Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koti

Taloyhtiö Lahden Jalkarannassa kilpailee Suomen parhaan taloyhtiön tittelistä

Asunto Oy Jalkarannan-Metsässä taloyhtiön jatkuva kehittäminen koetaan tärkeäksi. Talous ja tiedottaminen pidetään kunnossa. Vastikään taloon on saatu uusi hissi ja automaattiohjauksella toimiva ulko-ovi.

Lahtelaiset Anneli Airio, Armi Savinainen, Juhani Iivari ja Eero Ravantti asuvat Jalkarannassa taloyhtiössä, jota kehitetään pitkäjänteisesti. Ravantti on taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja, Iivari ja Savinainen jäseniä. Airio on asunut talossa sen valmistumisvuodesta 1977 asti. Kuva: Milja Kungas

Jalkarannassa sijaitsee ehkä Suomen paras taloyhtiö – tai ainakin yksi viidestä parhaasta. Asunto Oy Jalkarannan-Metsä kilpailee nimittäin viiden finalistin joukossa tuosta tittelistä. Kisa ratkeaa 2. lokakuuta Kiinteistömessuilla Helsingissä.

Taloyhtiön kolmihenkinen hallitus, Eero Ravantti, Juhani Iivari ja Armi Savinainen tekevät kovasti töitä sen eteen, että asiat olisivat kunnossa ja talossa olisi hyvä asua.

– Turvallisuus ja esteettömyys ovat meille ykkösasioita, hallituksen puheenjohtaja Eero Ravantti sanoo.

Kumpaankin asiaan on tartuttu konkreettisilla uudistuksilla. Pelastustie on rakennettu niin, että kaikista asunnoista pääsee tiukan paikan tullen hakemaan asukkaat nostolavalla. Talossa on uusi hissi ja esteetön sisäänkäynti sekä pari viikkoa vanha, automaattiohjauksella toimiva ulko-ovi.

Juhani Iivari, Eero Ravantti ja Armi Savinainen näyttävät talon uutta hissiä. Kuva: Milja Kungas

Ravantti sanoo, että taloyhtiön pitkäjänteinen kehittäminen on tärkeää myös muilla osa-alueilla, joita ovat talous, tiedottaminen sekä talo- ja tietotekniikka.

– Laadimme tänä syksynä kehittämisen tueksi taloyhtiöstrategian. Suomessa on paljon 1960-1970-luvuilla rakennettuja elementtitaloja ja taloyhtiöitä, jotka ovat suruttomasti kasvattaneet korjausvelkaansa. Pahimmassa tapauksessa pankit eivät myönnä lainaa välttämättömiin remontteihin. Me haluamme olla edelläkävijä talossa, jossa asukkaat viihtyvät ja asuntojen arvo säilyy.

Kerrostalossa on yhteensä 30 asuntoa. Kuva: Milja Kungas

Monille talon asukkaille on tärkeää hyvä sijainti ja ympäristö ulkoilumahdollisuuksineen.

– Tässä on uimaranta, jalkapallokenttä ja Salpausselän ladut ihan lähellä, Juhani Iivari mainitsee.

– Muutimme mieheni kanssa omakotitalosta tähän neljän huoneen ja keittiön asuntoon. Lapset mahtuvat vielä majoittumaan käydessään, Armi Savinainen kertoo.

Pihalla paikalle osunut Anneli Airio on asunut samassa kerrostalossa alusta asti, rakennusvuodesta 1977 lähtien.

– Tämä on hyvä talo asua. Täällä on rauhallista, hän sanoo.

Suomen paras taloyhtiö -kisaan Asunto Oy Jalkarannan-Metsä lähti mukaan erään toisen lahtelaisen taloyhtiön hallituksen jäsenen vinkistä.

– Ajattelimme, että olisi hyvä saada myös ulkopuolinen arvio siitä, missä olemme onnistuneet, Eero Ravantti sanoo.

Ajattelimme, että olisi hyvä saada myös ulkopuolinen arvio siitä, missä olemme onnistuneet. taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Eero Ravantti

Reilut 40 vuotta vanhan talon asukkaista valtaosa on iäkkäämpää väkeä. Pari lapsiperhettäkin on, mutta taloyhtiön hallitus toivottaisi mieluusti tervetulleeksi asukkaiden joukkoon lisää perheitä.

Pari kertaa vuodessa kerrostalossa on talkoot, tiistaisin on miesten ja naisten lenkkisaunavuorot.

– Meillä on hieno sauna, Juhani Iivari kehaisee.

Hyvä sauna on osa asumisviihtyvyyttä. Omien saunavuorojen lisäksi taloyhtiössä on tiistaisin naisten ja miesten lenkkisaunat. Kuva: Milja Kungas

Jalkarannan-Metsä on taloyhtiön hallituksen mukaan vakavarainen. Omaa rahaa on kerätty puskuriksi esimerkiksi remonttitarpeita varten. Ensi vuonna on edessä kylpyhuoneiden saneeraus niihin asuntoihin, joihin sitä ei ole viime vuosina muutoin tehty.

Taloyhtiössä on kehitetty oma hankeohjausmalli. Siinä on viisi avaintavoitetta, joissa projekteissa pitää onnistua: turvallisuus, aikataulu, kustannukset, laatu ja tiedottaminen.

– Kaksi vuotta sitten valmistui putkiremontti, siinä toteutuivat nämä kaikki, Juhani Iivari kertoo.

Asunto Oy Jalkarannan-Metsän sisäänkäynnin esteettömyyttä on parannettu tänä vuonna. Kuva: Milja Kungas

– Kilpailutus on kaiken a ja o, työajoissa ja hinnassa on valtavasti eroja, Armi Savinainen sanoo.

Eero Ravantilla on neuvo passiivisille taloyhtiöille:

– Kaikkea ei pidä ulkoistaa, osto-osaaminen ja sopimusosaaminen on tärkeää säilyttää myös taloyhtiön sisällä.

Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Eero Ravantti näyttää, että Asunto Oy Jalkarannan-Metsään on hankittu uusi automaattiohjauksella toimiva ulko-ovi. Kuva: Milja Kungas
Taloyhtiö

Asunto Oy Jalkarannan-Metsä

Talo rakennettu vuonna 1977. 30 asuntoa, joista vuokralla 7.

Valittu Suomen paras taloyhtiö -kilpailun viiden finalistin joukkoon. Kilpailun järjestää Kotitalo-lehti, jota julkaisee Isännöintiliitto. Voittaja julkaistaan 2.10. Kiinteistömessuilla Helsingin Messukeskuksessa.

Kilpailun raatiin kuuluvat Isännöintiliiton toimitusjohtaja Mia Koro-Kanerva, Kotitalo-median päätoimittaja Maria Mäkinen, Motivan viestintäjohtaja Kati Laakso sekä Vahasen strategia-asiantuntija Anu Norros.

Kilpailussa painotetaan muun muassa taloyhtiön viestintää, suunnitelmallista kehittämistä, ennakoivaa hoitoa talouden, rakennuksen kunnon ja asumisviihtyvyyden suhteen sekä asukkaiden toiveiden selvittämistä.

Milja Kungas
milja.kungas@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi