Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Liikenne

Auton siivous onnistuu pakkasellakin - poimi tästä ammattilaisten vinkit

Juho Niittylampi (oikealla) nostaa tila-autonsa perästä pois koiraviltit, jotta Autopuhdistus Karppasen Sami Suhonen pääsee tarkastamaan, miten perusteellista sisäsiivousta auto kaipaa. Kuva: Matti Tuovinen

Juho Niittylampi kertoo siivoavansa perheen tila-auton parin kuukauden välein.

Kurajälkiä, roskia ja koirankarvaa kertyy, sillä perheessä on viisi lasta, nuorimmat neljävuotiaita, ja kaksi koiraa: kookas tanskandoggi ja pienempi basset hound.

- Lisäksi tuon auton sisäpuhdistukseen ammattilaiselle noin neljän kuukauden välein. Puhtaalla autolla on mukavampi ajella, Niittylampi sanoo.

Tänään Niittylammella on asiaa ammattilaiselle. Hän käy auton sisätilat läpi Autopuhdistus Karppanen oy:n Sami Suhosen kanssa ja sopii, millainen puhdistus ajoneuvoon tehdään.

Kynnyslista kuraantuu aina. Pyyhkäisy muovinhoitoaineella paljastaa, kuinka uudenveroiseksi lista on mahdollista saada. Kuva: Matti Tuovinen

Roskapussi on Niittylammen mielestä auton perusvaruste. Sitä suosittelevat ammattilaisetkin. Roskapussi nopeuttaa siivoamista ja sen kiikuttaa kodin jäteastiaan paljon mieluummin kuin kourallisen tahmeita karkkikääreitä ja muita irtoroskia.

Lapsi- ja koiraperheissä takapenkinsuojastakin on iloa. Irtosuojan pesee pyykkikoneessa. Suojia myyvät autotarvikeliikkeet.

Ennakointi kannattaa muutenkin. Sprayna suihkutettava tekstiilinsuojakäsittely tekee kangasverhoiluista likaa hylkiviä. Aine estää tahrojen imeytymisen verhoiluun.

Käsittelemättömälle istuimelle läikähtäneen mehutahran saa pois tuoreeltaan tahranpoistoaineella. Kuivuneeseen läikkään tepsii suihkutettava kuivapesuaine, joka imuroidaan pois.

Imurointi on auton peruspuhtaanapitoa.

Koti-imuri kelpaa työhön varauksin. Sitä ei pidä käyttää veden tai sohjon poistoon, koska vesi voi rikkoa imurin. Lisäksi auton sisälle kurkotellessa koti-imurin lyhyt letku ja itse laite saattavat naarmuttaa auton helmoja.

Nykyautojen penkkien alla on sähköjohtoja. Silti aluset uskaltaa imuroida. Siirrä etupenkit ensin taka-asentoon ja imuroi edestä. Siirrä sitten penkit etuasentoon ja imuroi takaa. Näin näet koko ajan, mitä teet.

Koiraperheessä on apua juuresharjasta. Sillä irrotetaan penkkeihin tarttuneet karvat, ja imuroidaan ne pois. Autotarvikeliikkeistä saa myös erityisiä kumiharjaksisia karvaharjoja.

Koirankarvat irtoavat verhoiluista kumiharjalla. Harjaamisen jälkeen matto imuroidaan. Kuva: Matti Tuovinen

Sanomalehti puhdistaa ikkunalasit niin kotona kuin autossa. Ruttaa muutama sanomalehden aukema palloksi ja pyyhi. Tässä on kuitenkin riski, että lasit naarmuuntuvat. Varminta on huuhdella lasit ensin vedellä, suihkauttaa sitten lasinpesunestettä ja kuivata lopputulos mikrokuituliinalla. Sanomalehti käy kuivauksen viimeistelyyn.

Auton tietonäyttöjen puhdistamiseen sanomalehti ei käy, sillä näytöt voivat naarmuuntua. Myöskään puhdistussprayta ei kannata suihkuttaa suoraan näytölle. Näytöt puhdistetaan joko kuivalla mikrokuitu- tai näytönpuhdistusliinalla, tai suihkauttamalla liinaan vähän kojetaulun puhdistusainetta ja sen jälkeen pyyhkimällä hellävaraisesti.
Näytöt ja mittaristot pyyhitään pehmeällä mikrokuituliinalla. Liinaan voi suihkauttaa pesuainetta. Kuva: Matti Tuovinen

Pinttynyttä tupakanhajua ei saa kokonaan irti auton sisätiloista kotikonstein. Terva ja haju tunkeutuvat jopa verhoilukankaiden läpi sekä auton ilmanvaihtoputkiin. Ensiavun saa silti autotarvikeliikkeissä myytävistä puhdistuspatruunoista.

Moni kuljettaa koiraa farmari- tai tila-auton takatilassa.

Tilan pohjalle laitettu kaukalo tai kaukalomatto estää kosteuden ja hajun imeytymisen verhoiluun, vaikka kuljettaisi märkääkin eläintä. Kaukalon päälle laitettu pehmeämpi matto taas pitää koiran sijoillaan auton liikkuessa.

Takatilan sivupaneelit voi suojata kotikonstein käyttämällä kaksipuolista tarranauhaa ja kangasta. Kankaat pestään, takatila imuroidaan.

Sisäpuhdistuksen viimeistelee ovivälien ja tiivisteiden pyyhintä. Talvella tiivisteet käsitellään kuminhoitoaineella tai silikonipuikolla jäätymisen estämiseksi.

Vinkit: Sami Suhonen, Autopuhdistus Karppanen; Niko Hiltunen, Joen Autopesu; Harri Ovaska, Lahden Autoehostus.

Matti Tuovinen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi