Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koti

Ossi Nerg ihastui tiettyyn puutaloon Heinolan asuntomessuilla 15 vuotta sitten, nyt hän rakensi sellaisen perheelleen anoppinsa avulla

Ossi Nerg ihastui talomalliin Heinolan asuntomessuilla vuonna 2004 ja halusi perheelleen samanlaisen.

”Tämä koti rakennettiin sillä periaatteella, että tässä asutaan loppuelämä”, sanoo Ossi Nerg. Salla Nerg ihastelee yhä sitä, miten kaunista jälkeä he saivat aikaan miehensä kanssa. ”Katselen vaan ympärilleni ja ihmettelen, onkohan tämä totta vai ei! Oskulla ja Samulla riittää puuhaa isossa kodissa ja pihassa.” Kuva: Juha Poutanen

Ei siitä pääse yli eikä ympäri. Vaikka oma talo järven rannalla lähellä keskustaa on jo lähes klisee, se on silti monen unelma.

Niin myös kuopiolaiselle Nergin perheelle, jotka tekivät haaveidensa talon Jynkänlahden rannalle. Sieltä löytyi tontti, joka hurmasi Salla ja Ossi Nergin syksyisenä päivänä pari vuotta sitten.

Vieraat heräävät vierashuoneessa upeaan aamuaurinkoon. Kuva: Juha Poutanen

Tontin näytöllä aurinko kultasi lahden toiselle puolelle jäävän Jynkänvuoren metsän, joka hohti kaikissa ruskan väreissä. Näky riitti vakuuttamaan pariskunnan, joka oli jo jonkin aikaa etsinyt kodilleen paikkaa.

– Oikeastaan olimme suunnitelleetkin, että tänne haluamme joskus rakentaa, sanoo Salla Nerg.

Komein asuntomessutalo

Talokseen he valitsivat Kannustalon Auroran, joka oli valittu kesällä 2015 kautta aikojen komeimmaksi asuntomessutaloksi 45 vuoden aikana.

Siihen isäntäkin oli jo Heinolan asuntomessuilla vuonna 2004 ihastunut. Nergit muuttivat sen pohjapiirustusta siirtämällä alakerran seiniä niin, että yhdistetystä olohuone-keittiöstä saatiin avarampi. Eräs periaate oli, että ulko-ovelta pitää näkyä olohuoneen läpi pihalle ja järvelle.

Kannustalon Aurora valittiin kesällä 2015 kautta aikojen komeimmaksi asuntomessutaloksi 45 vuoden aikana. Kuva: Juha Poutanen

Timpurit tekivät suurimman osan rakennustöistä, mutta Ossi Nerg huhki raksalla yhtä lailla. Apuna hänellä oli anoppi Aija Jantunen, joka halusi kerran elämässään päästä tekemään taloa, ja jota vävypoika kärsivällisesti opetti.

– Usein taloa tehdään appiukon kanssa. Me taas rakensimme anopin kanssa, hymyilee Ossi Nerg.

Ei hempeä roosa vaan lohenpunainen

Salla Nerg oli tuolloin juuri synnyttänyt ja huolehti sisustusvalinnoista. Oikeastaan vasta oma talo sai hänet innostumaan sisustamisesta. Hän tavoitteli tyylissä kodikkuutta, harmonisuutta ja ajattomuutta. Hän kaihtaa räiskyviä värejä ja suosii mieluummin pehmeitä sävyjä.

Lohenpunaisena esitelty sävy meni miehelle läpi seinän väriä markkinoidessa. Kuva: Juha Poutanen

Välillä Salla Nerg kysyi konsultaatiota sisustussuunnittelua tekevältä ystävältään Petra Jokilinnalta. Neuvokas nainen sai miehensä suostumaan pariskunnan makuuhuoneen seiniin maalattavaan hempeään roosaan käyttämällä naisellista psykologiaa. Sen sijaan, että olisi puhunut miehelleen ruusuista, hän puhui kaloista.

– Sanoin Ossille, että seinän sävy on lohenpunainen. Se meni läpi, nainen myhäilee.

Isännän silmissä työhuoneen liukuvärjätty tapetti näytti aluksi vesivahingolta. Hän kuitenkin luotti siinäkin valinnassa vaimoonsa.

Ossi Nergin työhuone on Salla Nergille ”pakohuone”, jonne hän voi vetäytyä silloin, kun lapset katsovat viereisessä olohuoneessa tv:tä. Kuva: Juha Poutanen

Neurologien maalaamat vessan seinät

Nyt tapetti kaunistaa tilan seinää. Mutta on Ossi Nergilläkin sanansa sanottavana. Wc-tilojen seinät maalattiin talkootyönä hänen lääkärikollegojensa kesken, joista suurin osa on neurologeja.

– Tuloksena kodissa on siis pelkästään neurologivoimin maalatut vessan seinät, toteaa isäntä.

Pariskunta otti Sissi-koiran vastarakastuneina, joten se on parin ensimmäinen ”rakkauslapsi.” Kuva: Juha Poutanen
Saunan ja kylppärin välille ei laitettu lasiseinää, koska Kuopion kalkkipitoinen vesi näkyy kalkkitahroina. Kuva: Juha Poutanen

Rakennusvaiheessa sisustuskärpänen iski vaimoon niin tiukasti, että kaksi WC:tä on sisustettu vimpan päälle kristallikruunuineen ja viherkasveineen, puhumattakaan muusta kodista. Talon viimeistelty, vaalea ja valoisa yleisilme saa eloa puisista yksityiskohdista, kuten evakkomatkalla mukana olleesta perintösenkistä tai vanhoista tuoleista.

Myös Ossin äidin Annikki Nergin makrameetyöt elävöittävät taloa ja muistuttavat suvun käsityötaidoista.

Joutsenten häähuutoja

Suvun talkooavun voimalla rantaan nousi myös sauna ja saunatupa.

Niiden välissä on aukko, josta näkee talolta saunalaiturille ja järvelle. Sauna on perheelle kuin kesämökki, jossa arjen huolet ja ajantaju unohtuvat.

Pojat voivat olla turvassa saunatuvassa, kun vanhemmat saunovat. Kuva: Juha Poutanen

Luonnonläheinen rantapaikka kuhisee myös eläimiä. Joutsenten häähuudot olivat tänä keväänä lammella niin kiihkeät, että ne pitivät perhettä yölläkin hereillä.

Joka paikkaan ehtivillä pojanviikareilla saattaa olla lemmikkinään milloin mitäkin. Viimeksi se oli kaikkien perheenäitien unelma, viisisenttinen rantahämähäkki.

Kylässä

Nergeillä

Omakotitalo sijaitsee Kuopion Jynkänlahdessa.

Siinä asuvat sairaanhoitaja Salla Nerg, neurologian erikoislääkäri Ossi Nerg sekä heidän poikansa Oskari, 6, ja Samu, 2. Perheen lemmikki on englanninspringerspanieli Sissi.

Kodissa on 223 neliötä ja kaksi kerrosta.

1960-neliöiselle tontille on rakennettu myös pihasauna ja autokatos.

Pirjo Tiihonen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi