Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Liikenne

Kesärenkaiden vaihtoon joutuu nyt jonottamaan, mutta aamutyöläiset eivät vielä hötkyile vaihdon kanssa

Lahden Rengasstopin kausiasentaja Tomi Keinonen sai huhkia maanantaina urakalla, kun keskimäärin 20 autoa oli koko ajan pihalla odottamassa vuoroaan renkaanvaihtoon. Kuva: Janne Ranne

Rengasfirmoissa painetaan tällä hetkellä pitkää päivää, ja vapaat ajat kesärenkaanvaihtoon saa monessa lahtelaisyrityksessä vasta ensi viikon puolelle. Useimmat rengasfirmat toimivat ajanvarauksella, mutta poikkeuksiakin on. Esimerkiksi Lahden Renkomäessä toimiva Rengastoppi ottaa asiakkaita vastaan vain jonotusperiaatteella.

Lahtelaisella Reijo Hirvellä on vierähtänyt jonossa jo tunti. Hän kuuntelee radiota, siinä se aika rattoisasti soljuu eteenpäin. Hirvi on yksi noin 20 jonottajasta, jotka odottavat autoissaan pääsyä kesärenkaiden vaihtoon Rengastopin pihalla.

– Tykkään tästä, ettei tarvitse varata aikaa etukäteen, vaan sisään pääsee omalla vuorolla. Jonon etenemistä on helppo seurata valotaulusta rakennuksen seinällä, sieltä näkee, kun oma numero on vuorossa, Hirvi sanoo.

Kun Hirven vuoro tulee, asentaja Joni Lindholm pyöräyttää kesäkumit Hirven autoon niin tottunein ottein, että hyvä kun haastattelua ehtii loppuun asti tehdä.

Rengastopin toimitusjohtaja Tero Kaarre kertoo, että kevään ruuhkaisin jakso alkoi viime maanantaina ja jatkuu vappuun asti. Maanantaina jonoa oli aamusta asti, ja keskimääräinen jonotusaika on Kaarteen mukaan noin puoli tuntia.

Myyntiedustaja Mika Levasmaa Lahden Vianorilta kertoo, että tähän mennessä noin 20 prosenttia hotellirenkaista on vaihdettu.

– Aikoja on vapaana tälläkin viikolla. Jonottamalle teemme ainoastaan rikkotapaukset. Vaihdot tulevat venymään toukokuulle, Levasmaa sanoo.

Hennalassa sijaitsevasta Rengasmarketista kerrotaan, että torstaille löytyy vielä muutama haja-aika, loput ajanvaraukset menevät ensi viikolle.

Rengastopin asentaja Tomi Keinonen vaihtoi maanantaina asiakkaalle kesärenkaat alle Lahdessa. Hän kertoi päivän olleen kiireinen. Kuva: Janne Ranne

10,5 tunnin työpäivän aikana hallissa käy 90–100 autoa

Valinta-Renkaan toimitusjohtaja Kimmo Lyytinen kertoo sesongin käynnistyneen kuin napista painamalla viikko sitten. Maanantaina puhelin soi viiden tunnin sisällä sata kertaa, ja tällä hetkellä 10,5 tunnin työpäivän aikana hallissa käy 90–100 autoa. Renkaita on vaihtamassa 11 henkeä, joista kuusi on vakituisia työntekijöitä ja loput ekstraajia. Yhtä asiakasta palvellaan noin vartin verran.

Lue myös: Vältä turhat hylkäykset - tee nämä asiat ennen kuin viet autosi katsastukseen
 

Valinta-Renkaaseen pääsee vain ajanvarauksella, jonottamaan ei kannata tulla. Kiireisin aika jatkuu yrityksessä vielä neljä viikkoa, hotellirengasasiakkaita on niin paljon.

Asiakkaiden renkaat ovat keskimäärin hyvässä kunnossa, mutta:

– Joka kuukausi tulee näitä hurjia tapauksia vastaan. Jos asiakkaalla on sakkorenkaat, meidän on pakko kieltäytyä laittamasta niitä alle. Onneksi voimme tarjota uusia renkaita myös rahoituksella, muuten monella asiakkaalla osto olisi siirtynyt jopa usealla kuukaudella. Toki asiakkaalle voidaan etsiä käytetytkin renkaat, Lyytinen kertoo.

Jos autossa on peltivanteet, Autoliitto suosittaa peittämään ne pölykapseleilla. Pölykapselit suojaavat pultteja, pyörännapaa ja jarruja lialta. Kuva: Janne Ranne

"Ei olisi ensimmäinen kerta, kun vappuna ollaan vielä toppatakit päällä"

Reijo Hirvi on ajanut pari kesää nykyisillä kesärenkailla. Hän kertoo huolehtivansa siitä, että renkaat ovat hyvässä kunnossa ja ostavansa aina uudet renkaat tarpeen mukaan. Hinta ei ole hänelle tärkein valintakriteeri.

– Katson, mitä ostan ja olen sitä mieltä, että hyvästä kannattaa maksaa. Ajan noin 10 000 kilometriä vuodessa, ja rauhalliseen tyyliin, eivät ne renkaat siinä niin kovasti kulu, Hirvi sanoo.

Lahtelainen Aki Merta asioi niin ikään Renkomäessä vaihdattamassa renkaita työnantajan autoon. Omaan autoonsa hän ei aio vaihtaa kesäkumeja kuin kenties kahden viikon sisällä. Syy löytyy työajoista.

– Lähden liikkeelle jo kuudelta aamulla, jolloin tiet saattavat olla liukkaita yöpakkasten takia. Seuraan säätiedotuksia, mutta haluan pelata varman päälle, etten vaihda kesärenkaita liian aikaisin, Merta kertoo.

– Eikä olisi ensimmäinen kerta, kun vappuna ollaan vielä toppatakit päällä. Silloin voi vielä sataa lunta.

Rengastopin asentaja Joni Lindholm pakkasi maanantaina talvirenkaita Reijo Hirven auton takakonttiin Lahdessa. Hirvi pääsi jatkamaan matkaa kesärenkailla. Kuva: Janne Ranne

Merta kuuluu niihin autoilijoihin, jotka eivät tykkää ajella sakkorenkailla. Menneen talven hän ajeli uusilla talvikumeilla, kesärenkaat menevät hänen arvionsa mukaan vielä tämän kesän. Merta ei usko, että hänen ajotyylinsä kuluttaa renkaat ennen aikojaan.

– Näin kolmekymppisenä sitä miettii ajamista hieman eri näkökulmasta kuin 18-vuotiaana, Merta naurahtaa.

Lahtelainen Aki Merta kävi Renkomäessä vaihdattamassa renkaat työnantajan autoon. Omaan autoonsa hän ei vaihda kesäkumeja aivan vielä. Kuva: Janne Ranne

Lukkohylsyn ostaneet: muistakaa ottaa se mukaan renkaanvaihtoon

Kimmo Lyytisen mukaan renkaiden kunto kesän loppupuolella saattaa yllättää asiakkaan esimerkiksi katsastuksen yhteydessä. Kilometrejä on saattanut kertyä oletettua enemmän, ja renkaat ovatkin kuluneet loppuun, vaikka asiakas ajatteli ajavansa niillä "vielä tämän kesän". Niinpä renkaiden kuntoa kannattaa itsekin seurata kesän mittaan.

– Yleensä ei ole kysymys tietämättömyydestä, jos alla on liian kuluneet renkaat. Lompakko on se, joka näitä ostoja pitkälti sanelee. Myös pielessä olevat aurauskulmat kuluttavat renkaat nopeasti, joten suosittelemme asiakkaille kulmien säätöä, Lyytinen sanoo.

Aurauskulmat on hyvä säädättää ainakin kerran vuodessa ja aina sen jälkeen, jos renkaan ripustuksiin on jouduttu kajoamaan esimerkiksi alustaosien vaihdon yhteydessä.

Rengastopin kausiasentaja Tomi Keinonen sanoo, että hänen tuntumansa mukaan ihmiset pitävät rengasasioistaan hyvää huolta. Huonokuntoisia kumeja yleisempi ongelma on lukkopulttiavaimen unohtuminen tai hukkuminen. Lukkopulttiavain on yksilöllinen lukkohylsy, jonka tarkoitus on estää renkaan varastaminen. Yhtä rengassettiä kohden käytetään yleensä yhtä lukkohylsyä. Jos sitä ei ole matkassa renkaidenvaihtoon tullessa, hylsy joudutaan murtamaan tai pahimmassa tapauksessa hitsaamaan pois, ja se voi vaurioittaa auton vannetta.

 

Päivitetty 17.4. klo 11:24: Korjattu Rengastopin nimi.

Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Oletko jo vaihtanut kesärenkaat?
Oletko jo vaihtanut kesärenkaat?
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi