Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koti

Italialaisen designtalon johtaja valitsi Lahden muotoiluinstituutin opiskelijoiden suunnitteleman kuivakäymälän vuoden ilmiöksi

Kuivakäymälällä voitaisiin vähentää kotimaan muovin kulutusta esimerkiksi festareilla ja ulkoilmatapahtumissa, sen suunnitellut kaksikko kertoo.

Muotoiluinstituutin opiskelijoiden suunnittelema Rehome Toilet -kuivakäymälä sai kansainvälistä mainetta, kun se valittiin sisustustapahtuma Habitaren vuoden ilmiöksi. Kuva: Muotoiluinstituutti

Lahden muotoiluinstituutin opiskelijoiden suunnittelema kuivakäymälä valittiin vuoden ilmiöksi sisustustapahtuma Habitaressa, Helsingissä. Valinnan teki muotoiluvaikuttaja, italialaisen designtalo Alessin johtaja Alberto Alessi.

Rehome Toilet -kuivakäymälän ovat suunnitelleet opiskelijat Sara Auvinen ja Tiia Jokinen. Vesivanerista valmistetun kuivakäymälän yksiköt on mahdollista kytkeä toisiinsa laajoiksi rivikokonaisuuksiksi. Hätämajoituskohteissa tuotteiden elämänkaari loppuu normaalisti polttamiseen.

–  Kohteisiin toimitettavat käymäläratkaisut ovat tällä hetkellä pääosin muovi- ja metallirakenteisia. Niitä polttaessa ilmaan leviää paljon haitallisia ja vaarallisia aineita. Vesivaneri kuormittaa ilmastoamme huomattavasti vähemmän. Vaneria poltettaessa paikalliset voivat hyödyntää siitä tulevaa lämpöenergiaa esimerkiksi ruuanlaittoon, Auvinen sanoo.

Muotoiluinstituutin opiskelijat saivat kuivakäymälälleen paljon kansainvälistä huomiota, sillä valinta julkistettiin Alessin keynote-puheenvuorossa Habitaren avajaispäivänä.

– Messuvierailijat kokivat tärkeäksi myös sen, että tällä voitaisiin vähentää kotimaankin muovin kulutusta ulkoilmatapahtumissa ja festivaaleilla, Auvinen kertoo.

Tiia Jokinen ja Sara Auvinen aloittivat kuivakäymälän suunnittelun jo viime keväänä Muotoiluinstituutin opintojaksolla. Kuva: Muotoiluinstituutti
Kuivakäymälään on myös värivaihtoehtoja. Kuva: Muotoiluinstituutti
Milja Kungas
milja.kungas@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi