Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koti

Lahtelainen kerrostaloasunto on täynnä tunnelmaa - isän ja tyttären kotona hullutellaan työnteon lomassa

Jani Wallenius perusti yrityksen 14-vuotiaana, tytär Edvina Wallenius 10-vuotiaana. Kotiin lahtelaisessa kerrostalossa mahtuvat niin työt, lautapelit kuin volttien hyppely.

Edvina Wallenius harrastaa monenlaista liikuntaa voimistelusta akrotanssiin, mutta onnistuu käsilläseisonta myös isältä, Jani Walleniukselta. Promedia-yritystä luotsaava Jani Wallenius on myös kaupunginvaltuutettu ja Lahti Cityn hallituksen puheenjohtaja. Kuva: Mirja Hussain

Edvina Wallenius, 13, näyttää voimistelussa oppimiaan temppuja. Tömps, kerrostaloasunnon lattia tömähtää komean puolivoltin jälkeen.

– Yleensä kurkataan ikkunasta, onko naapurin auto pihassa. Alakerran naapurin kanssa on sovittu, että saavat tulla sanomaan, jos täältä kuuluvat äänet häiritsevät, Edvinan isä Jani Wallenius sanoo.

Unon pelaamisesta pöydän äärellä ei tule kovaa ääntä, eikä siitäkään, jos isä ja tytär harjoittelevat käsilläkävelyä, mutta volteista tömähdyksiä voi toki tulla. Edvina Wallenius harrastaa monenlaista liikuntaa voimistelusta cheerleadingiin ja akrotanssiin.

Edvina Walleniuksen huoneen ovensuussa on renkaat voimistelua varten. Kuva: Mirja Hussain

Isä ja tytär asuvat vuonna 1936 rakennetussa kerrostalossa Lahdessa, Aleksanterinkadun alkupäässä. He muuttivat sinne omakotitalosta Hollolasta kolme vuotta sitten.

– Välillä on ikävä maalle, Edvina Wallenius sanoo.

Keskikaupungilla asumisessa on kuitenkin puolensa. Koulumatka Tiirismaan kouluun on lyhyt. Jani Walleniuksen työmatka on vielä lyhyempi, sillä hänen Promedia-yrityksensä tilat ovat asuinkerrostalon katutasossa. Hän kertoo, että välillä auto seisoo viikon käyttämättömänä pihassa, koska töihin ja kauppaan voi kävellä. Wallenius toteaa, että siinä säästää niin rahaa kuin ympäristöä.

Asunto on hiljainen vaikka se on kaupungin keskustassa. Vierashuoneen ikkuna aukeaa kadulle. Kuva: Mirja Hussain

Taloyhtiö on rauhallinen ja hiljainen, eivätkä torinkaan äänet kanna Walleniusten kotiin asti.

– Ääni suuntautuu toiseen suuntaan, esimerkiksi torilla järjestettävät konsertit eivät kuulu tänne ollenkaan, Jani Wallenius sanoo.

Hän etsi asuntoa kaupungista kauan, ennen kuin sopiva osui kohdalle kolme vuotta sitten.

– Laitoin ilmoituksen kympin riveille ja sain kymmenen yhteydenottoa.

Aika monta reikää sai tehdä, mutta lopulta hormi löytyi. Yrittäjä Jani Wallenius

Nykyinen asunto on Upo Muoviteollisuuden perustajan, Karl-Jan Goveniuksen eli ”Muovi-Kallen” perikunnalta ostettu. Remontissa Wallenius uusi pinnat parkettia lukuunottamatta. Ison olohuoneen päädystä tehtiin liukuovilla lisähuone. Vanhat liukuovet saatiin käyttöön, kun Wallenius jätti alakerran ilmoitustaululle lapun, että etsii vanhoja liukuovia – ja sellaiset löytyivät.

Olohuoneeseen sai luvan tehdä takan, vanhaa hormia Jani Wallenius etsi yhdessä nuohoojan kanssa lyömällä lekalla seinään reikiä.

– Aika monta reikää sai tehdä, mutta lopulta hormi löytyi, Wallenius naurahtaa.

Ruokailutilan katseenvangitsija on suurikokoinen Bruno Tuukkasen maalaus vuodelta 1925.

– Tuukkanen oli toinen Suomen lipun suunnittelijoista, Jani Wallenius mainitsee.

Bruno Tuukkasen maalaus hallitsee ruokailutilaa. Sohva on asunnon edellisten omistajien peruja. Kuva: Mirja Hussain

Vanhassa kerrostalossa on tilaa nostalgialle. Seinien koristemaalaukset ja vanha hissi luovat porraskäytävään oman tunnelmansa. Sisäpihalla on myös Lahden kansanopiston teatterilinjan rakennus, jossa toimi ennen elokuvateatteri Ilves.

– Ilves on jäänyt mieleen omastakin nuoruudestani, Jani Wallenius sanoo.

Hän on tehnyt yrittäjänä töitä 14-vuotiaasta asti. Promedia tekee muun muassa tv- ja radiomainoksia ja yrityselokuvia. Lisäksi Wallenius on Lahden kaupunginvaltuutettu ja Lahti Cityn hallituksen puheenjohtaja.

Yrittäjäkärpänen on puraissut tytärtäkin, sillä Edwina Wallenius aloitti oman pienimuotoisen yritystoimintansa 10-vuotiaana. Hän muuttaa vhs:iä dvd-muotoon, nauhoja on lähtenyt jo satoja eri puolelle Suomea.

Työn lomassa pitää tietysti myös rentoutua. Asunnossa on kaksi pientä kylpyhuonetta, joista toisessa on poreamme ja toisessa yhden hengen sauna. Lisäksi sisäpihalla on taloyhtiön saunarakennus, johon kuljetaan ulkokautta.

Minisauna on Jani Walleniuksen valtakuntaa. Kuva: Mirja Hussain
Kerrostalo

Yksi vanhimpia hissejä

Jani Walleniuksen ja hänen tyttärensä Edvina Walleniuksen koti on vuonna 1936 rakennetussa kerrostalossa Aleksanterinkadulla Lahdessa.

Asunnossa on keittiö, olohuone + ruokailutila, 2 makuuhuonetta, vierashuone, wc, kylpyhuone, sauna ja kodinhoitohuone. Uloskäyntejä asunnosta on kaksi.

Talossa on hissi, joka on yksi Lahden vanhimpia kerrostalohissejä.

Milja Kungas
milja.kungas@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi