Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koti

Hollolalainen Armi Ryyppö on muuttanut monesti, kun "elämä ja miehet ovat vieneet" - yhtä väriä remontoijan kodista löytyy kuitenkin aina

Armi Ryyppö on asunut omakotitalossa, rivitalossa ja kerrostalossa. Asunnon hankittuaan Ryyppö on aina halunnut muokata siitä itselleen sopivan remontoimalla ja sisustamalla.

Armi Ryypön lempipaikka on kotisohvalla. Taustalla seinällä näkyy hänen itse tehty ryijynsä. Kuva: Mirja Hussain

Armi Ryyppö on muuttanut vuoden 1994 jälkeen kymmenen kertaa. Tuona vuonna tuli avioero, ja Ryyppö muutti pois yhteisestä omakotitalosta. Sen jälkeen hän on asunut erilaisissa kerrostalo- ja rivitaloasunnoissa.

– Elämä ja miehet ovat vieneet. On muutettu yhteen ja erottu. Jos myöhemmin muistelee, ei voi ainakaan sanoa, että en olisi elänyt, Armi Ryyppö naurahtaa.

Muuttomatkat eivät ole olleet pitkiä, sillä Lahdessa syntynyt Ryyppö on asunut aina Lahdessa tai Hollolassa.

Nykyinen koti on kerrostalossa Hollolan Salpakankaalla. Armi Ryyppö muutti asuntoon viime vuoden alussa.

– Olen asunnon toinen asukas. Ensimmäinen oli kansakoulunopettaja, joka oli asunut tässä vuodesta 1966. Ostin asunnon perikunnalta.

Armi Ryyppö on mieltynyt vihreän sävyihin. Kuva: Mirja Hussain

Asunnon hankittuaan Armi Ryyppö on aina halunnut muokata siitä itselleen sopivan remontoimalla ja sisustamalla.

– Kun näen asunnon, näen heti, millaisen siitä haluaisin. Kun saan asetettua omat tavarani paikoilleen, asunto tuntuu kodilta.

Nykyisessä kodissa uusittiin alkuun kaikki pinnat. Lisäksi keittiöstä otettiin pois yksi seinä, jotta keittiöstä saatiin avara. Kylpyhuoneeseen tehtiin iso remontti.

– Tämänikäisissä asunnoissa on usein myös asbestia, joten täällä tehtiin asbestipurku.

Noin puolitoista kuukautta kestäneen remontin aikana Ryyppö nukkui ilmapatjalla makuuhuoneessa.

– Onhan remontissa kauhea homma. Ensin kannetaan ulos esimerkiksi kaikki puretut laatat ja lattiamateriaalit. Sitten kannetaan uudet sisään. Minulla oli remonttireiskoja tässä töitä tekemässä, mutta on siinä paljon hommaa itsellekin.

Kodissa näkyy paljon vihreän sävyjä, niin seinissä, laatoissa kuin tekstiileissäkin.

– Vihreä on kulkenut mukanani aina. Edellisessä asunnossanikin oli keittiössä vihreää. Keittiön tuolit ovat vihreät, joten halusin tännekin samaa väriä.

Olohuoneen matto on nyt vihreä, mutta lähiaikoina Ryyppö vaihtaa siihen punaisen maton joulua odottamaan. Sohvatyynytkin saavat joulunpunaiset päälliset. Pääsiäisen aikaan koristetyynyt ovat keltaisia.

Armi Ryyppö on kerännyt värillisiä lasiesineitä. Kuva: Mirja Hussain

Vaikka Ryyppö on tottunut muuttaja, hän myöntää, että muuttaminen ei ole helppoa vaan raskasta.

– Paljon pakkaamista ja siivoamista.

Muuttajille Ryyppö tarjoaa pari vinkkiä:

– Varaa reilusti muuttolaatikoita. Niitä kannattaa olla yksi per neliö. Ei pahvilaatikoita, vaan kunnon muuttolaatikoita jotka voi kasata päällekkäin. Ne on helppo kuljettaa. Aikataulu kannattaa myös miettiä tarkkaan, että muuttaa ajoissa vanhasta asunnosta tavarat pois. Silloin ei tule niin kiire.

Makuuhuoneessa kukkivat kaktus ja tapetti. Kuva: Mirja Hussain

Viime vuosina Ryyppö on vaihtanut Salpakankaalla asuntoa viisi kertaa.

– Työskentelen palveluohjaajana keskussairaalassa, joten tämä on sopivan matkan päässä työpaikalta. Kävelen tai pyöräilen työmatkat.

Muutoin Ryyppö on kotona viihtyvää sorttia. Lempipaikka on sohvannurkka olohuoneessa. Siinä hän katselee mielellään vaikkapa brittiläisiä televisiosarjoja. Sohvalla istuminen tuli tutuksi myös sairauslomien aikana. Ryyppö on joutunut olemaan pidemmällä sairauslomalla muun muassa pyöräonnettomuuksien ja silmän verkkokalvon irtautumisen takia.

Vaikka Ryyppö on ihan tyytyväinen nykyiseen asuntoonsa, hän haaveilee silti suuremmasta asunnosta. Siksi hän on laittanut nykyisen asuntonsa myyntiin.

– Tykkään viherkasveista ja haluaisin enemmän tilaa niille. Jouduin viime muutossa heittämään isoja, hienoja viherkasveja pois, koska ne eivät mahtuneet tänne.

Lasiesineitä Armi Ryyppö ostaa kirpputoreilta. Kuva: Mirja Hussain
Armi Ryyppö pitää viherkasveista. Kuva: Mirja Hussain
Remontin yhteydessä Armi Ryyppö laitatti keittiöön uudet laatat. Kuva: Mirja Hussain
Keittiössä on esillä sinisiä lasiesineitä. Kuva: Mirja Hussain
Asunnon sävyt toistuvat wc:ssä. Kuva: Mirja Hussain
Lue myös: Ankeakin opiskelijakämppä piristyy viherkasveilla – katso lahtelaisen kukkakauppiaan vinkit aloittelijoille sopivista lajeista
Asuntokunnat

Yksinasuvia ja kerrostaloja

Lähes puolet kaikista asuntokunnista asuu Suomessa kerrostaloissa. Vuoden 2017 lopulla asuntokuntia oli tilastojen mukaan kaikkiaan 2 680 000. Kerrostaloissa asui näistä 1 214 500 asuntokuntaa.

Kaikista asuntokunnista yhden henkilön asuntokuntia oli 1 162 300, eli 43 prosenttia kaikista asuntokunnista. Keskimäärin kolme viidestä yksinasuvasta asuu kerrostalossa.

Lähde: Tilastokeskus
Milja Kungas
milja.kungas@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi