Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koti

Taidetta, valokuvia, julisteita tai vanha lusikka – lahtelaisessa kehystysliikkeessä laitetaan ihmisten muistoja talteen

– Kehykset suojaavat taideteosta ja korostavat kuvaa, sanoo äitinsä perustamassa Lahden taide-kehyksessä yrittäjänä toimiva Taina Matikainen.

Taina Matikainen pyöri jo pikkutyttönä äitinsä perustamassa Lahden taide-kehysliikkeessä. Kuva: Sami Kuusivirta

Kauniita, vihreän sävyisiä ristipistotöitä, joissa on kukkia ja englanninkielistä tekstiä. Sellaisia toi mukanaan aamun ensimmäinen asiakas kehystyksiä tekevään ja taiteilijatarvikkeita myyvään Lahden taide-kehykseen.

– Ei näillä töillä muille ole mitään arvoa, mutta minulle nämä ovat tärkeitä, vihertäviä kehyksiä ihaillut rouva jutteli tiskillä.

Taide-kehyksen yrittäjä Taina Matikainen ja liikkeessä yli 10 vuotta myyjänä ja kehystäjänä työskennellyt Annukka Aliranta tietävät, että ovesta voi tulla sisään mitä erikoisempia toiveita. Öljyväritöiden, akvarellien, valokuvien ja julisteiden lisäksi moni haluaa nykyään kehystää tekemiään käsitöitä tai laittaa vitriiniin muistojen vuoksi arvokkaita esineitä.

– Vitriineihin on laitettu talteen muun muassa vanhoja soittimia, lasten ruokailuvälineitä, palokirves ja vanha sarkapaita. Lasten piirustukset kehystettyinä ovat suosittuja 50-vuotislahjoja, Taina Matikainen kertoo.

Kokeilemalla alkuun

Taidetta, kuvia ja julisteita kannattaa ammattilaisten mielestä kehystää kahdesta tärkeästä syystä. Oikein tehty kehystys suojaa työtä lasin avulla ja hyvin valitut kehykset tuovat kuvan paremmin esille.

– Kehykset ovat tärkeä osa taideteosta, ne korostavat kehystettyä kuvaa. Julisteista ja omista töistäkin saa enemmän irti, kun niihin laitattaa oikeat kehykset. Kehystämällä sekä suojaa että arvostaa työtä, Taina Matikainen muotoilee.

Kehyksiä voi sovittaa työn viereen liikkeessä. Kuva: Sami Kuusivirta

Monilla asiakkaista ei ole liikkeeseen tullessaan minkäänlaista mielikuvaa työhön sopivista kehyksistä, ja vaihtoehtoja voi pohtia yhdessä henkilökunnan kanssa. Kehysvaihtoehtoja on paljon ja parhaimman käsityksen saa kokeilemalla mallipaloja työn viereen. Puuta vai metallia? Tummat, vaaleat, metallia hohtavat vai kenties pinkit? Koristeellista barokkia vai simppeliä ja suoraa?

– Ehdottomasti eniten asiakkaat ostavat puukehyksiä. Ohuempia ja yksinkertaisia malleja menee enemmän kuin suuria ja koukeroisia, Annukka Aliranta sanoo.

Toiset asiakkaat tietävät hyvinkin tarkkaan mitä haluavat. Joskus kehysten toivotaan sopivan huoneen sisustukseen verhojen värejä myöten.

– Meilläkin on mielikuvitusta ja luovuutta. Tärkeintä on saada kuva hyvin esille, Taina Matikainen sanoo.

Happovapaat pahvit ja teipit

Kun sopivat kehykset ovat löytyneet, alkaa takahuoneessa varsinainen työ. Yleensä se tarkoittaa sopivan passepartoutin eli aukkopahvin ja taustapahvin leikkaamista.

– Aukkopahvi tuo työhön ilmavuutta ja sen avulla lasi ei koske työhön ollenkaan. Pahvit ja kaikki muutkin materiaalit ovat happovapaita, jotta ne eivät vahingoita kuvaa. Esimerkiksi valokuva kiinnitetään erikoisteipillä vain yläreunasta, jotta kuva roikkuu kauniisti, Taina Matikainen selostaa.

Tavallisen lasin lisäksi työhön voi valita näkymätöntä lasia. Kuva: Sami Kuusivirta

Liikkeen varastossa on aina suosituimpia kehyslistoja, joita valmistetaan Suomessa, Italiassa ja Espanjassa. Erikoisempiakin saadaan kotimaasta muutamassa päivässä ja kauempaa noin viikossa. Tavallisen lasin lisäksi tarjolla on näkymätöntä lasia, joka suojaa valon vaikutuksilta, ja on siksi kalliimpaa.

Kahdestaan liikettä pyörittävien naisten työpäivään mahtuu myös paljon kehysten leikkaamista giljotiiniksi kutsutulla laitteella ja painavien lasilevyjen nostelua.

– Joskus asiakas haluaa välttämättä käyttää uudelleen vanhoja kehyksiä. Kehystäjän silmiin ja sieluun sattuu, jos kehysten väri tai mittasuhteet eivät sovi ollenkaan yhteen kuvan kanssa, Taina Matikainen sanoo.

Kauniita kuvia, ihania asiakkaita

Äitinsä vuonna 1973 perustamassa liikkeessä jo pikkutyttönä pyörinyt Taina Matikainen vannoi nuorempana, ettei hän päätyisi kehysliikkeeseen töihin, mutta toisin kävi. Onneksi, sillä työ on tekijöiden mukaan ihanaa.

– Parasta työssä on monipuolisuus, luovuus ja asiakkaat. Lisäksi saamme viettää työpäivät kauniiden kuvien keskellä, Matikainen kehuu.

Annukka Aliranta nauttii asiakaspalvelusta ja ongelmien ratkaisemisesta. Kuva: Sami Kuusivirta
Kehyksiä on moneen makuun ja tyyliin. Kuva: Sami Kuusivirta

– On mahtavaa, kun työssä saa käyttää omaa mielikuvitusta ja ratkoa ongelmia, Lahden kehystyskoulusta aikoinaan valmistunut Annukka Aliranta jatkaa.

Takahuoneessa tapahtuvan tarkkuutta ja luovuutta vaativan kehystämisen lisäksi Taina Matikainen ja Annukka Aliranta nauttivat asiakaspalvelusta. Tyypillistä asiakasta ei ole, vaan kehyksiä hankkivat kaikenikäiset. Keväällä korostuu näyttelykehystäminen, kun erilaiset harrastuspiirit järjestävät näyttelyitä.

– Monista asiakkaista tulee meille läheisiä, koska he tuovat usein kehystettäväksi heille hyvin tärkeitä juttuja. Elämän ensimmäinen kehystetty juttu voi liittyä jo vauvan odotusaikaan ja viimeisenä haetaan valokuvakehystä muistotilaisuuteen. Kaikkiin vaiheisiin löytyy raamit, Matikainen kuvailee.

Chiméne Bavard
chimene.bavard@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi