Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Liikenne

Autoilija, ethän heitä kuraa jalankulkijan päälle? Vastuu on sinulla

Rapa ja vesi roiskuvat liikenteessä, mutta kohtuutonta haittaa tästä ei saa sivullisille koitua. Kuva: Santeri Piilonen

Suomalaiseen ilmastoon kuuluvat runsaat vesisateet. Tuntuu, että nykyisin teiden varsille kertyy kuralätäköitä vuodenajasta riippumatta ja aina saa varoa, ettei kastu - ainakin jalankulkijana. Tiesitkö, että lain mukaan ajoneuvon kuljettajan on sovitettava ajoneuvonsa nopeus sellaiseksi, etteivät muut tienkäyttäjät joudu kohtuuttomasti alttiiksi lian tai soran roiskumiselle? Liikenneturva kampanjoi aiheesta verkkosivuillaan teemalla: hiljennä kuralätäköihin.

- Kurakeleillä ravan roiskumista ei aina voi täysin estää, mutta oman nopeuden valinnalla pystyy pitämään kävelijät ja fillarilla kulkevat kuivina. Se on paitsi toiset huomioon ottavaa myös lain velvoittamaa, muistuttaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Mari Voutilainen.

Hän sanoo, että autoilijan on valittava ajolinjansa ja nopeus siten, ettei roiskuta kuraa muiden päälle. Suurin sallittu nopeus ei muutenkaan aina takaa turvallista ajamista. Jos olosuhteet, liikenneympäristö tai liikennetilanne vaikeuttaa ajamista, on paras vähentää nopeutta.

- Lätäkönhän voi mahdollisuuksien mukaan myös kiertää - toki muuta liikennettä vaarantamatta.

Tahallaan roiskuttaminen ei kuulu tapoihin

Liikenneturvan teettämän kyselyn mukaan suurin osa onneksi ajaa niin, ettei roiskuttaisi kuraa jalankulkijoiden tai pyöräilijöiden päälle. Kyselyyn vastasi 1035 henkilöä.

- Neljä viidestä vastaajasta raportoi, että ajaa usein tai ainakin melko usein niin, ettei roiskuttaisi kuraa jalankulkijoiden tai pyöräilijöiden päälle.

Toisten huomioiminen tällä tavoin on siis valtaosalla suomalaisista hyvin hallussa, ainakin teoriassa. Toisaalta seitsemän prosenttia vastaajista kertoi, ettei koskaan välitä, roiskuuko rapa vai ei. Voutilainen sanoo, että useimmat lienevät tänäkin syksynä kuulleet tuttavapiirissään, kuinka joku kastui jalkakäytävällä.

Lahdessa on äskettäin puhuttanut tapaus, jossa sivullinen näki iäkkään herran kastuneen suojatiellä läpimäräksi autoilijan kaahaamisen seurauksena. Miten sitten tulee toimia, jos joutuu autoilijan kastelemaksi ja saa auton tiedot ylös?

- Auton omistajalle voi tietenkin vaikka soittaa ja keskustella asiasta. Jos yhteistä näkemystä ei löydy, voi olla yhteydessä poliisiin.

Voutilainen muistuttaa, että kokemus liikennetilanteesta on kuitenkin hyvin henkilökohtainen.

- Voi olla niin, ettei autoilija ole havainnut jalankulkijaa riittävän ajoissa tai niin, että jalankulkija ei ole ehtinyt ennakoimaan tulevaa tilannetta. En usko, että kukaan tahallaan haluaa kastella sivullisia. Liikenne on yhteispeliä ja pienet hyvän tahdon eleet tuovat hyvän mielen molemmille osapuolille, Voutilainen sanoo.

Myös jalankulkijan kannattaa kiertää lätäköt parhaansa mukaan. Kuva: Santeri Piilonen
Minna Krupka
minna.krupka@ess.fi
@
Oletko saanut kurat päällesi jalankulkijana?
Oletko saanut kurat päällesi jalankulkijana?
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi