Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koti

Mitä televisio edellä – nyt kääritään nurmikot rullalle ja laitetaan kiviä tilalle

Savuttava grilli pihan perällä kasvaa kesäkeittiöksi hulppealla patiolla.

Pihakiviä on tarjolla hyvin monenlaista. Valitse oman maun ja pihan tunnelman mukaan. Ota huomioon myös pihan sadevedet, ettei piha ala tulvia. Kuva: Mervi Pasanen

Kevään puutarhamessujen antia ovat valtavat kukkameret, upeat istutukset ja puutarhurin mieltä kutkuttavat taimi- ja siemenmäärät. Silmiinpistävä piirre Helsingin messutapahtumassa olivat rakennetut piha-alueet. Kuten eräs kauppias totesi: nurmikonsiementen myynti on laskenut, koska television pihaohjelmien innoittamana kaikki rakentavat nyt kesäterasseja.

Pihaelämä muuttuu sallivaksi. Lapsille voi rakentaa oman leikkipaikan vaikka kukkapenkkien lomaan. Kannattaa ehkä painottaa, että pysytään sitten omalla puolella, eikä leikitä taimien seassa.

Pihoihin on tarjolla monenlaista valmista leikkitelinettä, mutta pieniä puutarhureita varten voi rakentaa vaikka vesialtaan: otetaan puinen kukkalaatikko, vuorataan se muovilla ja täytetään vedellä. Saa lutrata!

Kierrätysmateriaaleista voi edelleen askarrella kohopenkkejä – vaikka oma perheen jokaiselle tenavalle – tai vaihtoehtoisesti esteeksi liian pieniä ja innokkaita siistijöitä vastaan.

Lavakauluksista rakennettu kohopenkki on muutenkin hyvä viljelyapu: laita kaksi tai jopa kolme kaulusta päällekkäin, täytä aluksi isoilla oksilla ja puilla, sitten väliin kompostia ja lehtiä, lopuksi multaa ja aivan pintaan olkea. Hiljalleen maatuva kohopenkki eli permakulttuurista tuttu hugel pit lämpiää aikaisin keväällä ja on hyvä kasvupaikka pienille taimille. Kohopenkki on myös helppo hoitaa, kun ei tarvitse kumarrella. Jos laitat useamman rinnakkain, jätä väliin vähintään ruohonleikkurin mentävä rako.

Kivipihaan pitää hankkia laattojen lisäksi mursketta ja hiekkaa, esittelee Minttu Siukkola. Kuva: Mervi Pasanen

Muista hulevedet

Kivetyt terassit ja patiot näyttävät upeilta, mutta ennen puutarhakalusteiden kantamista on tehtävä töitä. Toki kivet voisi heitellä nurmikon päälle, jossa ne keikkuisivat pari vuotta ja lopulta uppoaisivat ruohon sekaan. Kivipiha vaatii paljon enemmän.

– Asentaminen vaatii hyvät pohjatyöt, muistuttaa Minttu Siukkola Hollolassa toimivasta Rakennusbetoni- ja Elementti Oy:stä. Yritys valmistaa pihakiviä ja on tehnyt esimerkiksi Helsinkiin taidemuseo Amos Rexin kiviset rinteet.

Jos nurmikko tekee tilaa patiolle, ensin poistetaan nurmikko. Kiveyksen alta poistetaan maa-aineista routivaan kerrokseen saakka, joskus puhutaan jopa kymmenistä senteistä. Seuraavaksi alueen pohja tasataan kerroksella vettä läpäisevää mursketta tai soraa.

– Murskeen ja asennushiekan väliin tulee kuitukangas, joka estää rikkaruohojen kasvamisen. Kivien alle tulee asennushiekkaa tai kivituhkaa ja se pitää tiivistää hyvin esimerkiksi jyrällä. Kun pohja on tasainen, ladotaan kivet ja raot täytetään saumaushiekalla, Minttu Siukkola kertoo.

Hulevedet kannattaa ottaa huomioon. Sadevesien pitää päästä imeytymään maahan, muuten piha voi tulvia.

Hiekkalaatikko voi olla taimipenkissä, kukkalaatikon saa vuoraamalla vesileikkialtaaksi. Kuva: Mervi Pasanen

Ruoka ei enää vie sisälle

Patio, terassi, kesäkeittiö – kaikki tähtäävät siihen, että yhä enemmän vietetään aikaa pihalla, mikäli sää vain sallii.

Haravoinnin ja pallonpeluun lomassa tulee nälkä, mutta se ei ole mikään syy mennä sisään hellan viereen. Kesällä ruokakin valmistetaan yhä enemmän pihalla. Kesäkeittiöstä näyttää kasvavan ylimääräinen huone talon sisätilojen jatkoksi.

Asentaminen vaatii hyvät pohjatyöt. Myyntiassistentti Minttu Siukkola

Pieni pallogrilli ei enää riitä, todellinen pihakokki hankkii uunin ja savustimen ja ison grillin. Tunnetuilta pallogrillien valmistajilta tulee joka kesä suurempia ja komeampia malleja lisävarusteineen. Moderni kesäkokki paistaa pitsansakin pallogrillissä.

Brikettien lisäksi lämmönlähteenä on usein tuttu kaasu ja kaasukeittiöt ne vasta hulppeita ovatkin.

Avotulikokkaus ja jopa pihaleivonta tekee tuloaan. Nuotiopaikan voi perustaa kivirenkaaseen ja ylle löytyy monenlaista ritilää ja telinettä. Muurikalta tulee kesällä markkinoille pihalle sijoitettava uuni, ellei halua tehdä leivinuunia itse savesta.

Pallogrilli kasvoi isoksi. Kuva: Mervi Pasanen
Mervi Pasanen
mervi.pasanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi