Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koti

Lahtelainen Netta Pöyhönen rakastaa viiluovia eikä hanki kotiinsa turhia koristeita

Kolmen lapsen perhe remontoi vuodessa rivitaloasunnon lattiasta kattoon – "Budjettikriisit unohtuvat, kun kaikki on valmista".

Netta Pöyhönen on saanut paljon palautetta vanhasta kirjahyllystä tuunatusta aamiaiskaapista. Se sopii hyvin vaaleaan keittiöön. Kuva: Katja Luoma

Lahden Kärpäsessä isossa rivitaloasunnossa asuva Netta Pöyhönen hengästyttää vieraan kertomalla, mitä kaikkea viiden ihmisen ja yhden koiran kodissa on reilun vuoden aikana ehditty remontoida.

– Oikeastaan kaikki on laitettu uusiksi lattiasta kattoon. Keittiön ja olohuoneen välistä purettiin seinä, alakerran yhdestä varastosta saatiin kolme erillistä tilaa, kylpyhuone uusittiin, takapihaa on laitettu ja sinne on rakennettu pergola, keittiö tehtiin yhdelle seinälle, kaikki pinnat on uusittu, Pöyhönen luettelee.

Rivitaloasuntoon saatiin lisää valoa purkamalla keittiön seinä ja tekemällä sisään hauskoja ikkunaruutuja. Kuva: Katja Luoma

Kolmen alle kouluikäisen pojan äiti tunnustaa olleensa aina innokas sisustaja. Lapsena hän sisusti omaa huonettaan, nykyään miehensä kanssa perheen yhteistä kotia. Lapsista huolimatta avarassa asunnossa on siistiä eikä missään näy epämääräisiä lelukasoja.

– Kaikilla tavaroilla on oikeat paikat. Aktiiviset pojat saavat liikkua ja leikkiä kotona vapaasti, ja he osaavat itse kerätä tavarat leikkien jälkeen paikoilleen. Poikien vaikutus näkyy sisustuksessa myös väreinä, Netta Pöyhönen sanoo.

Kirjahyllystä aamiaiskaappi

Omaa tyyliään sisustussuunnittelijaksi opiskeleva Netta Pöyhönen kuvailee sekoitukseksi, jossa on skandinaavisuutta, boheemisuutta, teollista särmää ja paljon omia tee-se-itse-projekteja. Vaaleasta keittiöstä löytyy yksi asukkaiden suosikeista eli vanhan kirjahyllyn yläosasta tuunattu aamiaiskaappi. Kaapin sisälle on näppärä kätkeä leivänpaahdin, veden- ja kahvinkeittimet, avohyllyillä on esillä aamiaistarvikkeita, kokkauskirjoja ja joskus yrttejäkin.

Keittiössä on myös pieni betoninen pöytä, jonka ääressä voi tehdä töitä tai sitä voi käyttää juhlissa tarjoilupöytänä. Kuva: Katja Luoma

– Kirjahylly on minun ja mieheni kirppislöytö ja tämän tekeminen oli tosi helppoa. Sahasimme vain hyllyn osiin ja kiinnitimme yläosan keittiön seinään. Alaosa on lasten leikkihuoneessa palapelien ja lelujen säilytyspaikkana, Netta Pöyhönen kertoo.

Tilavassa leikkihuoneessa on myös puolapuut ja voimistelurenkaat, jotka ovat liikunnallisten poikien ahkerassa käytössä.

Tavaroilla on käyttöä tai muistoarvoa

Yksi perheen lempipaikoista on olohuoneesta avautuva parveke, jossa istutaan huhtikuusta pitkälle syksyyn. Joskus Pöyhöset nauttivat siellä aamupalaa tai vilvoittelevat saunan jälkeen. Perheen äiti nauttii parvekkeen upeista maisemista.

– Talvella täältä näkyvät radiomastot ja kaupungin valot, näin kesällä on ihanan vehreää. Minulle näkymät ovat tärkeitä ja rauhoittavia.

Takapihan pienellä kasvimaalla on salaattia, mansikoita ja raparperia. Kuva: Katja Luoma

Vaalea tunnelma jatkuu asunnon alakerrassa, jonne laskeudutaan maalattuja betonirappusia. Vanhempien makuuhuoneessa on tilaa ja perheelle tärkeitä tavaroita. Seinällä on jokaisen pojan syntymästä ja alkuvuosista kertovat suuret valokuvataulut sekä valkoinen kaappikello. Kellon on tehnyt Netan miehen isä vaimonsa jo edesmenneelle äidille.

– Kodissamme on oikeastaan vain tavaroita, joilla on joko käyttöä tai joihin liittyy muistoja. En tykkää turhista koristeista, Netta Pöyhönen kertoo seistessään matolla, jonka hänen vanhempansa toivat 30 vuotta sitten Kreikasta.

Makuuhuoneen vierestä löytyvät myös remontoinnin yhteydessä tehty suuri vaatehuone ja pikkuinen työhuone, jonka takaseinässä on vihreä vanha pukukoppikaappi.

– Taas yksi sattumalta tehty löytö, jonka eteen piti tehdä vähän töitä, emäntä naurahtaa.

Haaveissa omakotitalo

Saunan, kylpyhuoneen ja viimeisen poikien makuuhuoneen jälkeen kierros on tehty. Netta Pöyhönen kertoo, että remontteihin liittyvät kamaluudet ja budjettikriisit unohtuvat siinä vaiheessa, kun kaikki on valmista ja kaunista.

– Mieheni on superahkera tekijä ja minulla on paljon sisustukseen liittyviä ideoita, joita saan lehdistä, netistä ja ulkomaanreissuilta. Olemme molemmat vähän levottomia ja etsimme seuraavaa kotia. Olisi ihanaa päästä remontoimaan ja asumaan omakotitaloon, Netta Pöyhönen haaveilee.

Netta Pöyhösen suosikkijuttuja rivitaloasunnossa ovat sen alkuperäiset tammiviiluovet. Kuva: Katja Luoma
Poikien leikkihuoneessakin vallitsee järjestys, kun tavarat laitetaan paikoilleen leikkien jälkeen. Puolapuut ja voimistelurenkaat ovat ahkerassa käytössä. Kuva: Katja Luoma
Kotimme

Netta Pöyhönen kertoo

Koti: Vuonna 1981 rakennettu rivitalo Lahden Kärpäsessä.

Täällä asuvat: Netta ja Henri Pöyhönen, pojat Mauri, Mauno ja Mainio sekä Bianca-koira.

Valitsimme tämän talon , koska sijainti ja neliöt olivat sopivat sekä tiesimme, että kyseessä on hyvä taloyhtiö.

Kotini kaunein kohta on keittiö.

Minulle tärkeitä esineitä on paljon eikä niistä luovuta.

Kotona tykkään elää ja olla rennosti ystävien sekä perheen kanssa.

Chimene Bavard
chimene.bavard@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi