Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koti

Pelkistä jouluvaloista puhumisen voi unohtaa – käytä koristevaloja vuoden ympäri

Kausivalot valaisevat pimeän aikaan, eivät enää vain jouluna. Kuva: Tapio Hartikainen

Koristevalot, tunnelmavalot, kaamosvalot – rakkailla kirkastajilla on monta nimeä, mutta pelkistä jouluvaloista puhumisen voi unohtaa. Valojen aiheet suosivat ympärivuotista käyttöä.

Kausivalojen valikoima on kasvanut viime vuosina.

– Sisätilojen valaiseminen paristoilla toimivilla pienillä koristesarjoilla on lisääntynyt. Myös elävää liekkiä matkivat vahakynttilät ovat suosittuja, Kirsti Voimanen Airam Electric Oy:stä kertoo.

Led-takkalyhdyssä on aidon näköinen loimu. Kuva: Sami Tirkkonen

Koristevalosarjoja alkaa näkyä loka–marraskuun vaihteessa vietettävän Halloweenin aikoihin.

– Silloin on myös sopiva lämpötila asentaa valosarjat ja ajastimet. Pakkasessa johdot ja sarjat jäykistyvät hiukan ja sormia palelee.

Syksyn uutuuksia ovat valokehikot, joiden muoto voi olla kuusi, tähti tai spiraalipuu. Asentaminen käy yleensä maahan tai seinään. Ihastusta ovat herättäneet myös takkalyhdyt eli kynttilälyhdyt, joiden sisällä loimottaa aidon takkatulen näköinen led-asetelma.

Viime vuonna Facebook-ryhmissä villitsivät led-valotaulut, joita voi ostaa valmiina tai askarrella kankaasta, kehyksestä ja led-valoista. Taulussa valot tuikkivat kaupunkimaisemassa tai talojen ikkunoissa.

Led-valoa tuikkivat taulut herättävät ihastusta.

Useimmat koristevalot ovat jo vuosia olleet ledejä. Ne kuluttavat vain vähän sähköä. Ulkokäyttöön tarkoitetun tuhannen ledin valosarjan on laskettu vievän sähköä kuukaudessa noin 2,5 euron edestä. Led-kynttelikkö ikkunalla kuluttaa kuukaudessa sähköä 4,66 sentin edestä, vaikka se palaisi yötä päivää.

Ulkokäytössä koristevalojen ja muuntajan suojausluokan pitää olla vähintään IP44. IP20-luokitellut tuotteet eivät sovi ulos. Monet paristoilla toimivat koristeet on tarkoitettu sisäkäyttöön.

Kun valosarja tulee tiensä päähän, muista että kaikki kausivalot kuuluvat sähkö- ja elektroniikkaromun (SER) keräyspisteisiin.

Heli Pottonen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi