Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koti

Saatat muistaa ysärikodeista kaaret – ja nyt ne tulevat taas! Katso kuvasarja, kuinka holvikaari istuu nykykotiin

Kaikki särmät on nyt hiottu kodin sisustuksessa. Pehmeys on tätä päivää.

Meneillään olevassa Habitare-näyttelyssä Helsingin messukeskuksessa on paraikaa nähtävillä sisustuksen suuntaviivat. Lähestulkoon kaikki se, jolle olet kenties joskus sanonut, että "ei enää ikinä", hakeutuu nyt koteihin – mutta päivitetyssä muodossa.

Yksi tärkeimmistä suuntauksista on nyt art deco, jolle leimallisia ovat esimerkiksi pyöreät muodot, tumma puu, voimakkaat sävyt sekä ylellisyys.

Kaariovi on nyt trendikkäin mahdollinen. Kuva: Laura Oja

1 Kaarevat linjat palasivat – pidit tai et.

Moni muistaa 1980–90-luvun omakotitaloista kaarevat oviaukot, kaaripeilit ja kaarevat linjat keittiönkaapistoissa. Ne tulevat takaisin!

Tilanjakajassakin on muodikkaita pyöreitä muotoja. Kuva: Laura Oja

Kaari näkyy myös uusina tulkintoina. Pyöreitä linjoja voi tuoda kotiin esimerkiksi ryijyjen muodossa. Habitaressa on paljon nimenomaan pyöreitä tai pyöristettyjä muotoja esittäviä seinävaatteita. Pitkään esillä olleet ryijyt eivät siis edelleenkään väisty, mutta muoto muuttuu.

Ryijyn päivitetty muoto on ympyrä. Kuva: Laura Oja

Pyöreät muodot näkyvät kaikkialla muuallakin: kalusteissa, peileissä ja valaisimissa. Jos et ole purkanut seinältä palapeiliä, älä purakaan, sillä sellainen etenkin holvikaaren muotoisena se on erittäin tätä päivää.

Kukka-asetelma rönsyilee ja yhdistää sekä kuivakukat että tuoreet kukat samaan pakettiin. Kuva: Laura Oja

2 Runsaat kukka-asetelmat rakennetaan vapaalla kädellä.

Olet ehkä kuullut lasin reunan yli valuvasta överipirtelöstä, trendijuomasta, jonka koostumukseen ja tarjoiluun pätee "more is more" -sanonta. Kukka-asetelmat ovat nyt omanlaisiaan överipirtelöitä. Asetelmat ovat runsaita ja valuvia, ja niissä yhdistellään tuoreita ja kuivakukkia sekä kasvatettuja ja luonnonlajikkeita. Esimerkiksi vadelmanoksia yhdistetään nyt näyttäviin kukka-asetelmiin, eikä haittaa, jos oksat ovat kuivahtaneita.

Myös kuivakukat yksinään ovat todella muodikkaita. Tämäkin on trendi, jonka moni muistaa 1980- ja 1990-luvuilta.

Tumma puu on ollut poissa, mutta vain palatakseen takaisin muotiin. Sohva on trendikkäästi samettinen. Sirojen jalkojen jälkeen nyt nähdään muhkeampia muotoja. Kuva: Laura Oja

3 Pehmeät ja muhkeat sohvat kutsuvat lepäämään.

Pehmeys valtaa sohvat ja nojatuolit. Selkä- ja käsinojat taipuvat kaarelle. Pitkään vallalla olleet sirous ja keveys alkavat pikkuhiljaa väistyä, ja olohuoneen laiskanlinnat saavat muhkeita muotoja ympärilleen.

Materiaaleista sametti on ehdottomasti eniten pinnalla.

Art deco -henkiset geometriset kuviot näkyvät myös laatoissa, jotka ovat nyt rohkeampia kuin aikoihin. Kuva: Laura Oja

4 Uskallatko vetää seinälle rohkean luontotapetin?

Jo pitkään muodissa pysynyt luonnon arvostus saa koko ajan uusia ilmenemismuotoja. Viime aikoina kodeissa on nähty erittäin rohkeita kukkatapetteja, joissa on samaa runsautta kuin kukka-asetelmissa. Tapetit ovat jopa dramaattisia suurine kukkineen, ja niissä on niin maalauksellisia versioita kuin valokuvatapettejakin.

Huoneeseen saa tehoa näyttävällä luontotapetilla. Kuva: Laura Oja

Luonto tunkee entistä voimakkaammin tapetteihin, ja kasvillisuuden seassa nähdään myös eläimiä ja lintuja.

Matto vai ryijy, päätä itse. Skannon osastolla nähtiin Cc-Tapisin Ultimate Bliss -matto, joka toistaa muodikasta pyöreää muotoa. Myös kalusteiden muodot ovat pyöreitä. Kuva: Laura Oja

5 Tumma puu palaa.

Viime vuosina on nähty vaaleita puulajeja pinnoitemateriaaleissa, huonekaluissa ja käyttöesineissä. Tumma puu alkaa kuitenkin pikkuhiljaa työntyä koteihin. Nyt sitä nähdään ripotellen Habitaressa. Esimerkiksi pähkinä näyttää kovasti työntävän jalkaa oven väliin.

Mattapinnat ovat olleet pitkään trendikkäitä, mutta nyt tulevat kiiltävät pinnat. Esimerkiksi lasipöytä on nyt muodikkain valinta olohuoneeseen. Kuva: Laura Oja
Tunnustus

Parhaat osastot valittiin

Sisustustoimittajat ry valitsee vuosittain Habitaren parhaat messuosastot. Tänä vuonna sisustustoimittajat valitsivat messujen kolme parasta messuosastoa.

Vieser: Kompakti, harmoninen näyttelyarkkitehtuuri nostaa tuotteet arvokkaasti esiin. Onnistunut kokonaiskonsepti: valaistus, stailaus ja yhtenäinen värimaailma. Innostaa kokeilemaan ja tutustumaan tuotteisiin.

Finarte: Raikas, erottuva kokonaisuus, josta tuotteet nousevat hyvin esiin. Osaston materiaali- ja värivalinnat toistavat uusien tuotteiden henkeä onnistuneesti.

Tarkett: Veistoksellinen, kiinnostava lähestymistapa. Yllättävä esillepano kertoo kierrätettävän materiaalin monipuolisista mahdollisuuksista.

STT
Soili Porokka
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi