Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koti

Minna ja Jari Huttusen uusi talo on täynnä tarinoita ja historiaa – terassi sai kauniin aidan ukin vanhoista heinäseipäistä

Mäntymaisema lumosi Huttuset ensisilmäyksellä. Kesällä he ovat ulkona niin paljon kuin mahdollista. ”Lapset tykkäävät myyrästellä metsässä. Eivätkä he kauan viivy kaupungissa.” Kuva: Paula Pohjamo

Mäntymetsään rakennetun kodin terassia kiertää kauniisti harmaantunut puuaita. Lähempi tarkastelu paljastaa, että aita onkin rakennettu heinäseipäistä.

Talon asukkaille Minna ja Jari Huttuselle ne eivät ole mitä tahansa seipäitä. Ne ovat peräisin Minna Huttusen ukilta.

– Ukki on tehnyt näistä osan itse. Muistan, kuinka kahdeksanvuotiaana nostelin niille heinää.

– Eihän me voida täältä koskaan muuttaa, kun ukin seipäät jäisivät muuten tänne, pari nauraa.

Siilinjärvellä Pohjois-Savossa asuvien Huttusten koti on esimerkki siitä, kuinka historia kulkee mukana uudessa talossa ja sen pihapiirissä.

Rakennuksia ympäröi mäntymetsä.

– Ihastuimme tähän paikkaan. Mäntymetsä on meidän maisema. Ja koti on siellä, mihin sen perustaa.

Iina-Maija (oik.), Aino-Lotta, Jari ja Minna Huttuselle koti on paras paikka. Terassi on toinen kodin lempipaikoista. Kuva: Paula Pohjamo

Piha vaati laittoa

Kaikki alkoi vuonna 2009, kun kunnostusintoinen pari etsi remontoitavaa rintamamiestaloa, mutta sattumalta vilkaisi myös 2007 valmistunutta omakotitaloa.

– Tämä oli kuin pakasta vedetty.

Piha sen sijaan vaati laittoa. Jari Huttusen siskolla on pihanlaitto hyppysissään, joten ”ylihortonomi” suunnitteli pihaan kivetyksiä ja näyttäviä kasveja.

Lisäksi Huttuset rakensivat katetun terassin talon edustalle.

Terassin aidaksi muokkautuneet heinäseipäät ovat alkujaan Minna Huttusen ukin tekemiä. Kuva: Paula Pohjamo

Sirpale saunassa

Pihan komistus on hirsisauna, joka löytyi Suomussalmelta. Saunan rakentanut mies kertoi rikkoneensa työssä monta moottorisahan ketjua, koska hirret sisältävät kranaatinsirpaleita sota-ajalta.

– Yksi pilkottaa yhä näkyvillä, ja siinä se saa olla, Jari Huttunen näyttää.

Sauna purettiin kuljetusta varten ja kasattiin uudelleen.

– Hän sen jyskäsi paikalleen, Minna Huttunen kehuu miestään.

Savusaunalle oli lupa, mutta...

– Ruuhkavuosina sen lämmitys kestää, joten tästä tehtiin puusauna. Onneksi järki tapasi.

Kirpparilta löytyi 1950-luvun lipaston päälle vanha radio. ”Se on upea, mutta se vähän rätisee...” Minna Huttunen muotoilee. ”Hahhah! Vähän?” nauraa isäntä. ”No, ihan hirveä ääni siinä on”, tunnustaa vaimo. Kuva: Paula Pohjamo

Lapset saivat muumitalon

Huttusten tyttäret Aino-Lotta, 8, ja Iina-Maija, 6, vilistävät saunaan paljain jaloin talvellakin. He ovat saaneet pihalle myös keinuja ja kaksikerroksisen leikkimuumitalon.

– Kun rakensimme muumitaloa ja teimme pihakivetystä öitä myöten, saksalainen au pair mietti, että mitä hulluja nuo ovat. Mutta meistä on tullut elinikäisiä ystäviä, Minna Huttunen kertoo.

Lapset ovat aktiivisia jalkapallon harrastajia, joten takapihasta tuli nurmikenttä. Keppihevoset puolestaan saivat takaterassin tallikseen.

Iina-Maija Huttusen sänky on "raahattu" Kuusamosta kirpparilta. "Sänky on täällä parasta", tyttö linjaa. Kuva: Paula Pohjamo

Punaisena lankana punainen

Huttusilla ei juuri ole uusia huonekaluja – he tykkäävät tehdä ja entisöidä itse. Koti onkin täynnä tarinoita, sillä lähes jokaisella tavaralla on historia.

– Aikoinaan Joensuussa näin eräällä talonmiehellä upean apteekkarinlipaston. Se oli oikeasti Joensuun Uuden Apteekin lipasto, ja koska talonmiehellä ei ollut aikaa sitä kunnostaa, hän myi sen minulle. Korjasin sen, ja nyt se on meillä alusvaate- ja sukkalipastona.

Olohuoneesta löytyy Minna Huttusen äidin peilipiironki ja lipasto 1950–1960-luvulta. Jari Huttusen vanha lelukuormuri ajeluttaa nallea takan päällä.

Kodin punaisena lankana on punainen väri.

Minna Huttunen kunnosti vanhan apteekkarin hyllyn, mutta jätti vanhat nimilaput paikalleen. Aluna-laatikossa on nyt sukkia. Kuva: Paula Pohjamo

Piilokappi mittatilaustyönä vankilasta

Peilipiironki on Minna Huttusen äidin vanha ja sopi juuri passelisti takan ja seinän väliin Huttusten olohuoneeseen. Kuva: Paula Pohjamo

Seinillä on lasten tekemää taidetta. Eräs Aino-Lotta Huttusen omenateos sopi äidin 1970-luvun verhoihin. Niiden harmoniassa kelpaa ruokailla Jari Huttusen 22 vuotta sitten rakentaman lankkupöydän ääressä. Ja istua vanhalla puusohvalla.

– Lapsuudenkodissani 1970-luvulla oli kotiapulainen Kaija. Vanhempani ostivat hänen kotipaikkansa, ja sieltä tämä puusohva on peräisin, Minna Huttunen taustoittaa.

Eteiseen mittatilattiin lasten ulkovaatteille piilokaappi Tornion vankilasta. Kodinhoitohuoneessa lymyilee mankeli.

Koti on perheelle tärkeä paikka.

– Tehtiin tämä sellaiseksi, että viihdymme hyvin kesälläkin. Nyt on tehty monta kesää projekteja. Joskohan sitä voisi vain nauttia, Jari Huttunen tuumaa.

Aino-Lotta Huttusen puoliparvisänky on tehty mittatilaustyönä sopivaksi tähän huoneeseen. Kuva: Paula Pohjamo
Olohuoneessa takan päällä on Jari Huttusen vanha leikkiauto. Seinällä komeilee isännän ampuma hirvi. Kuva: Paula Pohjamo
Iina-Maija Huttusen huoneen pinnatuoli on Minna-äidin lapsuudesta. "Ei haluttu entisöidä niitä, vaan elämänjäljet saavat näkyä", Minna Huttunen kertoo. Kuva: Paula Pohjamo
Aino-Lotta Huttusen omenateos sopi hyvin 1970-luvulta oleviin verhoihin. Lankkupöytä on Jari-isän tekemä. Kuva: Paula Pohjamo
Lue myös: Messukeittiöissä on tyyliä, mutta ovatko ne myös käytännöllisiä? Työtehoseura löysi hittejä ja huteja
 
Kylässä

Huttusilla

Kodissa asuu lääke-edustaja Jari Huttunen, aluekoordinaattori Minna Huttunen sekä lapset Aino-Lotta, 8, ja Iina-Maija, 6. Talossa ovat asuneet aiemmin myös Jarin nyt jo aikuiset lapset Juuso ja Roosa Huttunen.

Siilinjärven Räimällä 121-neliöinen omakotitalo.

4 makuuhuoneetta, olohuone, keittiö, kodinhoitohuone, kylpyhuone, sauna.

Pihalla ulkosauna, autokatos ja -talli, varasto, puuvaja ja leikkimuumitalo.

Kristiina Poutiainen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi