Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koti

Lahtelaisen Satu Itäpään hoitolapset oppivat monenlaisia kädentaitoja leipomisesta yrttiviljelyyn

Yksityisen perhepäivähoitajan koti ja pihapiiri on valjastettu arkipäivisin lasten käyttöön. Lapset saavat kerätä yrtit kalasopan päälle ja marjat aamupuuroon suoraan puutarhasta.

Yksityinen perhepäivähoitaja Satu Itäpää viettää hoitolastensa kanssa myös leivontapäiviä. Kuva: Sami Kuusivirta

Eteisessä vastaan tulvahtaa vastaleivottujen sämpylöiden tuoksu. Lahtelainen Satu Itäpää on leiponut hoitolastensa kanssa aamulla vihreään teehen tehtyjä vuohenputkisämpylöitä.

– Olen tällainen hortoilija ja villiyrtti-ihminen, hän selittää.

Neulanhaltija-blogia ja Instagram-tiliä pitävän Satu Itäpään koti on samalla työpaikka. Hän alkoi työskennellä yksityisenä perhepäivähoitajana pari vuotta sitten. Aiempi koulutus oli muotoilun opettaja, mutta Itäpää kyllästyi alan epävarmaan työtilanteeseen ja jatkuviin sijaisuuksiin.

Työuran pohdinta tuli uudelleen ajankohtaiseksi, kun Satu Itäpään kolmesta omasta lapsesta nuorin oli aloittamassa koulunkäynnin ja esikoinen siirtymässä yläasteelle.

Puutarhanhoito on yksi Satu Itäpään rakkaista harrastuksista. Kuva: Sami Kuusivirta

– Halusin siinä kohtaa olla tukemassa heitä ja tehdä töitä kotoa käsin. Tein pari vuotta kotona nukketeatteria ja järjestin käsityösyntymäpäiviä. Sitten päätin aloittaa perhepäivähoidon.

Työ oli tuttua, sillä Satu Itäpää oli käynyt Dilan lastenohjaajakoulutuksen ja työskennellyt perhepäivähoitajana kerran aikaisemminkin, kun omat lapset olivat pieniä.

– Muutamaan vuoteen en tehnyt tätä, ja kotona lähinnä kohentelin sohvatyynyjä ja nuolin hyllyjen päällisiä. Nyt on taas ihana, kun lapset tulevat onnellisina ja silmät säihkyen hoitoon.

40 tilkkutäkistä tulee hyvä luolasto

Talon lelut ovat heränneet hoitolasten myötä uuteen eloon. Itäpää säilyttää leluja vanhoissa matkalaukuissa ja koreissa, joita hän kiikuttaa lauantaisin siivouspäivänä talonsa 21 neliön suuruiseen lisärakennukseen.

– Pyrin ajattelemaan kestävää kehitystä ja välttämään muovia, siksi meillä ei ole muovilaatikoitakaan leluille.

Riippukeinut ovat lasten suosikkeja. Kuva: Sami Kuusivirta

– Jos olisin töissä päiväkodissa, minun ei tarvitsisi siivota työpaikalla lauantaisin. Mutta tässä työssä on paljon muita hyviä puolia.

Lattialle on levitetty tilkkutyönä tehty automatto, jonka päällä on jos jonkinlaisia autoja jonossa. Tilkkutäkkejä tässä talossa riittää.

– Välillä lapset saavat levittää kaikki 40 tilkkutäkkiä olohuoneeseen. Siitä syntyy luolasto, jossa he kulkevat taskulamppujen kanssa, Satu Itäpää kertoo.

Satu Itäpään kotona asuu myös lemmikkikani Vili. Kuva: Sami Kuusivirta

Perhepäivähoitajan kotona asuu myös muu perhe, mies ja kolme lasta, 15- ja 12-vuotiaat pojat ja 9-vuotias tyttö. Iltapäivisin pojat ovat koulun jälkeen yleensä omassa rauhassaan niin sanotussa ”miesluolassa” tontin toisessa rakennuksessa.

– Kuopusta välillä häiritsee, kun on joutunut luovuttamaan äitiä hoitolapsille. On esimerkiksi leivottu hoitolasten kanssa tai käyty metsäretkellä sillä aikaa kun hän on koulussa.

Leikkiä puumajassa ja perunantaimet itämässä

Neljä hoitolasta pääsee Satu Itäpään kodissa tekemään paljon käsitöitä, askarteluja, leivontaa ja puutarhanhoitoa – ja tietysti leikkimään.

– Tärkeää on myös lasten elämänhallinnan tukeminen ja henkilökohtainen kohtaaminen, johon perhepäivähoito antaa hyvät mahdollisuudet.

Parhaillaan työn alla ovat olleet äitienpäivälahjat – kangaskassit, jotka toteutetaan lasten piirrosten mukaan.

Äitienpäivälahjat on tehty lasten piirrosten mukaan. Kuva: Sami Kuusivirta

Keittiön ikkunalaudalla on itämässä perunoita – ne istutetaan myöhemmin maahan ja popsitaan sitten suuhun. Tänään lapset pääsevät hakemaan puutarhan ryytimaasta tuoreita yrttejä kalasoppaan.

Hoitopäivänä ollaan muutenkin paljon ulkona. Reilun tuhannen neliön pihalla on paikkansa niin puutarhalle marjapensaineen kuin leikkipaikoille. Satu Itäpään isä on rakentanut hoitolapsille puumajan ja tänä keväänä hiekkalaatikon.

Satu Itäpää ei ole unohtanut nukketeatteriakaan kokonaan, hän tekee sitä Neulanhaltijan työhuone -nimellä. Ensi viikolla on tulossa muutama perhepäivähoitaja hoitolapsineen katsomaan nukketeatteria Itäpään kotiin – ja työpaikalle.

Ulkoleikeille on hyvin tilaa. Kuva: Sami Kuusivirta
Milja Kungas
milja.kungas@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi