Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koti

Tukes muistuttaa tarkistamaan vanhojen sähkölaitteiden kuntoa säännöllisesti – "Käyttö on lopetettava, jos laite pätkii, savuaa tai käryää"

Vanhojen kodinkoneiden kuntoa on syytä tarkkailla säännöllisesti ja kriittisesti, Tukesista muistutetaan.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesille tulee säännöllisesti yhteydenottoja eri-ikäisten sähkölaitteiden turvallisuuteen liittyen. Johtava asiantuntija Mika Toivonen Tukesin sähkötuoteryhmästä muistuttaa, että kodin sähkölaitteet kuluvat käytössä ja niillä on tietty rajallinen käyttöikä.

– Hyvin pidetty ja huollettu sähkölaite voi säilyä toimintakuntoisena vuosikymmeniä. Usein vanhojen laitteiden käyttömukavuus ja turvallisuus eivät ole samalla tasolla kuin vastaavissa uudemmissa, Toivonen sanoo.

Toivosen mukaan vanhat sähkölaitteet uusitaan usein vasta, jos niiden varaosia ei ole enää saatavilla tai jos niiden korjaus tulee kalliimmaksi kuin uuden laitteen hankkiminen. Tukesilla ei ole ohjeistusta siitä, miten vanhoja laitteita on turvallista käyttää, vaan sitä on arvioitava tapauskohtaisesti. Joissakin vanhoissa laitteissa on sähköiskun vaara.

– Laitteen eristeet voivat olla hapertuneita ja erilaiset muoviosat haurastuneita. Laitteiden liitäntäjohdot ja pistotulpat voivat olla rikki ja kuluneita. Sähkölaitteiden kuntoa pitää säännöllisesti tarkastella kriittisesti, ja jos niiden kunto epäilyttää ne on tarkastutettava sähkölaitekorjaamossa. Yli 40 vuotiaan vatkaimen kuluneet vispilät voivat irrota pyöriessään ja moottori ylikuumentua, Toivonen konkretisoi.

Sähkölaitteita ei saa teippailla

Kodinkoneiden pikkuvikojen ja niin kutsuttujen maallikkotöiden korjaaminen on kaikille sallittua, jos on varma, että osaa suorittaa työn oikein. Verkkojännitteillä toimivien sähkölaitteiden korjaaminen on sähkötyötä, joka tulee jättää ammattilaisille. Laitteiden liitäntäjohtoja on hyvä tarkkailla. Haurastuneet, murtuneet tai muuten vaurioituneet johdot pitää uusia. Sähköjohtoa ei saa paikata teipillä, eristysnauhalla tai laastarilla. Joskus on myös järkevää luopua vanhasta koneesta.

– Käyttö kannatta lopettaa heti, jos laite käyttäytyy poikkeavasti, kuten ääntelee voimakkaasti, ei pysy päällä, pätkii toimiessaan, kuumenee voimakkaasti tai käryää. Samoin jos laite on ulkoisesti vaurioitunut, on laitteen käyttö syytä lopettaa, Toivonen toteaa.

Chiméne Bavard
chimene.bavard@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi