Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Liikenne

Sähköpyörästä ennustetaan ensi kesän hittiä - talviajoon soveltuvat läskipyörät loppuneet Lahdessa paikoin kesken

Läskipyörällä ajavia näkyy talvella esimerkiksi Hollolan hiihtolatujen tuntumassa metsäreiteillä. Kuva: Janne Pussila

Sähköpyörät ovat lyömässä itsensä todella läpi tulevana kesänä, ennustaa yrittäjä Ville Järvinen lahtelaisesta Järvisen pyörä ja urheilu -liikkeestä. Yritys on tilannut pelkästään liikkeeseen esille pantavaksi 40 mallia, ja asiakkaat ovat käyneet jo niitä kyselemässä.

– Kun naapuri kehuu, pitäähän se silloin itsellekin saada, Järvinen sanoo.

Vantaan Tammistoon avattiin viime vuonna Pohjoismaiden suurin sähköpyörämyymälä. Taloussanomien mukaan sähköpyöräily kasvaa Suomessa 100 prosentin vuosivauhtia, mutta kehitys on laahannut jäljessä muuhun Eurooppaan ja muihin Pohjoismaihin verrattuna.

Läskipyörä on talviajon hitti

Sähköpyörä sopii kesäajoon, mutta talvipyöräilyssä ehdoton hitti on ollut jo muutaman vuoden ajan niin sanottu läskipyörä eli fatbike. Läskipyörä sopii lumiseen maastoon erinomaisesti, mutta sen hankkivat ajavat kesälläkin maastoajoa. Kaupunkiajoon fatbike ei ole ihanteellisin valinta.

Lue myös: Polkupyörien mallivalikoima on laaja - valinnassa kannattaa miettiä omia käyttötarkoituksia
 

Ville Järvinen kertoo myyneensä hyvät keskihintaiset läskipyörät loppuun jo viime syksynä, mutta lisää tavaraa on tulossa lähiviikkoina. Läskipyörien hintahaitari ulottuu Järvisen pyörässä 200 eurosta 8 000 euroon.

– Ihan halvinta mallia ei kannata ostaa, vaikka niitäkin meillä on tarjolla. Kun hankkii 1 500–2 000 euron hintaisen läskipyörän, sitä voi käyttää huoletta maastossa, Järvinen sanoo.

Sähköpyöristä alettiin puhua enemmän jo kolmisen vuotta sitten, mutta niiden ennustetaan lyövän kunnolla läpi tulevana kesänä. Kuva: Aku Isotalo

Sähköpyörällä ei tule hiki

Sähköpyörän keskihinta on 2 000–2 500 euroa, mutta pyörän moottori on Järvisen mukaan ikuinen. Lahden mäkisessä maastossa sähköpyörällä on tavallista pyörää kevyempää liikkua ylämäissä, vaikka pyörää pitää polkea. Ville Järvinen kertoo, että yritys myy sähköpyöriä useita kymmeniä kappaleita enemmän kuin läskipyöriä. Sähköpyörällä pääsee yhdellä latauksella sata kilometriä.

– Läskipyörä on metsäpyörä, jota käyttäessä liikutaan matalalla sykkeellä useita tunteja kerrallaan eli hiki lentää kyllä. Läskipyörä on kuntoilijan valinta, kun taas sähköpyörä sopii myös työmatkojen taittamiseen. Voi lähteä vaikka puku päällä töihin, eikä tule hiki.

Tosin Järvinen muistaa erään sähköpyörän hankkineen asiakkaan kertoneen jalkojensa vetristyneen kummasti sähköpyörälläkin polkiessa.

Sähköpyörän suosioon saattaa vaikuttaa sekin, että liikenne- ja viestintäministeriö ehdottaa 400 euron suuruista hankintatukea sähköavusteisen polkupyörän hankintaan vuosille 2018–2021. Ehdotuksen mukaan tukeen olisivat oikeutettuja yksityishenkilöt ja tukea voisi saada uuden sähköpyörän hankintaan kerran kalenterivuodessa.

Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi