Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koti

Muista tarkistuskierros syksyllä ja muita kesämökin sähkövinkkejä

Mökki kannattaa tuulettaa kesän lopuksi, jotta ulkoa tulee sisään kuivaa ilmaa. Kuva: Loviisa Linjama

Syksyllä kannattaa kiinnittää huomiota siihen, millaiseen kuntoon mökin jättää – myös sähköjen suhteen.

Rakentaja.fi-sivusto muistuttaa tekemään myös syksyllä sähkölaitteiden tarkistuskierroksen. Siihen kuuluu myös pölyjen pyyhkiminen. Jääkaappi ja pakastin pestään ja jätetään niiden ovi auki, vesikalusteet tyhjennetään, sähköjohdot otetaan pois seinästä ja laitteet pois päältä.

Vattenfall puolestaan vinkkaa tiedotteessaan mökinomistajille, että ennen mökiltä lähtöä syksyllä kannattaa kunnon lämmityksen sijaan tuulettaa mökki kunnolla, jottei kosteus tiivisty pinnoille. Kosteita ulkokalusteita ei kannata kuivattaa sisällä.

Vattenfall huomauttaa myös, että pelkkä pääkytkimen sammuttaminen ei riitä suojaamaan laitteita esimerkiksi salamaniskulta. Pääkytkimen kääntämisellä voi kuitenkin varmistaa, että kaikki laitteet ovat varmasti pois päältä.

Yritys muistuttaa myös, että vanhat laitteet ovat uusiin verrattuna usein sähkösyöppöjä, joten niiden käyttömäärästä riippuen kannattaa harkita, onko vanha vai uusi parempi vaihtoehto.

Sähkökiukaan vastukset ja puukiukaan arina taas kiittävät, jos saunan kivet ladotaan kiukaaseen uudelleen muutaman kerran vuodessa. Silloin kivien välistä tulee siivottua kivenmurut. Varo kuitenkin, ettet vahingossa väännä vastuksia, Vattenfall varoittaa.

Valtaosassa kesämökkejä on nykyään sähköt, ja Tilastokeskuksen mukaan aurinkopaneeli löytyy jo joka kymmenenneltä mökiltä. Kesämökin sähkölämmitykseen on nykyään olemassa myös etäohjauspalveluita.

Lahola Marjaana
marjaana.lahola@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi