Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koti

Tuula Jusélius on luonut yhden naisen heinolalaisesta Secto Designista kansainvälisen brändin – design-valaisimia löytyy niin pariisilaisista kahviloista kuin aasialaisista hotelleistakin

Kotimainen koivu taipuu design-valaisimiksi tehtaalla Heinolassa. Menestys on tuonut mukanaan varjopuolia: Secto Design on puuttunut 350 kopiotapaukseen ja poistanut nettimyynnistä 10 000 väärennöstä.

Secto Design -yrityksen perustaja Tuula Jusélius kertoo, että parikymmentä vuotta sitten ihmiset epäilivät puisen valaisimen turvallisuutta. Kuva: Mirja Hussain

Kertopuusta innostunut Secto Design -yrityksen perustaja Tuula Jusélius aloitti yrittäjäuransa huonekalujen parissa. Yhteistyökumppaniksi löytyi heti alkuun muotoilija, arkkitehti Seppo Koho, jonka kanssa Tuula Jusélius huomasi jakavansa yhteisen kunnioituksen pohjoismaiselle puulle sekä selkeälle suunnittelulle. Seppo Koho on vastannut yrityksen valaisinsuunnittelusta alusta alkaen.

Huonekalujen rinnalle kaivattiin tyyliin sopivia valaisimia. Tähän markkinarakoon syntyi ensimmäinen Secto-valaisin. Myöhemmin Jusélius myi huonekaluliiketoiminnan ja jätti itselleen valaisimet, joiden kehittämiseen hän uskoi vahvasti.

Tuotannon esimies Heli Kattelus viimeistelee valaisinta. Kuva: Mirja Hussain

– Secto-valaisinten raaka-aineena käytetään edelleen koivumuotopuristetta sekä lentokonevaneria, kertoo Tuula Jusélius. Valaisimet valmistetaan käsityönä Heinolan tehtaalla.

Käsityön leima näkyy erityisesti tehdaskierroksen aikana. Vaikka tehdashalleissa on useita puuntyöstökoneita, niin lähes jokaisessa työpisteessä puusepät ja kasaajat hiovat ja viimeistelevät valaisimia käsin.

Otto Ruuttula työskentelee Secto Designilla. Tehtaalla työskentelee yhteensä 26 henkilöä. Kuva: Mirja Hussain

Todellinen innovaatio oli vuonna 1999 markkinoille tullut kartiomainen Secto 4200 -riippuvalaisin, joka on edelleen malliston suosituimpia valaisimia. Puusta valmistettu valaisin herätti aluksi hieman ihmetystä.

– Alkuaikoina saimme vakuuttaa ihmisille, että puinen varjostin ei syty palamaan, muistelee Jusélius.

– Tuntuu hassulta, sillä kuluttajien käytössä olleet kankaiset ja paperiset miellettiin turvallisiksi, mutta puisen turvallisuutta epäiltiin.

Kansainvälisille markkinoille yritys lähti määrätietoisesti heti alusta lähtien, mikä tuotti tulosta noin kymmenen vuotta sitten, jolloin tuotteita oli valmistettu jo kymmenen vuotta. Menestymisen myötä Secto Design on rakentanut kattavan maailmanlaajuisen jälleenmyyntiverkoston. Tuotannosta menee yli 94 prosenttia vientiin ja 74 maahan. Kasvava vientimaa on Yhdysvallat, jonka markkinoille perustettiin Secto Design USA.

Juha Kenttä tarkastelee hiomaansa Secto-valaisinta. Kuva: Mirja Hussain

Suosiolla on varjopuolensa ja taistelusta piratismia vastaan on tullut osa yrityksen arkipäivää. Nettikaupassa tulee vastaan houkutteleva designvalaisin. Kuva on tyylikäs ja tuote tuttu, mutta hinta on murto-osa siitä, mitä valaisin yleensä maksaa.

– Ulkomaisen nettikaupan huokeus on varma signaali kopiobisneksestä, sanoo Tuula Jusélius.

– Haluamme kitkeä tuotteidemme kopiot pois myynnistä niin nopeasti kuin mahdollista. Aikaisemmin teimme tätä etsintää itse, mutta se on aikaavievää ja turhauttavaa. Nykyisin ostamme tämän palvelun ulkopuoliselta taholta.

Octo-valaisimia, jotka ovat yksi 20-vuotiaan Secto Designin tunnetuimmista malleista. Kuva: Mirja Hussain

Tuula Jusélius kertoo, että Secto Design on puuttunut 350 kopiotapaukseen ja poistanut nettimyynnistä 10 000 väärennöstä. Viimeksi Jusélius ja Koho olivat Krakovassa oikeudenkäynnissä puolustamassa Secton valaisimien immateriaalisia oikeuksia.

Kopioinnin vastaiseen toimintaan menee enemmän kuin koko yrityksen markkinointibudjetti on.

– Alkuvuosina luulimme, että säästymme kopioinneilta, sillä valaisinten valmistustekniikka on varsin vaativa, sanoo Tuula Jusélius. Kopiointi lisääntyi sitä mukaa, kun tuotteet menestyivät maailmalla.

Puuseppä Jari Hannula tarkastaa levyn pintaa. Kuva: Mirja Hussain

Jusélius on luonut vuonna 1995 alkaneesta yhden naisen designfirmasta kansainvälisen brändin, jonka tuotteita on niin pariisilaisissa kahviloissa kuin aasialaisissa hotelleissa. Jusélius on päättänyt taistella brändinsä puolesta ja kokee tekevänsä merkittävää työtä kopiointia vastaan.

Lue myös: Lahtelainen Lunawood voitti suuren Kasvu Open -kilpailun – seuraavaksi tähtäimessä "näyttävä tekeminen" myös kotikaupungissa: "Ranta-Kartano olisi loistava kohde"
 

Euroopan Unionissa on tulossa lakivalmisteluun uusi lainsäädäntö, jossa määritellään tuotteiden immateriaaliset oikeudet. Tuula Jusélius onkin menossa seuraavaksi kuultavaksi Euroopan komissioon, jossa hän esittää tuomioistuinten perustamista joka maahan, tekijänoikeuskäytännön harmonisoitumista ja tullissa kopioista kiinnijäämisen tiukempaa sanktiointia.

Yritys

Secto Design Oy

Valmistanut valaisimia 20 vuotta.

Suunnittelija, muotoilija Seppo Koho.

Tytäryhtiö Sectomo Oy valmistaa puisia design-valaisimia Heinolan tehtaalla, jossa työskentelee 26 henkilöä.

25 mallia neljässä eri värissä muodostavat Secto -tuoteperheen.

Tuotteissa käytetään parasta koivun viilua, jossa ei ole oksia eikä muitakaan poikkeamia. Viilusta kelpaa vain noin 10 prosenttia.

Tuotannosta vientiä 94 prosenttia 74 maahan.

Yritys on puuttunut 350 kopiotapaukseen ja poistanut nettimyynnistä 10   000 väärennöstä.

Marja-Riitta Mustonen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi