan. Palvelun kysyntään odotetaan aiempaa enemmän heilahtelua.

Jukka Saastamoinen katsasti Markku Iivanaisen 12-vuotiaan Škoda Octavian Kuopion Q-Katsastuksessa. Kuva: Matias Honkamaa

Alle kymmenen vuotta vanhat autot pitää viedä 20. toukokuuta alkaen aiempaa harvemmin katsastukseen. Tämä on autoaan viime viikolla katsastuttaneen Markku Iivanaisen mielestä ihan hyvä uudistus.

– Uusissa autoissa on katsastuksissa aika vähän vikoja, ja niissä on pitkiä takuita. Pitäisihän niiden kestää.

Vastaisuudessa uudet henkilö- ja pakettiautot sekä raskaat nelipyörät, kuten isot mönkijät, viedään ensimmäiseen määräaikaiskatsastukseen vasta nelivuotiaina. Muillekin alle kahdeksanvuotiaille autoille käyntejä tulee enää joka toinen vuosi seuraavan hyväksytyn katsastuksen jälkeen.

– Tilastoista on nähtävissä, että iän myötä vikojen määrä alkaa lisääntyä voimakkaasti. Kymmenen vuoden jälkeen autot vikaantuvat huomattavasti enemmän, erityisasiantuntija Teemu Toivanen Liikenteen turvallisuusvirasto Trafista sanoo.

Heilahtelua kysyntään

Katsastusasemille uudistus tarkoittaa aiempaa vähemmän töitä. Pienimmät vaikutukset koetaan Itä- ja Pohjois-Suomessa, jossa ajoneuvokanta on kaikkein vanhinta.

Yksityisten Katsastustoimipaikkojen Liiton (YKL) toiminnanjohtaja Björn Ziessler pitää kiusallisimpana sitä, että siirtymäsäännös aiheuttaa palvelun kysyntään suurta heilahtelua tulevina vuosina.

– Varmaan se heijastuu myös korjaamotoimintaan, koska jos autossa on katsastuksessa vikaa, se viedään korjaamolle, Kuopion Q-Katsastuksen katsastusaseman esimies Jukka Saastamoinen päättelee.

Hylkäyksiä tulossa aiempaa enemmän

Samaan aikaan 20. toukokuuta myös kiristetään katsastuskriteerejä uuden katsastusdirektiivin myötä, mikä taas tarkoittaa etenkin vanhoille autoille entistä herkemmin hylkäyksiä ja jopa ajokieltoja.

– Uskon, että käytännön vaikutukset ovat aika pieniä. Tiettyjä kiristyksiä tulee, mutta useamminkin ne ovat sen luonteisia, että katsastajalle tarjotaan mahdollisuus tehdä tiukempi arvostelu, mutta se ei ole pakollista, Toivanen toteaa.

Hänen mukaansa esimerkiksi tuulilasin pitää olla todella pahasti vaurioitunut vaikkapa kolarin seurauksena, jotta se johtaisi ajokieltoon.

Katsastajalle tarjotaan mahdollisuus tehdä tiukempi arvostelu.

Ziessler laskee, että kiristyksiä tulee noin 20–30 kohtaan. Esimerkiksi renkaiden kulutuspintaa, valoja ja jarrunesteeseen liittyviä ongelmia tutkitaan aiempaa tarkemmin. Ziessler arvioi, että aiempaa tarkempi syynääminen vie enemmän aikaa, mikä voi nostaa katsastusten hintoja.

– Toivon, että kansalainen ymmärtää sen, että katsastaja ei tee mielivaltaisia päätöksiä, vaan niissä on säädökset taustalla. Jos säädösten mukaan ei toimita, katsastajalle tulee sanktio, Ziessler sanoo.

Talvipakkasista kesälomille

Ajoneuvojen omistajille toukokuun 20. päivän uudistus tuo myös vapauden siirtää katsastusajankohtaa haluamaansa päivään. Tähän saakka määräaikaiskatsastus on pitänyt tehdä neljän kuukauden aikaikkunassa ja viimeistään sinä päivänä, jolloin auto on otettu käyttöön.

Vastaisuudessa katsastuksen voi siis siirtää esimerkiksi talvipakkasista kesälomalle.

Saastamoinen arvioi, että jo valmiiksi ruuhkaiset kevät- ja kesäpäivät voivat muuttua katsastusasemilla entistäkin kiireisemmiksi. Hän huomauttaa, että katsastajienkin on pidettävä kesälomansa ja talvella on jo entuudestaan sangen hiljaista.

– Kausiautojen eli matkailu- ja kesäautojen omistajat varmasti hyödyntävät muutosta, jolloin autoa ei tarvitse tuoda kesken talvisäilytyksen katsastukseen, Saastamoinen uskoo.

Uudistus

Päivämäärän voi valita itse

Yksityiskäytössä olevien henkilö- ja pakettiautojen sekä raskaiden nelipyörien määräaikaiskatsastukset harvenevat 20.5.2018 alkaen. Siitä lähtien 3–8-vuotiaat ajoneuvot tulee käyttää katsastuksessa joka toinen vuosi kymmenteen ikävuoteen asti. Alle 3-vuotiaat ennen 20.5. käyttöön otetut autot käytetään katsastuksessa ensimmäisen kerran 3-vuotiaina, 20.5. käyttöön otetut autot vasta 4-vuotiaina.

Määräaikaiskatsastuksen seuraavat katsastuspäivät alkavat määräytyä edellisen hyväksytyn katsastuksen päivän mukaan, ei enää auton käyttöönottopäivän mukaan. Muutos koskee henkilö- ja pakettiautoja, raskaita ja kevyitä nelipyöriä, kuten mopoautoja, ja raskaita ajoneuvoja.

Jos kuitenkin haluaa pitää päivämäärän ennallaan, katsastus tulee tehdä korkeintaan 30 päivää ennen perinteistä käyttöönottopäivää.

O2-luokan jarrullisten perävaunujen ja museoajoneuvojen katsastusajankohta säilyy ennallaan.

Katsastusajan näkee katsastus- tai rekisteröintitodistuksesta ja verkossa asiointi.trafi.fi.

Teppo Komulainen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi