Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koti

Satavuotias huvila Vääksyssä sai uuden elämän Metsälinnan Kahvilana ja nelihenkisen perheen kotina – katso kuvat

Laura ja Vesa Sinkko ostivat huvilan kaksi vuotta sitten ja remontoivat sen kodikseen. Kahvilaidea syntyi jo asuntonäytössä.

Vääksyyn avattu Metsälinnan Kahvila on Laura Sinkon toteutunut unelma. Vanhassa huvilassa yhdistyvät nyt hänen kotinsa ja työnsä. Kuva: Juha Peurala

Asikkalan runsas kahvilatarjonta sai täydennystä, kun Metsälinnan Kahvila avasi ovensa vanhassa huvilassa Vääksyssä pari viikkoa sitten.

Laura ja Vesa Sinkko ostivat huvilan kaksi vuotta sitten Asikkalan kunnalta. Ajatuksena oli jo silloin, että taloon tulee paitsi koti myös kahvila.

– Veljeni tuli mukaan asuntonäyttöön ja totesi salissa, että tuossahan olisi kahvilan paikka. Olin haaveillut omasta kahvilasta jo pitkään, Laura Sinkko kertoo.

Yli satavuotiaalla talolla on pitkä historia, rakennuksessa on ollut monenlaista toimintaa.

– Meiltä on kysytty, mistä keksimme kahvilan nimen. Metsälinna on talon alkuperäinen nimi, vaikka moni kutsuu tätä Sirkkusen huvilaksi, Laura Sinkko kertoo.

Yli satavuotias talo on nähnyt vuosien varrella monenlaista toimintaa. Kuva: Juha Peurala
Kahvilan keittiö ja perheen oma keittiö ovat vierekkäin. Laura Sinkko työskentelee kahvilan keittiössä ja lapset lounastavat toisessa keittiössä. Kuva: Juha Peurala
Remontissa löytyi seinän sisältä ikkunankarmit. Olohuoneessa on ollut talon entisessä elämässä muun muassa ambulanssinkuljettajien lepotila. Kuva: Juha Peurala
Metsälinnan Kahvila sijaitsee maantien vieressä, mutta kahvilaan pääsee toistaiseksi vain Vääksyn keskustasta Kanavatien kautta. Kuva: Juha Peurala

Kahvilatilat ovat alakerrassa, Sinkon nelihenkisen perheen koti yläkerrassa. Tyttäret Mili, 5, ja Hilla, 3, jakavat huoneen.

Alakerrassa ovat vierekkäin perheen oma keittiö ja kahvilan keittiö.

Sinkon perhe on tehnyt taloon ison remontin, joka jatkuu yhä.

– Talo on terve ja ryhdikäs, mutta olen kokenut, että se on pistänyt pikkuisen hanttiin, Laura Sinkko hymyilee.

– Mitään isoja ongelmia ei ole ollut, mutta joitakin yllätyksiä. Yksi pieni kosteusongelma oli, mutta se on korjattu.

Nykyiset omistajat ovat harmitelleet sitä, että talosta on tuhottu paljon vanhaa. Esimerkiksi alkuperäiset ovet on ainoastaan yläkerran makuuhuoneessa ja tyttöjen huoneen vintissä.

Vanhoja lattioita ja kattoja he ovat saaneet kaivettua esiin ja kunnostettua.

– Mies on taitava käsistään ja osaa remontoida. Suurin osa on itse tehty, pakollisissa hommissa on käytetty ammattilaisia, ja omaa väkeä on hyödynnetty niin paljon kuin on kehdattu, Laura Sinkko kertoo.

Lastenhuoneen vintin vanha ovi on säilynyt. Kuva: Juha Peurala
Tyttöjen huoneen kaunis tapetti on tehty taulumaiseksi. Kuva: Juha Peurala
Vesa Sinkon verstas yläkerrassa. Kuva: Juha Peurala

Metsälinnan Kahvilan salissa aika pysähtyy, vaikka suuri kaappikello mittaa yhdellä seinustalla aikaa. Kahvit juodaan kauniista posliinikupeista klassisen musiikin soidessa taustalla.

– Kahvilasta saa kaikkea makeaa ja täyteläistä – terveyskahvila tämä ei ole. Olen sokerileipuri, mutta kyllä meillä on aina myös pientä suolaista tarjolla. Jossain vaiheessa on tarkoitus ruveta tarjoamaan kevyttä lounasta, keittoa ja salaattia, Laura Sinkko kertoo.

Hän on halunnut luoda kahvilasalin sisustuksen talon henkeä kunnioittaen. Huoneiden alkuperäisestä asusta ei ole säilynyt kuvia.

– Olemme yrittäneet kuvitella, miltä täällä olisi voinut näyttää ja sisustaneet kahvilaa mahdollisimman pitkälle aikalaistyyliin.

Laura Sinkko on halunnut sisustaa kahvilan mahdollisimman pitkälle aikalaistyyliin, vaikka huvilan alkuperäisestä asusta on säilynyt vain ulkokuvia. Kuva: Juha Peurala

Kalusteet pariskunta hankki edullisesti huutokaupasta. Joitakin kalusteita Laura Sinkko on entisöinyt yhdessä äitinsä kanssa.

Asunnon puolella perhe on remontoinut pinnat vanhaan tyyliin, mutta kalusteissa ja muussa sisustuksessa on myös uutta.

– Olemme tuoneet tänne kalusteita vanhasta kodistamme.

Uudet mutta vanhantyyliset valokatkaisijat sopivat taloon. Kuva: Juha Peurala

Laura Sinkko kertoo miettineensä yrittäjäksi ryhtymistä eri kanteilta. Hän työskenteli kymmenen vuotta vaatemyyjänä ennen irtisanoutumistaan. Hän on kotoisin Asikkalan Kalkkisista, mutta ehti asua pitkään Lahdessa, eikä ollut miettinyt paluuta.

– Olen yrittänyt ajatella asian niin, että kotiseudulle muuttaminen on positiivinen asia. Talo on mahtava, ja lapsille tämä on ihana paikka olla.

Myöhemmin taloon on tarkoitus avata pieni kahden huoneen aamiaismajoitus.

– Meillä on tässä melko pienet riskit, koska teimme tämän kuitenkin myös kodiksemme. Jos kahvila ei menesty, voin palata palkkatöihin. Toivon tottakai, että kahvila menestyy.

Metsälinnan Kahvila on avoinna to-ma klo 11–19, Sirkkusentie 5, Vääksy.

Kaappikello mittaa aikaa kahvilan salissa. Kuva: Juha Peurala
Yksityiskohdat luovat kahvilan sisustuksen viime silauksen. Kuva: Juha Peurala
Kahvilan kuistin tunnelmaa. Kuva: Juha Peurala
Mili ja Hilla Sinkolle rakennettiin leikkimökki. Serkku Noah Lehto on tullut kylään. Kuva: Juha Peurala
Historia

Metsälinna-huvila

Professori Gustaf Komppa rakennutti Metsälinna-tilan nykyisen huvilan vuosina 1915–1916. Sen paikalla oli sijainnut professori Joel Napoleon Langin rakennuttama huvila, joka paloi heti valmistuttuaan. Sen tilalle rakennettiin uusi, joka kuitenkin purettiin ennen nykyistä huvilaa.

Huvilalla asui tehtailija Sirkkusen sukua vuosina 1920–1940.

Asikkalan kunta osti Kompan tai Sirkkusen huvilaksi kutsutun Metsälinnan vuonna 1940. Irtaimisto huutokaupattiin.

Huvila on nähnyt monenlaista elämää. Siellä on asunut professoreita, tehtailijoita, toiminut lääkäri ja eläinlääkäri sekä partio. Moni kuntalainen muistaa ”Mailan kouluksi” kutsutun leikkikoulun.

Sinkon perheen nykyinen olohuone on ollut myös ambulanssinkuljettajien lepotilana. Ennen Sinkon perhettä talossa toimi Asikkalan kunnan kotihoitoyksikkö.

Lähteet: Laura Sinkon haastattelu, Tapio Blåfield: Anianpellon vanhat huvilat, osa II, Metsälinna, 2016 sekä Järvien ja harjun solmukohta – Vääksyn kulttuuriympäristöohjelma (Lamk 2017)
Milja Kungas
milja.kungas@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi