Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koti

7 vinkkiä opiskelija-asunnon sisustukseen, poimi hauskat tee se itse -ideat

Tarvitset hyvän suunnitelman, vähän vaivannäköä ja paljon kekseliäisyyttä.

Mustavalkoinen värimaailma on selkeä ja moderni ja toimii aina. Hyllyllä on itse tehtyä, kerättyä ja kehystettyä. Kuva: Vilma Vaakanainen

Moni opiskelija sisustaa parhaillaan – tai ainakin ihan pian – ensimmäistä asuntoaan. Ohessa muutama vinkki toimivaan sisustukseen. Pieniä, hauskoja yksityiskohtia voi tehdä myös itse.

Vilma Vaakanainen lisää mielellään sisustukseen itse tehtyjä elementtejä. Valaisimen hän on tehnyt suodastinpusseista. Kuva: Vilma Vaakanainen

1 Ideakartta

Tee vapaamuotoinen ideakartta, kun saat tietää tulevan kodin neliöt.

Hahmotat paremmin, miten saat hyödynnettyä tilan tehokkaasti. Kartoita, mitä sinulla on entuudestaan ja mitä tarvitset. Luovu turhasta, niin tähdelliselle jää tilaa.

Kangassäkissä voi säilyttää puhdasta tai likaista pyykkiä. Kiristysnauha sulkee pussin napakasti. Nyöri olalle ja pesutuvalle! Kuva: Vilma Vaakanainen

2 Hyvä patja ja lukuvalaisin

Panosta hyvään patjaan, työtuoliin ja lukuvalaisimeen.

Opiskelumotivaatio säilyy, kun nukut kunnolla, työskentelet riittävässä valaistuksessa sekä ergonomisesti oikeassa asennossa, jolloin selkäkivut eivät vaivaa. Patja olisi hyvä ostaa uutena. Sen tulee tukea ja myötäillä vartaloa sekä pitää selkä oikeassa asennossa. Työpöytä voi olla käytetty, samoin valaisin, kunhan lampun teho riittää.

Kalusteiden on hyvä olla helposti siirreltäviä ja vähän tilaa vieviä. Kuva: Vilma Vaakanainen

3 Suosi helppoja kalusteita

Suosi helposti siirreltäviä ja vähän tilaa vieviä kalusteita: kevyitä, pinottavia ja taitettavia tuoleja, jakkaroita ja pöytiä.

Ne voi tarvittaessa ottaa käyttöön, muutoin pitää pois tieltä niin, että ne vievät vähän säilytystilaa. Näppärä liikuteltavuus on etu silloinkin, kun tulee aika pakata ja suunnata kesätöihin toisaalle. Järkeviä ovat myös muunneltavat kalusteet, esimerkiksi itsenäisistä osista koottavat. Moduulihuonekalujen palaset muuntuvat kulloiseenkin tarpeeseen joko esimerkiksi pöydäksi tai vaihtoehtoisesti hyllyksi.

Itse tehdyssä lasisessa säästölippaassa ei ole vielä rahaa. Se on kuitenkin niin hauska, että sen kelpaa jättää esille. Ehkä anteliaat vanhemmat sujauttavat sinne setelin? Kuva: Vilma Vaakanainen

4 Muista säilytystilat

Suunnittele runsaasti säilytystilaa, niin niukoissakin neliöissä säilyy järjestys ja viihtyisyys.

Ota sängynalus käyttöön matalin pyörällisin laatikoin. Hyödynnä seinät ja huonekorkeus. Hanki tauluhyllyjä, joissa voi säilyttää tenttikirjoja ja muita tärkeitä tilaa tuhlaamatta. Ripusta seinälle koukkuja ja nuppeja.

Talohylly on kuin opiskelijan ensikoti: soma ja pieni, mutta sinne sopii kaikki tarvittava. Kuva: Vilma Vaakanainen

5 Sisustustarroilla ilmettä helposti

Korista seinää ja kiinteitä kalusteita teippitapetilla tai sisustustarroilla.

Ne on helppo kiinnittää ja tarvittaessa irrottaa jälkiä jättämättä, joten niillä on lupa sisustaa vuokra-asuntoakin. Seinää voi elävöittää magneettitikkataululla, joka tarjoaa iloa silmälle ja huvia ahkeroinnista väsyneelle mielelle. Sen tikat eivät tee reikiä seinään eikä pelitaustan ripustamisestakaan jää kummoista koloa.

Mustista pilleistä koottu himmeli on köyhänmiehen kristallikruunu. Sen tekeminen on hyvää aivojumppaa tenttikirjojen lomassa. Kuva: Vilma Vaakanainen

6 Tekstiilit pehmentävät

Luo käytännöllistä ja kotoista tekstiilein. Osta tai ompele patjan muotoon ja mittoihin vetoketjupäiväpeitto.

Huppumaisena se tekee vuoteesta ryhdikkään, sohvamaisen ja helposti pedattavan. Värikäs vetoketju saa sen näyttämään hauskalta, samoin tasku, joka on lisäksi kätevä. Säilytä siinä kännykkää tai pientä kirjalamppua. Hanki suuri matto, esimerkiksi helppohoitoinen ja allergisoimaton kokolattiamatto. Se pehmentää sisustusta ja parantaa niukasti kalustetun kodin äänimaisemaa vaimentaen kovia ääniä ja kaikuisuutta.

Sen mitä ei voi säilytystilan uupuessa piilottaa, voi laittaa esille kauniisti. Perinteisen jauhokaapin kuiva-aineet nimetyissä lasipurkeissa tarjottimella eivät ole hassumpi näky. Kuva: Vilma Vaakanainen

7 Säästä tekemällä itse

Viimeistele sisustus itse tehdyillä jutuilla, jotta ensikoti tuntuu omalta.

Tee pilleistä näyttävä koristehimmeli. Taiteile kierrätetyistä pienistä lelueläimistä ja kannellisista lasipurkeista säilytysastioita, jotka ovat paitsi kauniita käteviä. Niihin voi säilöä opiskelijakodin perusjutut, makaronin ja riisin, tai kuukausibudjetista säästöön mahdollisesti jääneet kolikot.

Purkit ja muut kuvien DIY-ideat suunnitteli ja toteutti by Vilma -blogin Vilma Vaakanainen.

DIY-ohje

Purkki säästöille

Tee kierrätysmateriaaleista veikeä säästöpossu. Se on niin hauska, että se ilahduttaa jopa tyhjänä.

Tarvikkeet: kierrätettyjä lasipurkkeja kansineen, muovisia pieniä leluhahmoja/minifiguureja, valumatonta yleispikaliimaa, spraymaalia

1. Liota ja raaputa etiketti ja sen liimajälki lasipurkista lämpimässä tiskiainevedessä. Pese, huuhtele ja kuivaa purkki ja sen kansi hyvin.

2. Pyyhkäise lelufiguuri, jotta maali tarttuu sen pintaan mahdollisimman hyvin ja tasaisesti.

3. Liimaa leluhahmo metallikanteen muutamalla tipalla pikaliimaa painaen sitä napakasti hetki kantta vasten. Anna liiman kuivua vähintään muutama minuutti.

4. Ravista spraypulloa pari minuuttia. Suihkuta maalia ohut kerros noin 25 senttimetriä käsiteltävästä pinnasta. Anna maalin kuivua. Toista kerran tai kaksi.

5. Maalin kuivuttua kansi on valmis ja sen voi laittaa lasipurkin päälle.

Essi Kurkinen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi