Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koti

Viileä skandityyli väistyy lämpimämpien sisustusten tieltä – Kouvolan asuntomessut avautuvat tänään

Sisustajille on tänä vuonna erityisen paljon tarjontaa asuntomessuilla.

Airon haave -nimiseen kotiin on teetetty suuria sisustustauluja. Kuva: Moises Garibay

Kouvolan asuntomessut alkavat tänään. Korian vanhalla kasarmialueella sijaitseva Pioneeripuisto on muuntunut messualueeksi vauhdikkaasti.

Asuntomessujen ennakkomaistiaisten perusteella näyttää siltä, että kuluvan vuoden aikana viileä skandinaavinen tyyli on korvautumassa aiempaa lämpimämmillä ja orgaanisemmilla sisustuksilla. Edes sisustuksen tämänhetkisiä suuntauksia, ilmiöitä ja värejä esittelevä Trendikoti ei ole viileän valkoinen, vaan siellä nähdään runsaasti värejä ja pehmeitä muotoja.

Apua sisustajille

Suomen asuntomessujen teettämän barometritutkimuksen mukaan kolme neljästä suomalaisesta ilmoittaa olevansa taitava sisustaja. Karkeasti ottaen suomalaiskodit voidaan jatkaa neljään ryhmään: skandinaavisesti, askeettisesti, perinteis-klassisesti sekä iloisella sekatyylillä sisustettuihin, kertoo Suomen asuntomessujen viestintäpäällikkö Leena Honkajuuri.

Asuntomessujen teettämässä asukasbarometrissa on vuosittain noin 1 500 suomalaista vastaajaa. Lähes puolet vastaajista kaipaa sisustukseen käytännöllisiä ja toiminnallisia ratkaisuja.

– Sisustaminen on edelleen yksi painavin syy lähteä messuille, sanoo Honkajuuri sanoo.

Vaikka sisustaminen onnistuu useimmilta, siihen kaivataan myös entistä enemmän neuvoja. Tähän huutoon Kouvolan asuntomessut pyrkii vastaamaan. Tänä vuonna messuilla vietetään muun muassa sisustusviikkoja, ja lisäksi kävijät voivat osallistua erityisille sisustuskierroksille.

Myös ilmaisia sisustusneuvoja on ensi kertaa saatavilla.

Idea maalauksesta

Messuilla esitellään 33 erilaista kotia. Yksi niistä on Airon neito -niminen kaksikerroksinen omakotitalo Kymijoen tuntumassa. Kohdetta leimaavat voimakkaan punaiset seinät alakerran ruokailutilan yhteydessä, mustat keittiökalusteet ja lähes kuusimetrinen huonekorkeus olohuoneen kohdalla. Ikkunat ulottuvat lattiasta kattoon.

Airon neito -talon olohuoneella on korkeutta lähes kuusi metriä. Kuva: Moises Garibay

Alakerran seinissä on käytetty tiiliseinälaattaa. Sisustussuunnittelija Riitta Bergman Idyllicumista iloitsee siitä, että suunnittelussa on otettu huomioon talon sijainti ja alueen henki. Entisen varuskunta-alueen monet rakennukset ovat nimenomaan punatiilisiä, joten hänen mielestään sopii hyvin, että sama tyyli toistuu myös kodin sisätiloissa.

Airon neidon sisustuksen suunnittelusta vastaa Tiina Henttonen Suunnittelutoimisto Pilke oy:stä. Hän kertoo, että kodin sisutussuunnitelma lähti liikkeelle ruokailutilassa olevasta Kuutti Lavosen punamustasta maalauksesta.

Taloon muuttaa nelihenkinen lapsiperhe, jota Henttonen luonnehtii värejä ja taidetta rakastavaksi. Kodissa on lähes 200 neliömetriä huoneistoalaa. Siihen kuuluu kaikkiaan viisi huonetta, keittiö, sauna ja autotalli, harrastehuone ja varasto.

Airon neito -talon alakerran sisustus sai inspiraationsa Kuutti Lavosen punamustasta taideteoksesta. Kuva: Moises Garibay
Airon neidon makuuhuoneen katossa on 3D-paneeli-sisustuslaatat. Kuva: Chiméne Bavard

Vanhempien makuhuoneeseen on saatu hotellimaista tunnelmaa asentamalla kattoon 3D-paneeli-sisustuslaatat, joilla on ääntä vaimentava vaikutus. Lattia puolestaan on päällystetty tekstiilipalamatolla. Matto kattaa koko huoneen ja muistuttaa kokolattiamattoa. Se on kuitenkin tehty 50 x 50 senttimetrin kokoisista palasista, joten se on kokolattiamattoa kätevämpi pitää puhtaana.

Jos Kuutti Lavosen maalaus oli alakerran sisustuksen lähtökohta, yläkerrassa kaiken keskipisteenä on lastenhuoneiden väliin sijoitettu pyykkikuilu. Perheen äidin mielestä likapyykin pitää löytää tiensä pyykkikoriin vaivattomasti.

Luksusta ja viherkasveja

Kivenheiton päässä Airon neidosta sijaitsee Airon haave -niminen kaksikerroksinen omakotitalo. Koti on yleisvaikutelmaltaan valkoinen, vaikka mikään pinta ei sitä tarkemmin katsottuna ole. Valkoisuus tulee tekstiileistä ja kalusteista.

Sisustuksen on suunnitellut Mikko Toppala. Hän sai asuntoon muuttavalta kolmelta ihmiseltä varsin vapaat kädet ja on pyrkinyt tuomaan kotiin myös ripauksen luksusta. Se näkyy muun muassa kullanvärisenä pikkupöytänä yläkerran oleskelutilassa. Seinillä on varta vasten kotiin teetettyjä sisustustauluja ja lattialla massiivisia viherkasveja.

Valkoisen ja mustan liitto

Messualueella on ainakin yksi klassisen mustavalkoinen eli jopa nykytrendien vastainen koti. Se löytyy ulkokuoreltaan täysin mustasta Dekolaku-talosta. Taloon muuttaa messujen jälkeen pariskunta pienen koiransa kanssa.

Dekolaku-talossa määräävänä lähtökohtana sisustuksen suunnittelulle on ollut käytännönläheisyys. Tulevilla asukkailla on itsellään ollut selkeä näkemys siitä, millaisen kodin he haluavat.

Dekolaku-talo on ulkoa kauttaaltaan musta ja sisältä pääosin vaalea. Kuva: Katariina Hakaniemi
Dekolakun sisustus on vaalea. Kuva: Chiméne Bavard

Sisustussuunnittelija Memmu Pitkänen Keltainen Ovi -yrityksestä kertoo, että hänen tehtävänään on ollut lähinnä mielipidevaikuttajana toimiminen. Hän on myös rientänyt avuksi, jos asukkaat eivät ole löytäneet molempia miellyttävää ratkaisua johonkin asiaan.

– Lähinnä täällä on kamppailtu sen kanssa, kuinka paljon mustaa väriä talon sisään tuodaan. Nyt kaikki mustat elementit ovat hyvin siroja, Pitkänen sanoo.

Kotimaisuus kunniassa

Sisustussuunnittelija Riitta Bergman korostaa, että kodin sisustuksen suunnittelu on tiivistä yhteistyötä. Asukkaat ja suunnittelijat ovat pitkän prosessin aikana paljon tekemisissä keskenään.

Tämän vahvistaa asuntomessuille valmistuvan Sievitalo Unton sisustussuunnittelija Linda Baki, joka teki omien asiakkaittensa kanssa yhteistyötä vuoden verran.

Talo korea -nimisestä kohteesta löytyy Design Studio Taimin Laura Huusarin piirtämä jokiaiheinen pöytä. Kuva: Katariina Hakaniemi

– Taloon muuttava pariskunta toivoi seesteistä ja levollista kotia, jossa ovat luonnonläheiset sävyt. Tavoitteena oli tehdä kodista eri tarpeisiin muuntautuva, Baki kertoo.

Hän esittelee erityisen ylpeänä modernin avokeittiön saareketta, jossa on trendikäs marmorikuvio. Saarekkeen pinta kestää kuumuutta. Myös Sievitalo Untossa asukkaat ovat halunneet satsata nimenomaan laatuun ja kotimaiseen designiin.

Samaa viestiä tuo Taidekodin asukas Anne Hasu miehineen. Pariskunnan ensimmäistä yhteistä kotia leimaa taiteilija Johanna Oraksen taide, joka tempaa mukaansa ulko-ovelta asti. Olohuoneen seinällä katse kiinnittyy vihreäsävyiseen maalaukseen, jonka kuvio toistuu sohvatyynyissä.

Airon neidon lastenhuoneeseen valittiin ajaton roosan sävy. Kuva: Moises Garibay

– Omasta lempimaalauksestaan voi nykyään helposti teettää tekstiilejä kotia elävöittämään, huomauttaa taiteilija Johanna Oras.

Eteisen yhtenäistä seinää hallitsee Oraksen maalauksen perusteella tehty vinyylitapetti, jolla seinä on tapetoitu. Kuvion nimi on Rakkauden pyörteissä.

Taidekodin harmoniaa. Kuva: Chiméne Bavard

Asuntomessut järjestetään Kouvolan Korialla 12.7.– 11.8.

Lue myös: Ossi Nerg ihastui tiettyyn puutaloon Heinolan asuntomessuilla 15 vuotta sitten, nyt hän rakensi sellaisen perheelleen anoppinsa avulla
Teema

Paljon asiaa sisustamisesta

Messuille tulee esille Trendikoti, joka esittelee sisustuksen tämänhetkisiä suuntauksia, ilmiöitä ja värejä yhden kohteen kautta. Lisäksi messuilta löytyy Sisustuslounge. Se rakentuu vanhan Pioneerikoulun kolme metriä korkeisiin huoneisiin. Siellä messukävijä pääsee tutustumaan erilaisiin materiaaleihin ja tyyleihin.

Yksi messuviikoista on omistettu teemaltaan sisustamiselle. Sisustusviikon (22.–28. heinäkuuta) aikana loungessa järjestetään muun muassa sisustusneuvontaa. Messuvieraalla on mahdollisuus saada omiin suunnitelmiinsa ammattilaisen vinkkejä veloituksetta.

Sisustamisen ystäviä varten käynnistyvät messujen 50-vuotisen historian ensimmäiset opastetut sisustuskierrokset. Ammattilaisten vetämillä kierroksilla Pioneeripuiston kiinnostavimpiin sisustuskohteisiin pääsee tutustumaan ennen alueen aukeamista suurelle yleisölle. Samalla kuulee tarinoita sisustusratkaisujen takaa.

Keskiviikkona 24. heinäkuuta järjestettävässä keskustelutilaisuudessa asiantuntijat kertovat suomalaisen sisustamisen tulevaisuudennäkymistä.

Katariina Hakaniemi
Aiotko käydä asuntomessuilla?
Aiotko käydä asuntomessuilla?
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi