Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koti

Kuka sanoi, että joulukalenterit ovat vain lapsille? Vielä ehdit tehdä kalenterin mieleiselle aikuiselle

Kehu päivässä tuo joulumielen lähemmäs. Ilahduta puolisoa, siskoa tai ystävää.

Kehukalenterissa voi kehujen lisäksi luvata vaikkapa elokuvaillan omalla sohvalla. Kuva: Sanna Korhonen

Onko lasten joulukalenterit hankittu jo hyvissä ajoin odottamaan? Vielä ehdit askarrella joulukalenterin myös tärkeälle aikuiselle – tai vaikka itsellesi.

Mikä lämmittäisi mieltä enemmän kuin aito kehu? Kirjoita lapuille 24 hyvää asiaa esimerkiksi puolisostasi, laita laput söpöön purkkiin ja ojenna purkki kehujen kohteelle. Helppo joulukalenteri voi säteillä paljon hyvää niin saajalleen kuin antajalleenkin.

Parisuhde- ja seksuaaliterapeutti Minna Oulasmaa sanoo, että pienellä teolla saattaa olla yllättävänkin suuri merkitys.

– Henkilökohtaisen lahjan arvoa tai vaikutusta aliarvioidaan usein. Nämä voivat olla tosi vaikuttavia.

Oulasmaa tietää sen kokemuksesta: hänen puolisonsa Mika Pesonen jättää vaimolleen post it -lappuja, joissa saattaa lukea vaikkapa ”tykkään sun hymykuopista”.

Henkilökohtaiset ajatukset koskettavat

Henkilökohtaisuus ja aitous, ne tekevät oman läheisen sanoista monin verroin tavallisia mietelauseita arvokkaampia.

– Mikään materia ei korvaa sitä. Tätä kuka tahansa ei voi sinulle antaa ja siksi se koskettaa syvältä, Minna Oulasmaa toteaa kehukalenterin voimasta.

Tavallisessa arjessa hyvän huomaaminen jää usein vähälle ja unohtuu kaikki se, mikä on hyvin. Oulasmaa sanoo, että niin naiset kuin miehetkin janoavat henkilökohtaista palautetta.

Tätä kuka tahansa ei voi sinulle antaa. parisuhde- ja seksuaaliterapeutti Minna Oulasmaa

– Kaunis puhe toisesta on merkityksellistä. Pariterapiassa kuulee usein varsinkin naisten sanovan, että he toivoisivat toisen huomaavan oman erityisyyden. Jokainen voi tehdä tällaisia huomioita arjessa.

Kehujen miettiminenkin tekee hyvää

Kehuminen ei ole aina helppoa. Juuri siksi 24 hyvän asian tietoinen miettiminen vaikkapa omasta puolisosta voi tehdä hyvää myös itselle.

Minna Oulasmaa on huomannut, että monen on helpompi kehua lasta kuin puolisoa.

– Miksi sitä samaa puhetta ei käytetä parisuhteessa? Se on tahtokysymys.

Entä jos toinen ei tunnista itseään kehuista?

– Se ei ole välttämättä huono asia. Erilaiset fiilikset voivat avata keskustelua. Tapaan aika paljon ihmisiä, joilla on vaikeuksia positiivisen palautteen vastaanottamisessa.

Voit kehua myös itseäsi

Kehukalenterin voi tehdä kenelle tahansa itselleen läheiselle ihmiselle. Minna Oulasmaa kertoo esimerkin kehun voimasta:

– Lapsenlapseni paistoi pinaattilettuja. Yhtäkkiä hän sanoi minulle, että tuntui ihanalta, kun kehuit minua. En ollut edes huomannut kehuneeni. Hän osasi sanoittaa sen ja minusta tuntui hyvältä, kun hän sanoi sen tuntuneen ihanalta.

Myönteistä puhetta tarvittaisiin kaikkiaan enemmän. Työpaikoille, koteihin ja joka paikkaan.

– Miten helppoa on lähteä mukaan mollaavaan, arvostelevaan puheeseen, kun toinen ei ole paikalla. Juuri sinä voit olla se, joka katkaisee sen puheen ja luo myötätuntoista puhetta. Sillä voi olla isot seuraukset.

Oulasmaan mielestä ei olisi hassumpi idea tehdä kehukalenteria myöskään itselle. Siihen voi kerätä kivoja juttuja itsestä vaikka lapsuudesta asti.

Joulukalenteri aikuiselle

Lisää ideoita

Arpa-joulukalenteri: asettele 24 raha-arpaa esimerkiksi pahvialustalle kuusen muotoon, kiinnitä teipillä. Ettei hinta karkaa käsistä, lienee järkevää käyttää yhden euron hintaisia arpoja ja laittaa vain aaton kohdalle hintavampi arpa ”tähdeksi”.

Kori, jossa on 24 pientä lahjapussia. Yllätysten ei tarvitse olla isoja: suklaata, teen ystävälle teetä, autoilijalle vaikka lukkosulaa.

Ikäihmisen, muistisairaankin, joulukalenterin pusseihin voi sujauttaa esimerkiksi valokuvia, kirjeitä, lasten piirrustuksia, vanhojen joululaulujen sanoja, piparkakkuja tai karkkeja.

Ideoita on poimittu Facebookin Sydämeeni joulun teen -ryhmästä.
Heli Pottonen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi