Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koti

Vääksyläisen Jaana Järvenselän kotiin ensimmäinen joulukoriste saattaa ilmestyä jo syyskuussa: "Onneksi löysin miehen, joka myös tykkää joulusta"

Perheen isä Tatu Järvenselkä nukkui lapsena kuusen alla. Myös lapset Aava ja Johannes Järvenselkä pitävät joulusta ja sen tunnelmasta.

Jaana ja Tatu Järvenselkä sekä lapset Johannes ja Aava Järvenselkä virittäytyvät joulutunnelmaan hyvissä ajoin. Heille joulussa tärkeintä on yhdessäolo. Kuva: Katja Luoma

Jaana ja Tatu Järvenselkä kurkistelevat kotinsa ikkunasta naapurin pihalle. Jouluvaloja on viritelty koko naapurustoon, ja naapurille on ilmestynyt myös iso valoporo.

– Meidän perheessämme kaikki tykkäävät joulusta, joten onneksi naapuritkin, Jaana Järvenselkä sanoo.

– Nyt kinaamme siitä, kummalle pihalle tulee isompi poro, Tatu Järvenselkä vitsailee.

Joulu on ollut Hämeessä kasvaneelle Jaana Järvenselälle aina innostava, tärkeä ja rakas juhla. Siksi sitä tekee mieli valmistella ja juhlia vähän pidemmän kaavan mukaan.

– Onneksi löysin miehen, joka myös tykkää joulusta, hän sanoo.

Joulu on ollut myös Kajaanista lähtöisin olevan Tatu Järvenselän lapsuudenkodissa tärkeä asia.

– Seitsemänkymppiset vanhempani laittavat edelleen joulukuusen jo itsenäisyyspäivänä. Me kolme sisarusta nukuimme välillä joulukuusen alla, se oli hauskaa, Tatu Järvenselkä kertoo.

Omaan kotiin oikeaa kuusta ei enää allergian takia voi sisään tuoda, mutta kuistille perhe laittaa aidon kuusen tuoksuineen.

Tähän vuodenaikaan voi nähdä pieniä tonttuja hiippailemassa. Kuva: Katja Luoma

Myös perheen lapset Johannes Järvenselkä, 10, ja Aava Järvenselkä, 4, ovat jouluihmisiä.

– Yhdessäolo ja herkut ovat tärkeintä. Parhaita herkkuja ovat joulukinkku ja joulupuuro, Johannes Järvenselkä sanoo.

Pikkusiskon mielestä joulun parhaita makuja ovat joulupuuro ja piparit, joita on leivottu jo ennen joulukuuta pari kolme kertaa.

Tatu Järvenselän mielestä joulupöydässä pitää olla poronkieltä.

– Lapsuudenkodissani joulupöydässä oli naudankieltä, hän kertoo.

– Teillä tehtiin aina myös hillitön vadillinen rosollia. Minä taas olen tuonut sukuunne hämäläisestä joulupöydästä munajuuston ja imelletyn perunalaatikon, Jaana Järvenselkä sanoo.

Joululaulutkin kuuluvat tunnelmanluojiin. Vanhemmat tykkäävät etenkin hilpeistä joululauluista, kuten Soihdut sammuu tai Nisse-polkka. Johannes Järvenselkä valitsi sen sijaan mieluiten haastattelupäivänä ruuan aikana kuunneltavaksi Vesa-Matti Loirin Sydämeeni joulun teen.

Jouluna on aikaa rauhoittua

Joulu tulee Järvenselkien kotiin aikaisin.

– Joskus olet tainnut laittaa jonkun koristeen jo syyskuussa, Tatu Järvenselkä sanoo.

– Saattaa olla, Jaana Järvenselkä virnistää takaisin.

Lapset ovat saaneet koristella seinäkuusia. Kuva: Katja Luoma

Uusin joulukoristehankinta ovat seinäkuuset, jotka löytyivät paikallisesta kaupasta. Lapset ovat saaneet koristella ne itse.

– Huomasin, että pikkusisko oli käynyt nappaamassa muutaman koristeen isoveljeltä. Myöhemmin tämä oli käynyt siirtämässä ne takaisin omaansa. Koristeet ovat siis saattaneet liikkua yöllä kuusesta toiseen, Jaana Järvenselkä naurahtaa.

Perheelle on tärkeää, että joulua valmistellaan kaikessa rauhassa. Pipon ei pidä olla tiukalla.

– Joulu ei ole meille suorittamista. Lahjat on ostettu ajoissa, niitä ei lähdetä etsimään viimeisinä päivinä, Jaana Järvenselkä toteaa.

– Arki on meillä hektistä, joten on kivaa, että tähän yhteen vuodenaikaan voidaan olla kaikessa rauhassa, ulkoilla ja retkeillä, Tatu Järvenselkä jatkaa.

Tärkeintä joulussa on perheen mielestä yhdessäolo ja läheisten muistaminen. Lapset askartelevat isovanhemmilleen joulukalenterin pienten yllätysten kera ja saavat vastaavasti mamman tekemän joulukalenterin.

– Joulu on yhteisöllistä aikaa, ja silloin nähdään ystäviä ja juodaan glögiä, Jaana Järvenselkä miettii.

Perhe on viettänyt joulua välillä keskenään, välillä isovanhempien luona tai mökillä. Tänä vuonna he viettävät joulun kotona Vääksyssä, jonne he muuttivat viime vuoden keväänä. Joulupukkikin on tulossa. Vanhemmat kertovat, että Johannes-poika oli pienempänä toiminut hauskasti, kun oli puhuttu, että olisi viisasta käyttäytyä hyvin, koska tontut kurkkivat ikkunoista.

– Hän oli kääntänyt ikkunalaudalla olevat puiset tonttukoristeet kasvot ikkunaan päin, jotteivät tontut kurkkisi tekemisiä, Jaana Järvenselkä kertoo.

Marraskuun pimeänä iltana enkelikello pyörii hiljaa itsekseen. Perheen kuopus Aava Järvenselkä kaipaa vielä yhtä asiaa, joka tekisi joulun.

– Jouluna tarttee lunta.

Jaana, Tatu ja Johannes Järvenselkä kuuntelevat Aava Järvenselän joulutoivetta. Tytön mielestä jouluna pitää olla lunta. Kuva: Katja Luoma
Milja Kungas
milja.kungas@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi