Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koti

Kirnu sateenvarjotelineenä, raanu seinällä: mummolameininkiä näkyy kesämökeillä yhä – Katso lukijoiden lähettämiä kuvia ja tarinoita mökkitaiteesta

Toisaalta myös moderni ote tauluineen ja patsaineen näkyy vapaa-ajan asunnoissa, kertoo lahtelainen sisustussuunnittelija Maija-Riitta Mustonen.

Aivan ensimmäisenä kesämökkejä ei ajattelisi suoranaiseksi taiteen tyyssijaksi, mutta silti niiltä löytyy usein mitä mielikuvituksellisimpia sisustus- ja somistusratkaisuja ja suoranaisia taideteoksia – joko ostettuja tai itse tehtyjä.

Mökkitaiteeseen on törmännyt myös lahtelainen sisustussuunnittelija Maija-Riitta Mustonen, joka sisustaa työnsä puolesta vapaa-ajan asuntoja.

Hänen mukaansa mökkejä on karkeasti ottaen kahdenlaisia: ensinnäkin modernit, kakkosasunnon tyyliset vapaa-ajan asunnot, toisaalta perinteisemmät mökit. Mökkitaidekin voi näissä kahdessa tyylissä erota toisistaan.

"Tässä uskolliset asukkaat meidän Joutsan, Pylsynkylän mökiltä. Pienempi, mutta paljon painavampi on muodoltaan faraania muistuttava kivi. On noin 50 cm ja saanut silmät ja hampaat. Isompi on järven pohjasta löytynyt uppotukki. Upean ulkomuotonsa ansiosta pääsi veneen kyytiin. Rannalla juuriharjalla pesu, sitten pari viikkoa auringossa loikoilua ja kuivattelua. Lopuksi ulkokuoreen hopea maali, silmät ja suu. Ovat yhdessä aika uskomaton näky, mutta hyvässä sovussa heille siinä sienet maistuu." Kuva: Iris Hahl

Ryijyillä ja kirnuilla on paikkansa

"Olen pitänyt keijuista aina (malli keijuun on Cicely Mary Barkerin kirjasta, joka on ollut minulla jo 90-luvulla). Pari vuotta sitten päätin tehdä yhdistetyn keiju/arboretumpolun mökilleni. Siinä yhdistän keijuinnostukseni ja kunnioitan samalla edesmenneen biologianopettajaäitini muistoa tuoden eri puu- japensaslajit paremmin esille. Wellamo-opiston savityökurssilla on jo aiemmin syntynyt 15 tonttua mökilleni. Nyt on syntynyt tonttujen lisäksi kymmenen keijua. Kuvan keiju on syreenikeiju. Ja pitihän keijuilla olla oma kotikin! Kaverini vähän ihmetteli, kun tuollaista lahoa pökkelöä piti kottikärryillä raahata metsän reunasta. Mutta mielestäni se on oiva koti keijuille nyt ovella ja ikkunoilla varustettuna!" Kuva: Laila Riiheläinen

Modernissa vapaa-ajankodissa tyypillisiä näkyjä ovat esimerkiksi grafiikka, taulut ja patsaat. Tyypillistä mökeillä on myös tuoda jollakin tapaa esiin omistajaperheen harrastuksia. Mustonen on itse nostanut asiakkaiden seinille tauluja, jotka sopivat perheen harrastuksiin.

Toisaalta mökeiltä löytyy nostalgisiakin ratkaisuja.

– Edelleen on heinäseipäitä ja sellaisia somisteita, riippukeinuja ja riippumattoja. Nostalginen ja positiivinen mummolameininki näytetään. Vapaa-ajan asunnoissa voidaan käyttää myös kalaverkkoja, tiinuja ja kirnuja yksittäisinä elementteinä, Mustonen pohtii.

Klassinen esimerkki on Mustosen mukaan kirnu sateenvarjotelineenä. Kukkaruukun sijaan kukkia saatetaan istuttaa vaikkapa kattilaan tai tiinuun.

Myös ryijyillä ja muilla seinätekstiileillä on paikkansa.

– Mummolan vintin vanhoja raanuja on nostettu paljon seinille, sellaista olen tehnyt.

Mustosen mukaan nykyään mökeille ei kuitenkaan enää kuljeteta rikkinäistä tavaraa, vaikka mökin sisustus voi yhä tulla kirpputorilta.

"Eräänä synkkänä, pilvisenä päivänä viime kesänä tuli tarve siivota mökillä. Löysin vintiltä vanhat taulun kehykset, joihin oli jo kiinnitetty uusi, pensselin vetoja odottava, puhtaan valkoinen pohja. Samalla muistin, että jossakin tavaroiden alla pitäisi olla vuosikymmeniä sitten hankkimani kiinalaiset öljyvärit. Aikani pengottuani värit löytyivät ja mielikuvitus alkoi lentää. Äitini kuoli toukokuussa 2018. Poismeno ei tullut yllätyksenä, mutta silti yllättäen. Päätin ikuistaa sen hetkisen mielenmaisemani. Taulu on osa surutyötäni. Tuntui, kuin kaikki aistini olisivat herkistyneet ja koin maailman aivan uudenlaisena, ehkäpä jopa turhan synkkänä. Tänään on valoisampi elämänasenne vallalla." Kuva: Anneli Ulmonen-Vilokki

Taidetta voi laittaa myös ulos

Tyypillistä vapaa-ajan asunnoille ja mökeille on myös ulko- ja sisätilojen yhdistyminen, eli esimerkiksi katetut terassit ja markiisit. Myös mökkitaiteella on sijansa sekä sisällä että ulkona.

– Ulkopatsaita on jonkin verran. Ihan taidettakin, puuveistoksia tai tällaisia, Mustonen kertoo.

Ulkolaattoja maalataan nyt itse, ja pihoihin on muutenkin tullut Mustosen mukaan paljon uusia elementtejä sekä kodeissa että vapaa-ajan asunnoissa.

Mummolan vintin vanhoja raanuja on nostettu paljon seinille. Sisustussuunnittelija Maija-Riitta Mustonen

– Mieleen tulivat myös istutuslaatikot ja hyötypuutarhat. Valeampparipesiä virkataan, nekin ovat pieniä taideteoksia.

Myös mökin sijainti vaikuttaa. Vaikkapa merenrantamökin sisustuksessa voi näkyä meriteema.

– Mökeissä on usein lintu- ja kasvikirjoja, jotka ovat mökin kirjaston pääjuttu. Jos itsellä on mökki, täytyy olla jokin yhteys tai kiinnostus luontoon.

"Teosta kutsutaan kuikaksi, vaikka se on pikemminkin laulujoutsenen näköinen. Se on mukava levähdyspaikka pikkulinnuille. Ja meille se on rakas muisto kesistä isän ja äidin kanssa." Kuva: Teemu Saloriutta
Marjaana Lahola
marjaana.lahola@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi