Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koti

Jos haluat kasvattaa itse, laita tomaatit alulle viimeistään nyt!

Helppohoitoiset tomaatit viihtyvät hyvin myös parvekkeella ja ulkona puutarhassa.

Tomaattilajikkeita on tuhansia, mutta harrastelija voi aloittaa tomaatinviljelyn jo muutamalla kestävällä ja helppohoitoisella lajikkeella. Kuva: Kimmo Kirves

Jos haluaa kasvattaa tomaattisatonsa siemenestä saakka itse, nyt on viimeistään pantava siemenet multaan, sillä tomaatit vaativat muutaman kuukauden esikasvatuksen ehtiäkseen tuottaa hedelmiä kesän aikana.

Yleisimpiä runko-, pensas- sekä amppelitomaatteja ovat muun muassa Shirley F1, Tiny Tim, Marmande, Chocolate Cherry, Ildi sekä suosittu peruslajike Gardener’s Delight.

Muun muassa pensastomaatti Balkonzauber sopii erinomaisesti ruukkukasvatukseen parvekkeelle tai terassille. Ja siitä ei tarvitse nyppiä varkaita. Neljä tomaattilajiketta kasvatetaan valmiissa kasvatuspakkauksessa.

Tomaatit ovat hyvin helppohoitoisia. Siemenet itävät yleensä hyvin ja taimet kasvavat kohisten, kun olosuhteet ovat kunnossa ja muistaa muutaman niksin.

Itääkseen tomaatinsiemenet vaativat noin 22–25 asteen lämpötilan. Sirkkalehdet ilmestyvät parhaassa tapauksessa jo parin kolmen vuorokauden kuluttua kylvämisestä. Kun siemenet ovat itäneet, pikkuruiset taimet kannattaa siirtää valoisaan ja viileään paikkaan. Näin ne kasvavat tanakoiksi, eivätkä kasvata pelkkää honteloa vartta.

Tämä tomaatinalut ovat kuuden päivän ikäisiä. Osa siemenistä jäi itämättä.

Kouli omiin, syviin ruukkuihin

Kun taimiin ilmestyvät ensimmäiset kasvulehdet, ne koulitaan omiin ja mielellään syviin ruukkuihin. Multana käytetään esimerkiksi istutusmultaa. Jos tomaatintaimet ovat venyneet varrestaan se ei haittaa, sillä tomaatit voidaan istuttaa niin, että varret jäävät lähes kokonaan mullan alle. Mullan sisään jääneeseen varrenosaan tomaatti kasvattaa juuret, ja maanpäällinen osa jatkaa kasvuaan aivan normaalisti.

Pikkuhiljaa kasvavia taimia myös lannoitetaan, ja tietenkin kastellaan, sillä tomaatit ovat tunnetusti vesisyöppöjä.

Tomaatin taimet voidaan istuttaa myös ruukun sijaan esimerkiksi valmiisiin kasvusäkkeihin. Niissä on lannoitus koko kesän kasvulle eikä erillistä lannoitusta siis tarvita. Kasvusäkki on hyvin käyttökelpoinen seinänvierustoilla, parvekkeilla ja terasseilla eli sellaisissa paikoissa, joihin on muuten vaikeaa perustaa oikeanlainen kasvualusta.

Punaposkisia hedelmiä tuottava tomaatti on arka kylmälle, ja siksi ilman lämpötila ei saisi laskea alle kymmenen asteen. Kasvihuonetta kannattaa lämmittää etenkin kylminä öinä, jolloin taimet voidaan istuttaa sinne toukokuun aikana.

Avomaalle tomaatti istutetaan vasta kesäkuussa yöhallojen mentyä. Parvekkeella tai lämpimillä seinustoilla olevat tomaatit voivat olla ulkona lämpimät päivät, mutta yöksi ne kannattaa nostaa sisätiloihin pakkasta suojaan.

Itse kasvatettujen tomaattien maku on ihana. Tomaatit ovat myös helppohoitoisia. Kuva: Armi Salonen

Valitse itsellesi sopiva lajike

Kotipuutarhureilla menee usein pää pyörälle, sillä tomaattilajikkeita on satoja ja jopa tuhansia. On löydettävä itselle oikeanlainen tomaatti kasvutavan, hedelmän koon ja maun puolesta.

Tomaatit jaotellaan kasvutavan mukaan runko-, pensas- ja amppelitomaatteihin. Runkotomaatit kasvavat yleensä yli kaksi metriä korkeiksi. Ne tekevät sivuversoja eli varkaita, jotka on poistettava.

Valmiissa kasvatuspakkauksessa on turvebriketti, tomaatinsiemenet ja pienoiskasvihuone. Kuva: Kimmo Kirves

Pensastomaatti kasvaa pensasmaiseksi ja korkeutta sillä on noin metristä puoleentoista. Pensastomaatit soveltuvat mainiosti ruukku- tai säkkikasvatukseen. Minipensastomaatti kasvaa vain noin puoli metriä korkeaksi ja siksi se sopii ruukkuun esimerkiksi parvekkeelle tai terassille.

Amppelitomaatti on rentoversoinen tomaatti, ja se sopii nimensä mukaisesti amppeliviljelyyn.

Niin runko-, pensas- kuin amppelitomaateillakin tomaatin hedelmän koko, muoto ja värit vaihtelevat lajikkeittain. Tavallisen tomaatin lisäksi yleisimpiä muotoja ovat pihvitomaatti, kirsikkatomaatti ja luumutomaatti.

Heli Sallinen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi