Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koti

Marimekkoa ja Iittalaa rakastavan naisen kodissa ei ole mitään turhaa

Lapsuudenkodin muistoa herättävistä esineistä saa persoonallisia elementtejä sisustukseen.

"Kyllä tämä on minun unelmien koti ja turvallinen paikka, jossa tykkään oleskella", sanoo Minna Salmela. Hän rentoutuu neulomalla. Tällä hetkellä on valmistumassa oranssi kaulaliina talveksi. Kuva: Jenni Kivimäki

Näin on hyvä, toteaa Minna Salmela tyytyväisenä harmaalla sohvalla. Sama Ikean sohva löytyy tuhansista muistakin kodeista ympäri maailmaa, eikä se turhaan ole suosittu. Kompaktin kokoinen huonekalu edustaa skandinaavista selkeää tyyliä, jota myös iso osa meistä suomalaisista rakastaa. Niin kuin rakastaa Salmelakin.

Hän ihastui 1960-luvulla rakennetun kerrostalon kaksioon kahdeksan vuotta sitten. Kun nainen astui asuntoon ensimmäisen kerran, hän tunsi tunteen, joka on useimmille kodin etsijöille tuttu. Tunne kertoo, että on tultu kotiin.

Olohuoneen kaunis sohvapöytä toimii myös ruokapöytänä. Upea koivuinen, vanha sohvapöytä tuo sisustukseen kerroksellisuutta. Kuva: Jenni Kivimäki

Kun Salmela vielä näki jo ovelta isoista ikkunoista avautuvan metsämaiseman, se hurmasi hänet. Ehkä metsä muistutti Salmelaa myös lapsuudenkodin maisemista metsäisellä maaseudulla.

– Kun aurinko laskee metsikön taakse, näky on kuin värikkäistä Vallilan verhoista, hän ihastelee.

Kauniit astiat pääsevät esille lasivitriinissä. Kuva: Jenni Kivimäki

Kansainvälisen sisustusjätin tuotantoa löytyy kuopiolaisesta kodista muualtakin. Salmela on tuonut myös lapsuudenkodistaan monia muistoja herättäviä asioita persoonalliseksi osaksi sisustusta.

Eteisen kaunislinjaisesta peilistä löytyi pelkkä kehys hänen isänsä autotallin ylähyllyltä. Siihen hän teetti uuden peilin paikallisessa lasiliikkeessä. Olkkarin koivuinen sohvapöytä on tädin perintöä.

– Minusta on ihanaa, kun pöydän kannessa näkyvät puun oksat. Niitä ei nykyisissä huonekaluissa yleensä jätetä näkyviin, sanoo Salmela tunnustellen pöydän eläväistä pintaa.

Perintöpeilin kaunis muoto on taas ajankohtainen. Kuva: Jenni Kivimäki

Asunnon seinät oli maalattu valkoisiksi ja ne olivat siistissä kunnossa. Yhden makkarin seinän Salmela maalasi ystävänsä kanssa mustaksi.

Hän teetti keittiöremontin samalla, kun talossa oli putkiremppa. 1980-luvun keittiön kaapit uusittiin nykyaikaiseksi ja lattiaan asennettiin tumman harmaat laatat. Pienen keittiönurkkauksen iso jääkaappi-pakastin vaihdettiin pienenpään jääkaappiin. Toiselle seinälle Salmelan siskon mies kiinnitti avohyllyt.

Putkirempassa myös kylppärin turkoosit kaakelit saivat häädön, ja koko tila uusittiin muutenkin lattiasta kattoon. Salmelan haaveena on rempata vielä vaatehuone nykyistä toimivammaksi.

Salmela on kerännyt Iittalan ja Marimekon astioita pikku hiljaa. Kuva: Jenni Kivimäki

Koti on selkeääkin selkeämpi, eikä Minna Salmela haluakaan kerätä sinne mitään turhaa. Hän ei myöskään säilö tavaraa varastossa, vaan kierrättää sitä sukulaisten ja kavereiden kesken tai myy kirppiksellä.

Hän pitää suomalaisesta muotoilusta, kuten Alvar Aallon ja Iittalan lasiesineistä. Niitä hän on ostanut pikku hiljaa astia kerrallaan.

Kun Unikkoa tulvi joka paikasta, en pitänyt Marimekosta.

Myös Marimekko on yksi Salmelan suosikeista. Suomalaisbrändin tyynynpäälliset täydentävät skandityylistä sisustusta. Talviaikaan kodin tehostevärinä on poltettu oranssi, kesällä vaaleanpunainen.

– Kun Unikkoa tulvi joka paikasta, en pitänyt Marimekosta. Vasta myöhemmin tykästyin Marimekon astioihin ja sisustustekstiileihin.

Salmela on niin ihastunut Marimekon brändiin, että tekee sen serveteistä tai lahjapapereista tauluja. Kuva: Jenni Kivimäki

Sairaanhoitajan työ on vaativaa vuorotyötä, eikä Salmelalla ole säännöllistä viikkorytmiä. Koti on turvallinen pesä, jossa hän kerää voimia käpertymällä sohvalleen, ottamalla käsiinsä neulepuikot ja kuuntelemalla musiikkia. Kodissa soi monipuolinen tarjonta Nightwishistä oopperaan ja iskelmään fiiliksestä riippuen.

Keittokomero on alun perin ollut pimeä sopukka, koska se oli erotettu olohuoneesta väliseinällä. Kuva: Jenni Kivimäki
Salmela maalasi perintökeinutuolin mustaksi ja sijoitti sen parvekkeelle. Kuva: Jenni Kivimäki
Vaikka asukas ei varsinainen kokkaajatyyppi olekaan, ruuanlaittovälineitä voi silti pitää esillä kauniisti. Kuva: Jenni Kivimäki
Kylässä

Minna Salmelan luona

40 neliön kaksio sijaitsee Kuopion Puijonlaaksossa.

Siinä asuu sairaanhoitajana työskentelevä Minna Salmela.

Kodissa on eteinen, olohuone-keittiö, makuuhuone, vaatehuone, WC-kylpyhuone ja parveke.

Pirjo Tiihonen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi