Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koti

Messukeittiöissä on tyyliä, mutta ovatko ne myös käytännöllisiä? Työtehoseura löysi hittejä ja huteja

Villa Elementin keittiössä aamiaisen voi syödä saarekkeen ääressä. Keittiön kaapit noudattavat tämän vuoden trendiä: ovissa ei ole näkyviä vetimiä. Kuva: TAVATON media

Avarat ja valoisat avokeittiöt pysyvät yhä keittiötrendien huipulla. Kouvolan asuntomessukohteissa keittiö yhdistyy usein saumattomasti ruokailu- ja oleskelutilaan.

Työtehoseuran mukaan messukeittiöistä löytyy hittejä ja huteja, mutta kokonaisvaikutelma on tyylikäs ja toimiva.

Työtehoseura kiinnitti arviossaan huomiota muun muassa seuraaviin asioihin:

1. Saarekkeilla työtilaa

Lähes kaikissa keittiöissä on saareke, joka toimii hyvänä työskentely- ja laskutasona sekä säilytystilana. Katosta roikkuvia liesituulettimia ei messukohteissa juurikaan näe. Saarekkeiden keittotasoissa on sen sijaan sisäänrakennettu liesituuletin, joka säästää tilaa eikä estä näköyhteyttä oleskelutiloihin.

Saarekkeisiin ei ole sijoitettu vesipisteitä, vaikka toiminnallisuuden ja turvallisen käytön kannalta se olisi suositeltavaa.

2. Kodinkoneet oikealle korkeudelle

Kodinkoneiden sijoituskorkeus ei aina ollut ergonomisesti paras mahdollinen. Kalusteuunit on sijoitettu pääsääntöisesti hyvälle korkeudelle, mutta vain yhdessä kohteessa myös astianpesukone on ergonomisella käyttökorkeudella. – Astianpesukone on monen talouden käytetyin kodinkone, joten sen sijoittaminen 30–40 sentin korkeudelle on järkevää. Jos sekä uunia että astianpesukonetta ei ole mahdollista sijoittaa hyvälle käyttökorkeudelle, kannattaa useammin käytetty sijoittaa ylös, neuvoo tutkija Tarja Marjomaa Työtehoseurasta.

Astianpesukonetta ei kannata sijoittaa kylmälaitteen viereen, sillä koneen lämpö lisää kylmälaitteen sähkönkulutusta jopa 20 prosenttia.

3. Vetimet testiin

Vetimien puuttuminen on yksi tämän vuoden keittiötrendeistä. Vetimettömät kalusteovet näyttävät selkeiltä ja tyylikkäiltä, mutta ovien avaaminen oli joissakin kohteissa vaikeaa.

Vetimetön ovi avataan sormiuran, vedinlistan tai pomppusalvan avulla.

– Monissa ovimalleissa sormiura on niin matala, että esimerkiksi integroidun astianpesukoneen ja kylmälaitteiden avaaminen voi olla vaikeaa. Erilaisiin avausmekanismeihin ja vedinratkaisuihin kannattaakin perehtyä jo kalusteita valittaessa, Marjomaa vinkkaa.

4. Aamiaiskaapin läheisyyteen vesipiste ja jätelajittelu

Muutamista messukohteista löytyy aamiaiskaappi. Kaapin ovien taakse saa helposti kätkettyä esimerkiksi mikroaaltouunin, kahvinkeittimen, leivänpaahtimen sekä muut aamupalatarvikkeet. Aamiaiskaapin ovet avautuvat sivuille tai ne työnnetään komeron sisään, pois työskentelyn tieltä. Aamiaiskaappi on kätevä, mutta sen sijaintiin keittiössä kannattaa kiinnittää huomiota. Kaapissa oleva pistorasia sekä vesipisteen, jätelajittelun ja kylmälaiteen läheisyys lisäävät aamiaiskaapin käytännöllisyyttä.

Millamari Uotila
millamari.uotila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi