Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koti

Syksyn sisustustrendit ammentavat luonnosta: sinapinkeltainen, metsänvihreä, viininpunainen

Sisustussuunnittelijat suosittelevat näkemään seinät osana kokonaisuutta.

Riikka Forsell on tuonut syksyn trendivärejä omaan kotiinsa tekstiileillä. Sinapinkeltainen ja ruskean eri sävyt ovat nyt in. Kuva: Petra Mustonen

Trenditietoisen sisustajan on nyt aika luopua mustavalkoisuudesta ja säntillisyydestä, sillä tämän hetken nousevat sisustustrendit korostavat värejä, rentoutta ja lämpöä. Kodin seinätkin voi sisustaa rohkeasti, mutta ensin kannattaa pysähtyä huomioimaan tilaan liittyviä perusasioita.

– Jos haluaa esimerkiksi tehosteseinän, sen pitää olla kokonaisuuden kannalta oikeassa paikassa. On huomioitava tilan pohjaratkaisu ja ikkunat sekä se, mistä ilmansuunnasta valo tulee huoneeseen, sisustussuunnittelija Riikka Forsell sanoo.

Kiinnitä huomio seinien ja lattian väriin

Kokonaisuutta kehottaa miettimään myös sisustussuunnittelija Pirjo Marttala. Jos tilaan on jo olemassa kalusteita, kannattaa seiniä suunnitella suhteessa niihin. Myös lattian väri vaikuttaa ratkaisuihin.

5633668.jpg

– Jos taas haluaa ihan kokonaan uuden systeemin, silloinhan voi lähteä leikkimään väreillä. Juuri nyt maanläheiset värit ja pastellisävyt ovat suosittuja. Tekstiileissä on tänä syksynä paljon ruskan värejä, Marttala kertoo.

Kankaalla voi päällystää styroksia ja rakentaa helposti aika isoja ja näyttäviäkin kokonaisuuksia. Sisustussuunnittelija Pirjo Marttala

– Me suomalaiset olemme perinteisesti vähän arkoja käyttämään värejä, lempivärimme on harmaa. Viime aikoina olen huomannut Instagramia seuratessani, että ihmiset ovat rohkaistuneet sisustamaan persoonallisemmin. Minusta se on ihanaa, Forsell sanoo.

Syksyn ehkä trendikkäin väri on sinapinkeltainen. Myös muut luonnosta ammennetut värisävyt, kuten vaikkapa metsänvihreä ja viininpunainen, ovat yleistyneet sisustuksessa. Jopa tehosteseinä saatetaan nyt maalata kokonaan jollakin maanläheisellä värillä.

Jo viime vuonna trendiksi noussut rottinki jatkaa suosiotaan. Kuva: Petra Mustonen

– Myös puu on tehnyt paluun, se tuo skandinaaviseen sisustukseen ripauksen luonnollista lämpöä. Trendikästä on nimenomaan käsittelemätön puu isona ja selkeänä pintana, kuten paneloituna tehosteseinänä, Forsell kertoo.

Kukkakuosit ovat yleistyneet tapeteissa, samoin omista valokuvista tehdyt, seinän kokoiset valokuvatapetit. Seiniin voi tuoda elävyyttä myös esimerkiksi mikrosementillä tai struktuurimaalilla.

Vihersisustamisen trendi jatkuu edelleen. Korkea, viherhuonekalun päälle asetettu viherkasvi somistaa myös seinää. Kuva: Petra Mustonen

– Jos sisustus on muuten karsittu eikä tilassa ole esimerkiksi verhoja, kannattaa harkita nestemäistä kangastapettia. Se parantaa akustiikkaa ja tuo tilaan lämpöä, Forsell sanoo.

Helpoin ja edullisin tapa uudistaa seinät on maalata ne, mutta värivalinnassa kannattaa olla tarkkana. Sävy voi kotona näyttää erilaiselta kuin kaupan valaistuksessa. Toisaalta seiniä voi päivittää trendejä vastaaviksi myös ilman remontointia.

– Esimerkiksi tekstiilejä voi hyödyntää monella tavalla. Kankaalla voi päällystää styroksia ja rakentaa helposti aika isoja ja näyttäviäkin kokonaisuuksia. Kangasta voi kehystää tai virittää suoraan seinälle, Marttala vinkkaa.

Kantikkuus on sisustuksessa vaihtumassa pehmeämpiin linjoihin. Trendiä voi tuoda seinille esimerkiksi kaarevapintaisilla tai pyöreillä taulumalleilla ja peileillä. Myös akustiset taulut ovat nyt trendikkäitä.

– Retro on edelleen tietyn asiakaskunnan suosiossa, ja sitä voi tuoda seinille esimerkiksi retrohenkisillä tauluilla tai hyllyille aseteltavilla esineillä, Marttala lisää.

Viherkasvit luovat kodikkuutta

Viherkasvit ovat Forsellin mukaan edelleen nousussa oleva trendi. Seiniä niillä voi sisustaa käyttämällä kattoon tai seinään kiinnitettäviä telineitä. Korkeajalkaiset viherkalusteet nostavat kasvia ikään kuin seinälle ja ovat kätevä vaihtoehto etenkin silloin, jos seinään tai kattoon ei voi tehdä kiinnityksiä.

– Seinien sisustamista tärkeämpää on, että tila on rytmitetty oikein. Ne ovat se viimeinen silaus. Kaiken kaikkiaan kannattaa miettiä kokonaisuutta oman persoonallisuuden kautta ja pohtia, millaista tunnelmaa itse haluaa tavoitella, Forsell tiivistää.

Sisustaminen

Sisusta seinät trendikkäästi

Luonnosta ammentavat värisävyt. Mustavalkoisuus on väistynyt, ja värejä voi tuoda kotiin esimerkiksi seinän pintamateriaalilla tai tekstiileillä.

Elävyys. Struktuurimaali, koristeellinen puupanelointi, mikrosementti tai kangastapetti tuovat seiniin vaihtelua.

Viherkasvit. Vihersisustaminen on edelleen voimistuva trendi. Kasveilla voi tuoda seinille vaihtelua myös ilman remontointia.

Kaarevareunaiset ja pyöreät somisteet. Nyt on lupa leikitellä muodoilla niin taulujen, peilien kuin vaikkapa seinälle laitettavien tekstiilienkin suhteen.

Petra Mustonen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi