Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koti

Vanhan vaatteen, kynsilakan tai silmälasit voi viedä kauppaan kierrätettäväksi - katso Lahden lista

Esimerkiksi kynsilakan jämät ovat vaarallista jätettä, jota ei parane heittää roskakoriin. Silmälaseja viedään kehitysmaihin.

Kauppakeskus Karisman myymäläpäällikkö Emmaleeni Fagerlund-Larin tyhjensi liikkeen kierrätyslaatikkoa. Dressmannilta lahjoitetut tekstiilit menevät Pelastusarmeijalle. Kuva: Sami Lettojärvi

Sekajäte, energiajäte, muovijäte, vaarallinen jäte vai jotain ihan muuta? Vanhojen tavaroiden lajittelu vaatii tietämystä.

Roskikseen heittämisen sijaan vanhoille tavaroille voi antaa uuden elämän. Tähän tarjoaa mahdollisuuksia paitsi kirpputorimyynti, myös osa kaupoista, jonne vanhoja tai käytöstä poistuneita tavaroita voi viedä kierrätystä varten. Liikkeet lupaavat tällöin joko järjestää vanhalle tavaralle uuden elämän tai hankkiutua siitä eroon oikealla tavalla, esimerkiksi huolehtimalla vaarallisen jätteen hävityksestä.

Keräsimme listan tavaroista, joita Lahden seudun liikkeet ainakin ottavat vastaan. Lisäksi mukana on poimintoja lahjoitusmahdollisuuksista.

Vaatteet ja tekstiilit

Jätteinä vaatteet lajitellaan energiajätteeksi ja ne päätyvät siten poltettavaksi. Toisaalta vanhat vaatteet voi saada myös kiertoon monella tavalla.

Yllättävän moni vaateliike ottaa vastaan vanhoja vaatteita tai tekstiilejä, vieläpä merkistä riippumatta. Usein niille kelpaavat myös rikkinäiset vaatteet, sillä kierrätyksen vaihtoehtoja on useita: joko uusi käyttö vaatteena, muunlainen jatkokäyttö tai polttaminen energiaksi. Osa liikkeistä antaa kierrättäjälle alennuskupongin seuraavaa ostoskertaa varten. Hyvä perusohje on pestä tuotteet etukäteen. Eri ketjuista vaatteet päätyvät varsin erilaisiin paikkoihin, ja osa kierrätystavoista on kerännyt kritiikkiäkin.

Vanhoja vaatteita ja tekstiilejä ottavat vastaan ainakin KappAhl, H&M ja Lindex, Cubus, BikBok ja Dressmann. Finlaysonille voi viedä pussilakanoita ja farkkutuotteita.

Käyttökelpoisia vaatteita voi lahjoittaa myös muulla tavalla. Esimerkiksi UFFilla, Reccillä ja Pelastusarmeijalla on keräyspisteitä eri puolilla Lahtea, ja vaatteita ottavat vastaan myös hyväntekeväisyysmyymälä Fida sekä Kierrätyspaikka Kujala.

Jos haluaa myydä omia merkkivaatteitaan, niitä välittää Emmy, jonka myyntilaatikoita on Lahden Sokoksella ja Karismassa.

Silmälasit

Jätteisiin lajiteltuna silmälasit kuuluvat sekajätteisiin, mutta myös niille on mahdollista antaa uusi elämä.

Ainakin osa optikkoliikkeistä kerää vanhoja silmälaseja ja välittää ne hyväntekeväisyyteen. Tyypillisesti silmälaseja viedään kehitysmaihin, ja niitä ottavat verkkosivujensa perusteella vastaan ainakin Silmäasema, Specsavers ja Synsam. Myös muut optikkoliikkeet saattavat ottaa vanhoja laseja vastaan, ja kampanjoita saattaa olla myös paikallisemmin.

Specsavers kertoo sivuillaan, että myös huonokuntoiset lasit otetaan vastaan, sillä niitä voidaan käyttää raaka-aineina.

Elektroniikka

Vanhat sähkölaitteet viedään SER-keräyspisteeseen. Kartta niistä on esimerkiksi kierratys.info-sivustolla.

Lisäksi elektroniikkaa voi viedä niitä myyviin kauppoihin. Jos laitteen pituus, leveys tai syvyys on yli 25 senttimetriä, sen voi viedä mihin tahansa kauppaan, kun ostaa uuden tilalle – siis esimerkiksi hankkiessaan vanhan tilalle uuden jääkaapin.

Pienempiä sähkölaitteita voi viedä suuriin elektroniikkaa myyviin päivittäistavarakauppoihin ja pienempiinkin erikoiskauppoihin.

Yksi virallinen SER-keräyspiste on Gigantti, jossa otetaan vastaan suuriakin laitteita ilman uuden ostamista. Esimerkiksi tietokoneet ja puhelimet voi palauttaa henkilökunnalle, jolloin niiden kovalevyt ja muistit tuhotaan joko digitaalisesti tai mekaanisesti.

Lahden kauppatorin Serristopissa otetaan vastaan loisteputkia, energiansäästölamppuja, pieniä sähkölaitteita ja paristoja. Paristoille on tunnetusti valmis laatikko lähes joka kaupassa.

Kynsilakat ja hajuvedet

Kaikkia vanhoja kosmetiikkatuotteita ei voi lajitella jätteisiin kotona, sillä osa niistä luokitellaan vaarallisiksi jätteiksi eli ongelmajätteeksi. Tällaisia ovat esimerkiksi haju- ja partavedet, kynsilakat, hiuskiinteet sekä spraydeodoranttien jämät.

Lahdessa ainakin Sokos ottaa vastaan asiakkaiden vanhoja kynsilakkoja ja hajuvesiä.

Vaarallisten jätteiden keräyskontteja on Lahdessa Hennalan Nesteellä, Kärkölässä Järvelän Nesteellä ja Heinolan Teboililla.

Lisäksi Lahden kauppatorilla on lokakuuhun saakka kuukausimarkkinoiden yhteydessä (kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona) Serristoppi, jossa otetaan vastaan myös vaaralliseksi jätteeksi luokiteltavia kosmetiikkatuotteita.

Lääkkeet

Vanhat lääkkeet viedään apteekkiin. Lääkkeet laitetaan läpinäkyvään pussiin ja nestemäiset lääkkeet erilliseen pussiin.

Erilleen kuuluu laittaa myös jodia sisältävät lääkkeet alkuperäispakkauksessaan, elohopeakuumemittarit sekä ruiskut ja neulat, jotka pitää pakata läpäisemättömään astiaan.

Lemmikkien tarvikkeet

Lahdessa Mustille ja Mirrille voi tuoda vanhoja lemmikkitarvikkeita. Ketju välittää tarvikkeita esimerkiksi löytöeläintaloille ja eläinsuojeluyhdistyksille.

Huonekalut ja tavarat

Osa huonekaluliikkeistä lupaa noutaa vanhan huonekalun uuden toimituksen yhteydessä. Palvelu on yleensä maksullinen.

Ikean Kodista kotiin -palvelussa vanhan Ikean huonekalun (koottuna, puhdistettuna ja käyttökelpoisena) voi tuoda tavaratalon vaihto- ja palautusosastolle. Huonekalut myydään tämän jälkeen uusiin koteihin. Huonekalun tuoja saa hyvityskupongin.

Vanhoja huonekaluja ja tavaroita voi myös lahjoittaa: niitä ottaa vastaan esimerkiksi Punaisen Ristin Kontti. Kierrätyspaikka Kujalaan viedyt tavarat myydään Kierrätyskeskus Patinassa. Myös Fida ottaa vastaan huonekaluja ja muuta tavaraa.

Hyviä ohjeita jätteiden lajitteluun löytyy esimerkiksi Päijät-Hämeen Jätehuollon oppaasta, joka on saatavilla sekä paperisena että verkossa. Jätteiden keräyspaikkoja on listattu esimerkiksi kierratys.info-sivustolla, joka näyttää keräyspisteet kartalla.

Lähteitä: yritysten verkkosivut, phj.fi, serkierratys.fi, kierratys.info, apteekki.fi, talouselama.fi, aluemyyntipäällikkö Marika Saukkonen (Musti ja Mirri), toimialajohtaja Saija Vuorinen (Hämeenmaa)

Ekoteko

Ensin vähennetään

EU:n jätehierarkia kannustaa jätteiden vähentämiseen tärkeysjärjestyksessä: ensimmäisenä vähentäminen (reduce), toisena uudelleenkäyttö (reuse), kolmantena kierrätys (recycle) ja neljäntenä hyötykäyttö (recovery).

Martat muistuttavat, että jätteen synnyn ehkäisy on edelleen paras ekoteko, ja antavat seuraavat vinkit:

1. Hanki vain tarpeellista.

2. Lahjoita elämyksiä ja palveluja.

3. Valitse kestävä tuote (pitkä takuuaika kertoo jotakin kestävyydestä).

4. Suosi vähemmän pakattuja tuotteita sekä palveluja.

5. Korjaa, korjauta ja tuunaa.

6. Laita tarpeettomat vaatteet ja tavarat kiertoon.

7. Lainaa tai vuokraa; harvoin käytettäviä tavaroita ei tarvitse omistaa itse.

8. Osta käytettyjä ja uusioraaka-aineista valmistettuja tuotteita.

Lähde: martat.fi
Marjaana Lahola
marjaana.lahola@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi