Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koti

Huussiin ei enää kompuroida pilkkopimeässä pihan perälle – nyt on muotia hankkia kesämökillekin kakkosvessa

Sinisen värin sanotaan karkottavan kärpäsiä. Kuva: Pirita Männikkö

Muistatko vielä pimeän ulkohuussin, lonksuvan kannen, kuorikkeen ja kärpäset? Sellaiseen suuntaa yhä harvempi.

Nyt satsataan ekologisuuteen ja toimivuuteen. Nykyhuussin halutaan olevan siisti, hajuton, katseenkestävä ja helppo tyhjentää.

– Ennen huussi oli pakko laittaa pihan perälle hajuhaitan vuoksi. Nyt siihen ei ole mitään syytä. Miellyttävän kuivakäymälän saa minne vain. Iso plussa on, jos käyttäjälle tulee joka ”istunnon” jälkeen hyvä mieli, kun hän on tehnyt ekoteon: säästänyt kristallinkirkasta vettä ja pannut hyvät ravinteet kiertoon, toimitusjohtaja Minna Palo huusseja toimittavasta Pikkuvihreästä sanoo.

Monesti halutaan ulkohuussi, vaikka mökillä olisi sisävessa. Kuva: Marko Happo

Valitse, asenna, käytä ja huolla oikein

Uutta huussia suunnittelevan kannattaa ensin miettiä muutamaa perusasiaa: Kuinka moni ihminen käyttää huussia? Mihin tilaan se on tarkoitus sijoittaa? Miten paljon huoltoa se tarvitsee? Onko käytettävissä sähköä ja tarvitaanko huussia talvikäyttöön?

Omat rajansa sanelee se, miten paljon on valmis maksamaan käymälästä.

–Tärkeää on valita omaan käyttöön sopiva vaihtoehto. Se, mikä toimii yhdessä perheessä, voi olla lähes katastrofi toisessa, Palo kertoo.

Hyvän ja huonon huussin erottavat toisistaan pienet jutut, kuten oikea tai puutteellinen tuuletus ja huono tai hyvä kuivikkeen käyttö.

– Kukaan ei varsinaisesti valmista haisevia ja huonoja kuivakäymälöitä, vaan kyse on aina oikeasta mallin valinnasta, asennuksesta, käytöstä ja huollosta.

Hyvän huussin ideana on vähentää nesteen määrää. Käymäläjätteestä valtaosa on nestettä. Jos sen saa käsiteltyä pois, jälkikäsittelyyn jää paljon vähemmän tavaraa.

– Haihduttavissa malleissa laitteen sisälle muodostuu komposti. Laitteesta tyhjennetään jo loppuun kompostoitunutta multaa. Erottelevissa malleissa kompostoitavaksi jää vain kiinteä tavara. Virtsan voi käyttää heti lannoitukseen veteen laimennettuna, Palo kertoo.

Huussin voi myös sisustaa. Kuva: Minna Muuronen

Huussien valikoima kasvanut selvästi

Käymäläseura Huussissa on seurattu suomalaisten huussitoiveita ja -trendejä vuodesta 2002. Tänä aikana ainakin huussien mallivalikoima on kasvanut voimakkaasti. On erottelevia, haihduttavia, pakastavia ja tuhkaavia. Nykyhuussien hinta vaihtelee muutamasta sadasta noin tuhanteen euroon.

Tavallisin huussi on kompostoiva kuivakäymälä. Siinä virtsa, uloste, paperit ja kuivike menevät säiliöön, jossa on reiällinen välipohja.

Se, mikä toimii yhdessä perheessä, voi olla lähes katastrofi toisessa. Pikkuvihreän toimitusjohtaja Minna Palo

Ylimääräinen neste, suotoneste, erottuu alla olevaan säiliöön ja siitä vielä kanisteriin.

– Yhden kompostisäiliön lisäksi on vaihtosäiliöllisiä malleja, joissa täyttyneen säiliön voi vaihtaa tyhjään. Tuotosten voi antaa kompostoitua täyttyneessä säiliössä. Lisäksi on lokeromallisia säiliöitä, joissa yhden lokeron täyttyessä vaihdetaan seuraava käyttöön, Käymäläseura Huussin projektiasiantuntija Susanna Pakula kertoo.

Jätettä ei tarvitse erikseen kompostoida, jos se on säiliössä tarpeeksi kauan, eli noin vuoden.

– Posliinipyttyyn yhdistetty säiliö on erinomainen, toimintavarma ja edullinen. Se soveltuu kuitenkin vain kohteisiin, joissa on tilaa säiliölle wc-tilan alla. Mallia on viety myös ympäri maailmaa Islannin kansallispuistoista Australian Tasmaniaan, Minna Palo kertoo.

Kuva: Minna Muuronen

Kakkosvessa tuo mukavuutta

Nykyisin yhä useammalle kesämökille hankitaan kakkosvessa. Se pidentää yhden huussin tyhjennysväliä ja tuo mukavuutta mökkielämään. Usein kakkostoiletti sijoitetaan sisälle päärakennukseen.

– Voi olla esimerkiksi kompostoiva ulkokäymälä ja sisätiloissa pakastava käymälä, jota käytetään yöllä, talvella tai pimeään aikaan, Minna Palo sanoo.

Pakastava malli suosittu

Susanna Pakula kertoo, että kakkoskäymäläksi hankitaan usein juuri pakastava malli. Se toimii sähköllä ja pakastaa tuotokset kompaktiksi paketiksi, jonka voi viedä käymäläkompostiin.

– Pakastava malli on kuin nykyajan potta. Sitä käytetään paljon yöastiana. Malli vaatii sähköpistokkeen ja on puolessa tunnissa valmis. Ilmanvaihtoa ei tarvitse järjestää, sillä pakastettu jäte ei haise.

Huussihifistelijälle hyvä vaihtoehto on vaikkapa sähköllä toimiva tuhkaava huussi.

– Tarpeet tehdään erilliseen pussiin, joka pudotetaan polttoastiaan. Malli vaatii paljon korvausilmaa ja sähköä, mutta syntyvä tuhka mahtuu kahvikuppiin, Pakula kertoo.

Kuva: Minna Muuronen
Kuorike

Turvetta ja jotakin karkeaa

Paras kuorike syntyy yhdistelmästä kalkitsematonta turvetta ja jotain karkeampaa, kuten oksahaketta tai kuoriketta.

Käymäläseura Huussin projektiasiantuntijan Susanna Pakulan mukaan turve imee nestettä ja hajuja, ja karkea osa luo tarvittavia ilmataskuja.

Jos tekee omaa oksahaketta, kannattaa käyttää lehtipuita. Havupuissa on antibakteerisia ominaisuuksia, jotka ehkäisevät maatumista.

Perinteistä kalkkia ei nykyään suositella. Kalkki lopettaa maatumisen vaatiman bakteeritoiminnan, ja huussi alkaa haista.

Huussijäte vaatii oman kompostin. Kompostin pitää olla katettu, eikä nesteitä saa päästä sadeveden mukana maahan.

Leena-Kaisa Laakso
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi