Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Liikenne

Harkitsetko veneen ostamista? Tiesitkö, että veneellekin on saatavilla kuntokartoitus

Veneen kunnon arviointiin on saatavilla asiantuntija-apua. Kuva: Noora Kiiskinen

Oletko ostamassa tai myymässä venettä? Onko venessäsi vikoja, joiden korjauksesta kaipaisit arvion? Tarvisetko vakuutusyhtiölle lausuntoa veneesi kunnosta?

Veneen kunnon ja turvallisuuden arvioimista suorittaa kolme erilaista tahoa: kuntokartoittajat, venetarkastajat ja venekatsastajat.

Veneiden rekisteriä puolestaan ylläpitää Trafi. Rekisteröintivelvollisuus koskee vähintään 20 hv tehoisella moottorilla varustettuja tai runkopituudeltaan vähintään 5,5, metriä pitkiä veneitä. Rekisteröintivelvollisuus koskee myös muita koneellisia vesikulkuneuvoja kuten vesiskoottereita.

Veneen kuntokartoitus on Venealan Keskusliiton Finnboat ry:n vuonna 2015 lanseeraama palvelu. Kuntokartoittajina voivat toimia Finnboatin jäsenyrityksissä työskentelevät asentajat ja asiantuntijat, esimerkiksi venetelakoiden ja -korjaamojen henkilökunta.

Kuntokartoitus sisältää rungon ja rakenteiden tarkastuksen, kannen kunnon, läpiviennit ja asennukset ja asiakas saa kuntokartoituksesta raportin. Kuntokartoitus kestää puolesta tunnista kahteen tuntiin, ja se tehdään tavallisimmin talvitelakoinnin yhteydessä. Kuntokartoitus soveltuu myös myynti- ja ostotilanteeseen. Hyväksytyt kuntokartoittajat löytyvät osoitteesta Finnboat.fi

Suomen Venetarkastajat ry:n tarkastajat ovat riippumattomia itsenäisiä yrittäjiä, jotka suorittavat veneiden kuntotarkastuksia ja -katsastuksia. Venetarkastajat tekevät arvioita esimerkiksi venevaurioista ja vaurioiden korjauskustannuksista, antavat lausuntoja veneen kunnosta venekaupan yhteydessä ja arvioivat veneen käypää arvoa esimerkiksi perintötapauksissa. Venetarkastajat ry on Venealan Keskusliiton Finnboatin jäsen. Suomenvenetarkastajat.fi

Venekatsastusta tekevät Suomen Purjehdus ja Veneily ry:n jäsenseurat katsastusohjeiden mukaisesti. Katsastuksessa käydään läpi veneen tekniikkaa ja turvallisuuteen vaikuttavaa varustusta. Katsastus on vapaaehtoista, eikä se liity veneen rekisteröintiin.

Veneen runkoon ja läpivienteihin kohdistuva peruskatsastus suoritetaan viiden vuoden välein. Vuosikatsastuksessa tarkastetaan tuvallisuusvarusteet ja -laitteet. Useimmat vakuutusyhtiöt myöntävät katsastetulle veneelle alennuksia vakuutusmaksuista.

Kirsti Pohjaväre
kirsti.pohjavare@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo käyttänyt ilmaisen tutustumisjaksosi?

Tilaa ESS Verkko nyt 4 kk vain 10 € / kk

(norm. 14,50 € / kk)

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Liikenne

Näytä seuraavat

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X