Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koti

Omakotitalon rakentaminen voi olla koetinkivi parisuhteelle – Juho Laurilalla ja Tanja Gorbenkolla hyvä keskusteluyhteys on säilynyt koko projektin ajan

Talonrakentamiseen liittyy suuria unelmia ja iso laina. Parisuhdeterapeutin mielestä hyvä suunnittelu on kaiken perusta.

Juho Laurila ja Tanja Gorbenko kertovat, että talon rakentamisessa tarkka suunnittelu säästää ylimääräiseltä stressiltä. Kaikkia vastaan tulevia yllätyksiä ei tästä huolimatta voitu välttää. Kuva: Noora Vilamaa

Kouvolalaiset Juho Laurila ja Tanja Gorbenko voivat jo huokaista helpotuksesta. Kouvolan asuntomessualueelle noussut uusi koti alkaa olla valmis.

Omakotitalon rakentamista on joskus haukuttu perisuhteen tappajaksi ja monen eron laukaisijaksi, mutta Laurilan ja Gorbenkon suhde on kestänyt rakentamisprojektin hyvin.

– Hyvä keskusteluyhteys, samanlainen huumorintaju, aika sama maku ja hyvät tukijoukot ovat auttaneet. Vielä emme ole joutuneet tukkanuottasille, Laurila kiteyttää.

Välien pysymisessä auttoi hänen mukaansa tarkka suunnittelu ja keskusteleminen.

– Siinä astui tuiki tuntemattomaan. Piti opetella, mitä kaikkea talonrakentamiseen kuuluu.

Laurila ja Gorbenko haarukoivat rakennusbudjettia kauan. He kuitenkin kokevat, että puolison kanssa on voinut puhua kaikesta ja asioita on päätetty yhdessä.

– Iso apu on ollut myös lähipiiriltä, josta löytyy monen alan asiantuntijoita, Laurila sanoo.

Juho Laurila ja Tanja Gorbenko saivat idean oman kodin rakentamiseen Mikkelin asuntomessuilta. Kuva: Noora Vilamaa

Henkistä taakkaa on ehkä keventänyt se, että omakotitalon rakentaminen ei ole ollut pariskunnan elinikäinen haave, päinvastoin.

– Meistä tuli rakentajia melkein sattumalta. Saimme idean, kun kävimme Mikkelin asuntomessuilla ja joku kysyi, aiommeko rakentaa. Tajusimme, että kotikaupungissamme Kouvolassahan on asuntomessut, ja mehän voisimme rakentaa, Laurila sanoo ja nauraa.

Taloksi Laurila ja Gorbenko valitsivat Sievi-talojen muuttovalmiin puutalon. Muuttovalmis on tarkoittanut, että ihan joka ilta ei ole tarvinnut lähteä rakennuksille nikkaroimaan. Tekemistä on silti riittänyt.

– Välillä puurtaminen väsyttää. Muutamia päiviä on aina välillä pidetty vapaata rakentamisesta, Laurila sanoo.

Yllättäviä tilanteitakin on tullut vastaan. Kuten se, kun perustukset tulivatkin arvioitua kalliimmaksi. Siitä selvittiin huumorilla.

– Ja sukanvarren säästöillä, Laurila lisää.

Koti on sisustettu harmonisin ja luonnonläheisin värisävyin ja materiaalein. Kuva: Noora Vilamaa

Talon rakentaminen ei ole mikä tahansa nikkarointiprojekti. Siihen liittyy isoja haaveita — ja suuri summa rahaa.

Kun elämän suuresta unelmasta tulee aikataulussa jäljessä laahaava projekti, tunteet nousevat pintaan.

– Usein rakentamisessa ylivoimaiseksi tulee käytännön arki, ja usein puhutaan rahasta. Projekti venyy, budjetti ylittyy, joudutaan ottamaan lisää lainaa. Silloin parisuhde on tiukilla, Väestöliiton johtava asiantuntija, parisuhdeterapeutti Heli Vaaranen kertoo.

Omalle rakkaalle pitää uskaltaa sanoa myös ei. Väestöliiton johtava asiantuntija, parisuhdeterapeutti Heli Vaaranen

Kun haaveet kohtaavat todellisuuden eikä mikään mene niin kuin suunnitellaan, tulee esiin myös luonteiden erilaisuus.

– Usein toinen haaveilee, vaikka kirstun pohja jo häämöttää, kun taas toinen on varovainen suunnittelija, joka haluaisi painaa jarrua, Vaaranen kertoo.

Haaveilija ei näe realiteetteja, suunnittelijan on vaikea heittäytyä. Rakentaminen on tunneperäinen projekti, ja toisen unelmiin on vaikea puuttua. Myös jarruttamisen ja pysähtymisen taito on kuitenkin tärkeä.

– Omalle rakkaalle pitää uskaltaa sanoa myös ei, Vaaranen sanoo.

Juho Laurila ja Tanja Gorbenko viimeistelivät kesäkuussa talonsa terassia Kouvolan asuntomessualueella. Kuva: Noora Vilamaa

Mikä sitten avuksi, jos aikataulut pettävät ja rahat loppuvat, toinen raataa rakennuksilla ja toinen vahtii lapsia kotona?

Vaarasen mukaan ratkaisu on oikeastaan aika yksinkertainen: hyvä suunnittelu. Realistisessa budjetissa on varauduttu myös yllätyksiin ja siihen, että perheen talous voi muuttua esimerkiksi sairauden tai työttömyyden vuoksi.

Parisuhteelle kannattaa varata myös aikaa, ja työnjaon pitäisi olla molemmille osapuolille mielekäs.

– Jos toinen on aina raksalla ja toinen kotona pesemässä pyykkiä, voi talo olla myynnissä jo ennen valmistumistaan, Vaaranen sanoo.

Yleinen syy ongelmiin on Vaarasen mukaan liian tiukka aikataulu.

– Raamatullinen idea sunnuntain pyhittämisestä levolle on oikeastaan aika hyvä. Kun varaa yhden päivän lepäämiselle ja yhteiselle ajalle, rakentamiseen saa tarvittavaa etäisyyttä.

Projektin voi myös ajoittaa useille eri vuosille niin, että välillä tehdään töitä ja säästetään, sitten rakennetaan taas. Vaaralan mukaan rakentamisen himoa ei kannata päästää ohjaamaan tilannetta ja aikatauluja.

– Mallia voi ottaa entisajan projekteista, kun taloa tehtiin pala kerrallaan.

Juho Laurilan ja Tanja Gorbenkon talon makuuhuoneissa on rauhallinen tunnelma. Kuva: Noora Vilamaa

Usein taloa rakentavat ruuhkavuosiperheet, joissa on samaan aikaan meneillään monta isoa asiaa. On pikkulapsiarkea, velkaa, paineita töissä. Samaan aikaan halutaan, että rakennusprojekti sujuu täydellisesti. Painetta lisää sosiaalinen media, jossa jaetaan kuvia tahrattomista kodeista ja täydellisestä arjesta.

– Perfektionismi on lisääntynyt nuorten aikuisten keskuudessa. Ajassamme on paljon vertailua ja henkilökohtaisten asioiden jakamista. Kannattaa miettiä, miten julkisia projektiensa haluaa olevan.

Viime kädessä se, miten rakentaminen sujuu, on perheen oma asia.

Kouvolan asuntomessut jatkuvat 11. elokuuta asti.

Keittiö ja olohuone ovat yhtä isoa tilaa. Tunnelmaa tuo musta takka. Kuva: Noora Vilamaa
Pariskunnan kotona on moderni versio kampauspöydästä. Kuva: Noora Vilamaa
Osa ikkunoista ulottuu matalalle. Kuva: Noora Vilamaa
Talorakentaja

Näin huolehdit parisuhteestasi

Suunnittele rakentaminen etukäteen, aikatauluta, varaudu yllätyksiin. Muista aina selvittää raha-asiat.

Varaudu taloudellisesti pahan päivän varalle.

Varaa parisuhteelle aikaa: menkää yhtä aikaa nukkumaan, rakastelkaa paljon. Ensin heräävä voi tuoda pidempään nukkuvalle kahvit sänkyyn. Saunokaa yhdessä, peskää toistenne selät.

Jätä energiaa myös puolison kanssa olemiseen. Älä kuluta kaikkia voimia rakentamiseen.

Jos voimat loppuvat, puhu ensin puolisolle. Heikkouksista on voitava puhua oman puolison kanssa. Hae tarvittaessa ulkopuolista apua.

Tee projektia pala kerrallaan, välillä voi pitää pidemmänkin tauon.

Muista, ettei rakennusprojektin eteneminen oikeastaan kuulu muille. Sinä ja perheesi päätätte, mikä on teille sopiva taso ja tahti.

Lähde: Väestöliiton parisuhdeterapeutti Heli Vaarala
Vinkki

Matalan kynnyksen apua

Väestöliiton parisuhdeneuvonnan puhelinpalvelussa keskustelemassa on psykologi. Palvelu ei maksa mitään. Soittaa voi numeroon 040 679 4770 torstaisin klo 12—14.

Väestöliiton ajanvaraus-chatissa on tarjolla psykoterapeutin palveluita. Neuvonta on maksuton ja yhteyttä voi ottaa myös anonyymina.

Kataja ry:n parisuhdekurssit.

Uusperheiden liiton tuetut lomat.

Leena-Kaisa Laakso
Aiotko käydä asuntomessuilla?
Aiotko käydä asuntomessuilla?
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi