Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koti

Suutaristen remontoima puutalo pursuaa historiaa - Heinolan keskustassa sijaitsevan talon seinästä löytyi muisto sisällissodan kauheuksista

Yli 130-vuotias talo pursuaa historiaa. Kissa on nimetty Ragnariksi vanhan asukkaan mukaan.

Tommi ja Mira Suutarinen ovat asuneet Harjukadulla puoli vuotta. He haaveilevat saavansa vanhan takan käyttökuntoon. Kuva: Mirja Hussain

Mira Suutarisen pitkäaikainen unelma toteutui toissa keväänä, kun hän perheineen osti Harjukadulta vanhan hirsitalon, jonka seinät pursuavat paikallista historiaa ja tarinoita.

– Olen aina ajatellut, että olisi ihanaa asua vanhassa talossa. Etsimme kotia Heinolan keskustasta pitkään ja tulimme katsomaan tätä taloa huviksemme. Talo lumosi meidät, vaikka ympäristö oli rujo ja huoneet olivat täynnä huonekaluja ja rojua, Mira Suutarinen muistelee.

Viimeisimmäksi Oksalan huonekaluliikkeenä toimineen talon rakentamisvuodesta ei ole tarkkaa tietoa, mutta papereissa vilahtelee vuosi 1892. Mira Suutarinen epäilee, että talon ensimmäinen osa olisi sitä vanhempi.

Suutaristen talo sai remontin yhteydessä uuden värityksen. Huonekaluliikkeen vanhojen näyteikkunoiden tilalle tehtiin taloon sopivat ikkunat. Kuva: Mirja Hussain

– Museolta löytyvistä kuvista näkee, että tämä oli pieni hirsitalo yhdessä kerroksessa. Taloa laajennettiin ensimmäisen kerran 1900-luvun alussa, kun tässä asui maanmittaustyöninsinööri Ragnar Perander perheineen. Hänen mukaansa olemme nimenneet hiiriä pyydystävän kissamme, Mira Suutarinen kertoo.

Peranderien lisäksi talossa ovat asuneet myös ainakin kaupunginlääkäri Miettinen sisällissodan jälkeen ja kihlakunnan tuomari Henrik Lilius perheineen 1950-luvulla. Välillä talo on pilkottu useammiksi asunnoiksi, ja löytyypä yhdestä seinästä myös karu muistutus taisteluista.

Myös vanhempien makuuhuoneen huonekalut ovat löytyneet Heinolasta. Kuva: Mirja Hussain

– Aulan seinästä löytyi purkutöiden yhteydessä kiväärin luoti. Se on ammuttu harjulta päin, kun punaiset ja valkoiset ottivat toisistaan mittaa. Jätimme luodin samaan paikkaan, talon isäntä Tommi Suutarinen kertoo.

Vanhat pinnat esiin

Ostohetken jälkeen Suutaristen ei ole tarvinnut keksiä vapaa-ajan tekemistä. Tommi Suutarinen myöntää pelänneensä talon olleen paljon pahemmassa kunnossa kuin se lopulta oli.

– Kauppa tehtiin niin nopeasti, että emme ehtineet tutkia kunnolla talon kuntoa. Olen yllättynyt positiivisesti monta kertaa. Talon perustukset ovat hyvässä kunnossa eikä kattoremonttikaan tullut niin kalliiksi kuin luulimme. Talo on pysynyt hyvin suorana.

Suutariset ovat halunneet säästää talossa niin paljon alkuperäisiä pintoja kuin on järkevää. Talossa tallustellaankin nyt alkuperäisillä lautalattioilla, jotka hiotaan ja maalataan ensi kesänä. Pinkopahvikattojen alta paljastui hyväkuntoiset kattopaneelit, jotka kaipasivat vain lakkakerroksen. Haaveet paljaista hirsiseinistä eivät toteutuneet, koska seinät oli tehty monessa kohdin maalatuista ja jopa palaneista hirren pätkistä. Seiniin on nyt laitettu pellavaeristeet ja talon henkeen sopivat tapetit.

Ragnar-kissa viihtyy salin tuoleilla. Kissa sai nimen yhden talon vanhan asukkaan mukaan. Kuva: Mirja Hussain

– Emme ole tekemässä talosta museota vaan tämä on meidän kotimme. Olen kokenut välillä haastavana muiden pohdinnat siitä, millä pieteetillä tätä pitäisi kunnostaa, ja kuinka paljon talon pitäisi olla alkuperäisen näköinen. Sisällä meillä ei ole mitään rajoituksia, mutta ulkomuotoa emme saa muuttaa, Mira Suutarinen kertoo.

Sielu viihtyy avarassa tilassa

Remontoituaan taloa noin vuoden nelihenkinen perhe pääsi muuttamaan Harjukadulle huhtikuussa. Mira Suutarinen sanoo yllättyneensä eniten siitä, miten hiljaista talossa on. Kadulta ei kuulu juuri mitään. Myös talon sijainti vesitornin juurella, keskustan kupeessa tekee asukkaat onnellisiksi.

Alkuperäiset lautalattiat hiotaan ja maalataan ensi kesänä. Kuva: Mirja Hussain

Tommi Suutarinen nauttii kodin avaruudesta, jonka 3,2 metrin huonekorkeus saa aikaan.

– Joku arkkitehti on sanonut, että avara tila antaa sielulle tilaa. Olen samaa mieltä. Tässä on hyvä asua.

Puolen vuoden asumisen jälkeen talossa on jo monta melkein valmista huonetta. Yksi helmistä on sali, jossa olevaan Rakkolanjoen kaakelitehtaan takkaan Suutariset ihastuivat ensikäynnillä. Takan yksityiskohdissa seikkailee riikinkukkoja.

– Talon sisustus on ihan kesken. Moni huonekalu vaihtaa vielä paikkaa. Saliin tuomme jossain vaiheessa flyygelini. Varsinkin saliin on tullut huomaamattomasti jugend-tyyliä, mutta kaikilla huonekaluilla pitää pystyä istumaan, Mira Suutarinen linjaa.

Suurin osa kodin huonekaluista on löytynyt paikallisesta Kymen viiri -antiikkiliikkeestä. Suutariset ovat muutenkin tehneet lähes kaikki talon hankinnat heinolalaisista yrityksistä.

Vanhaa henkeä kunnioittavaan taloon on valmistumassa yksi osasto, joka on tekniikaltaan ja ulkonäöltään moderni.

– Saunaosasto on yksi suosikkipaikoistani. Sinne saimme toteutettua muutamia uuden talon unelmia, Mira Suutarinen iloitsee.

Kylpyhuoneessa on modernia ja vanhaa tunnelmaa. Kuva: Mirja Hussain
Historiaa

Noin 130-vuotias talo

Talon tarkkaa rakennusvuotta ei tiedetä, mutta monissa papereissa näkyy vuosi 1892.

Ennen Suutaristen remonttia talon väri oli vihertävä.

Talossa on asunut vuosien aikana monia merkittäviä heinolalaisia. Vuonna 1968 siinä aloitti Oksalan huonekaluliike.

Suutariset ostivat kiinteistön keväällä 2018 ja muuttivat sisään vuotta myöhemmin.

Talo on inventoitu museota varten, mutta talon sisällä ei ole rajoituksia. Talon ulkomuotoa ei saa muuttaa ilman lupaa.

Talossa on 140 lämmitettyä asuinneliötä ja saman verran kylmää ullakkotilaa.

Piharakennuksessa on aikaisemmin ollut eläimiä, autotalli ja ulkohuussit. Pihan perällä on myös vanha pihasauna.

Chiméne Bavard
chimene.bavard@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi