Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koti

Kun puolisoilla on kodin remontista täysin eri näkemykset, sisustussuunnittelija Ilse Juolalla on siihen ratkaisu

Uudesta sisustuksesta haaveileva ei yleensä osaa arvioida, kuinka paljon työtä ja aikaa projekti vaatii. Työlle tulee senkin takia hintaa, että Suomessa rakentamismääräykset ovat tiukkoja.

Ilse Juola tutkii koriste- ja peitelistoja Lahden Oven tiloissa Mukkulassa. Hän käy yrityksessä, kun haluaa tarkistaa, miten asiakkaan toiveita voitaisiin toteuttaa. Kuva: Mirja Hussain

”Eihän sua voi kutsua kotiin – ei olla ehditty siivotakaan."

Sisustussuunnittelija Ilse Juola on kuullut tällaisen repliikin useammin kuin kerran. Ihmiset olettavat, että sisustamisen ammattilainen on aina töissä, ja tekee jokaisen kotona tupatarkastuksen.

– Näinhän ei todellakaan ole. Vapaalla rentoudun, enkä ajattele töitä.

Sen verran intohimoisesti Juola kuitenkin työtään tekee, että hänet palkittiin viikko sitten Lahden vuoden naisyrittäjänä.

Parinkymmenen vuoden aikana Juola on ehtinyt suunnitella satoja sisustuksia koteihin ja julkisiin tiloihin. Suunnittelun lisäksi Juola hoitaa usein koko projektin. Tämä tarkoittaa sitä, että hän laatii laskelmat ja aikataulut ja hankkii remontin teettäjälle eri alojen ammattilaisia töihin, seuraa työmaan etenemistä ja on yhteydessä asiakkaaseen.

Projektinhallintaa tilaavat sekä yritykset että yksityiset. Firmoissa ei yleensä ole tällaiseen aikaa, ja kotiremontin teettäjistä monet haluavat ulkoistaa hermoja repivän osuuden ammattilaiselle.

Juola myöntää, että hänen työssään lehmän hermot ovat ehdoton edellytys.

– Kai tätä voisi joku kuvailla niin, että elän jatkuvassa kauhun tasapainossa. Ja teen koko ajan töitä nollatuntisopimuksella, yrittäjä kuvailee eloisasti.

Juola on tottunut siihen, että vuodet ja suhdanteet vaihtelevat kovasti. Välillä voi olla hiljaista, mutta aina hän on kuitenkin pystynyt elättämään itsensä yhden naisen yrityksessään.

– En ole oikeastaan koskaan tähdännyt yrittäjäksi, se on minulle vain tapa työllistää itseni. Päätin jo aikoja sitten, etten palkkaa ketään, vaan jatkan itsekseni eteenpäin. En halua ottaa lisäpainetta siitä, että voin joka kuukausi maksaa palkkaa toiselle.

Siitä Juola on kuitenkin tyytyväinen, että voi työllistää monia tilaamalla työtä ja tavaraa asiakkailleen.

Ilse Juola opiskeli ensin vaatetussuunnittelua ja teki töitäkin L-Fashion Groupilla. Sitten hän vaihtoi sisustusalalle ja perusti myöhemmin oman yrityksen. Kuva: Mirja Hussain

Rahasta pitää puhua heti

Huhtikuisena maanantaina Juola suuntaa Lahden Oven tiloihin Mukkulaan. Täällä hän käy usein, kun haluaa tarkistaa, voidaanko suunniteltua ideaa toteuttaa. Lahden Ovi on erikoistunut mittatilausoviin. Juola käy läpi koriste- ja peitelistoja, ja pohtii yrittäjä Ari Lehdon kanssa, miten Juolan asiakkaan tarpeisiin voitaisiin vastata.

– Olen onnekas, kun voin tehdä yhteistyötä paikallisten yrittäjien kanssa. Sellaisten, jotka tekevät omaa työtään ammattiylpeydellä, Juola pohtii.

Hän ei osaa kuvitella itseään rakentamisen suuriin kuvioihin, joissa hinta usein ratkaisee valinnat.

Rahasta Juola kyllä puhuu avoimesti ja paljon, asiakkaan kanssa heti ensi tapaamisesta alkaen.

– Velvollisuuteni on tuoda esiin, mitä työ ja tarvikkeet maksavat. Kun excel-listaukseni on valmis, asiakas voi päättää, mitä hän on valmis tekemään.

Ilse Juolan yhden naisen yritys pitää välillä työhetken myös kahvilassa. Oma työtila värikarttoineen ja kangasmalleineen on Lahdenkadulla. Kuva: Mirja Hussain

Kaikki ei mene niin kuin sisustusohjelmissa

Uudesta sisustuksesta haaveileva ei Juolan mukaan yleensä osaa arvioida, kuinka paljon työtä ja aikaa projekti vaatii. Rakentamismääräykset ovat Suomessa tiukkoja, ja työlle tulee senkin takia hintaa.

– Työn osuus vie aina budjetista eniten. Jos laatoissa säästää pari euroa neliöltä, se ei vielä muuta loppusummaa kovin paljoa.

Kun tehdään kunnolla, aikaa on varattava tarpeeksi. Juola on huomannut, että ihmisillä on ehkä osin television sisustusohjelmienkin perusteella syntynyt kuva vauhdilla etenevistä remonteista, joissa eniten menee aikaa pintamateriaalien valintoihin.

– Kyllä moni hämmästyy, kun näkee, että yksi työpäivä menee jo siihen, kun kylpyhuoneremontin takia muu osa kodista suojataan kunnolla.

Sanotaan, että piru asuu yksityiskohdissa. Juolaa ei tarvitse asiasta vakuutella, hän on oppinut tarkistamaan kaiken mahdollisen.

– Jos epäilen, että esimerkiksi saunan kiukaan suojaetäisyys ei ole aivan oikein, tarkistan asian. Muuten en nukkuisi öitäni.

Remonttiprojekteja vetäessään Juola tietää tekevänsä paljon työtä, joka ei kaiken valmistuttua näy missään.

– Tärkeintä on saada lopputuloksesta sellainen, että se on asiakkaan näköinen.

Yrittäjän kalenteri on tänä vuonna ollut melkoisen täynnä. Vuodet vaihtelevat, mutta aina Ilse Juola on pystynyt elättämään itsensä yrittämisellään. Kuva: Mirja Hussain

Monille materiaalien valitseminen on vaikeaa

Yksityisten ihmisten kodeissa Juola lähtee usein ratkomaan kodin toiminnallista ongelmaa: asiakas voi haluta esimerkiksi lapsen makuuhuoneesta työhuoneen, pienestä vessasta ison kylpyhuoneen tai vanhasta takkahuoneesta kodinhoitotilan.

Juola aloittaa työnsä kyselemällä paljon. Sitten hän tarjoaa erilaisia vaihtoehtoja.

Muutoksen suunnittelu vie suurimman osan suunnitteluajasta. Pintamateriaalien ja kalusteiden valinta sujuvat nopeammin.

Juola vie yleensä asiakkaan kotiin tapetti- ja kangasmalleja sekä värikarttoja. Hänellä on työhuoneellaan Lahdenkadulla valtavat määrät monenlaisia malleja ja värikarttoja. Sinne ei yleensä kannata asiakkaita kutsua, koska runsauden pula vaikeuttaa valintojen tekemistä.

– Ja materiaalithan pitäisi valita siellä, minne ne tulevat.

Yltäkylläisyydessä ei aina ole helppoa päästä eteenpäin. Kerran Juolan asiakas oli valmistautunut remonttiin keräämällä kiinnostavia ideoita ja materiaalivinkkejä – kaksi isoa mapillista!

– Esitin toiveen, että asiakas poimisi mapeista vaikka kuusi vaihtoehtoa, joita sitten pohtisimme yhdessä.

Sisustuksen pitää olla linjassa koko rakennuksen kanssa

Joskus puolisoiden näkemykset poikkeavat toisistaan vahvasti – ja pariskunta tietää sen jo valmiiksi. Juola on kehittänyt mallin näihin pulmatilanteisiin. Hän kuuntelee erikseen molempien toiveet ja tuo sitten omat ehdotuksensa yhteisesti pohdittavaksi.

– Mielessä on käynyt, että hoidanko samalla avioliittoneuvojan hommia, Juola sanoo hymyssä suin.

Velvollisuuteni on tuoda esiin, mitä työ ja tarvikkeet maksavat. Ilse Juola

Toisinaan asiakkaan mieltymykset voivat olla sellaisia, että Juola ei ole kyennyt ottamaan työtä vastaan.

– Suunnitteluhan alkaa aina tontin reunalta. Kun katsomme taloa, syntyy heti mielikuva siitä, mitä sisällä on. Jos omakotitalo on yltiömoderni, iso ja avara, kuution muotoinen rakennus, en voi suunnitella sinne provence-tyylistä keittiötä hirrestä tehtyine kattoparruineen. Sisustuksen pitää olla linjassa koko rakennuksen kanssa.

Yleensä suomalaiset arvostavat käytännöllisyyttä. Meille käyvät aivan hyvin neutraalin väriset, vaikkapa harmaat, sohvat. Niitä on helppo yhdistää muihin väreihin, eikä lika näy.

– Jos vaikka kaapin ovessa on erikoisempi ura tai reunamuoto, asiakas saattaa heti kysyä, miten se puhdistetaan. Joku taas torjuu vaikka parkettilattian siksi, että siihen tulee käytössä naarmuja.

Ilmastoasiat näkyvät myös sisustuksessa

Juola ei kauppaa asiakkailleen ehdoin tahdoin kaikkien huonekalujen uusimista. Itse asiassa hän toivoo, että kunnostamisen, entisöinnin ja verhoilun arvo ymmärrettäisiin. Mitä vähemmän huonekaluja menee kaatopaikalle, sen parempi.

Vuosien kuluessa vanhan kunnostaminen voi osoittautua edullisemmaksi. Eikä mittatilaustyökään aina ole kalliimpaa kuin tehdasvalmisteinen tuote. Ilse Juola

– Monet ovat kyllä ymmällään, jos huonekalun kunnostus maksaa saman kuin edullisen uuden ostaminen. Mutta vuosien kuluessa vanhan kunnostaminen voi osoittautua edullisemmaksi. Eikä mittatilaustyökään välttämättä ole kalliimpaa kuin tehdasvalmisteinen tuote.

Juola on huomannut, että ilmastoasiat vaikuttavat vahvasti myös sisustusbisnekseen. Nyt esimerkiksi lähes kaikilla julkitilojen tekstiilivalmistajilla on paljon kierrätysmateriaaleja käytössään ja sertifikaatteja ympäristöystävällisyydestä löytyy.

– Ilahduttavan monet nuoret asiakkaat ovat sellaisia, että he haluavat välttää kertakäyttökulttuuria. Mieluummin vaikka lykätään hankintaa ja ostetaan kerralla ekologisesti parempi vaihtoehto kuin heti halvempi ja nopeasti vaihtoon menevä tuote. Hinta ja laatu kyllä kulkevat tällä alalla käsi kädessä.

Pantterisohvat ja vanhat huonekalut sovussa

Omassa kodissaan Juolalla ja hänen miehellään on paljon kierrätettyjä, vanhoja huonekaluja.

– Ne ovat kulkeneet kodista toiseen ja elävät sulassa sovussa pantterisohvan ja kultakehyksisen peilin kanssa.

Kotiaan Juola ei kuitenkaan lähde esittelemään julkisesti.

– Kotona rauhoitun, enkä ajattele töitä. Emme puhu miehenkään kanssa töistä, vaikka hän on arkkitehti.

Rentoutuminen viikonloppuisin on Juolalle tarpeen, koska arkisin työpäivät venyvät kymmeneen, kahteentoista tuntiin.

– Kahdeksan tuntia olisi varmaan ihanteellinen työaika, mutta olen tottunut pitkään päivään, kun lapseton perheemmekään ei ole asettanut rajoituksia. Lisäksi haluan tehdä työni niin, ”että nurja puoli on yhtä kaunis kuin oikea puoli”.

Nurjan ja oikean puolen ohjeistus on peräisin Juolan isoäidiltä, joka aikoinaan tuli tarkastamaan, miten yhdeksänvuotias Ilse oli suoriutunut ristipisto-ompelutyöstään.

Nurja puoli näytti sotkuiselta, ja Ilse päätti alkaa tehdä priimaa myös nurjalle puolelle.

Kuka?

Ilse Juola, 49

Syntynyt Kouvolassa. Valmistunut vaatesuunnitteluartenomiksi Kuopion Käsi- ja taideteollisuusakatemiasta 1995, teki suunnittelutyötä L-Fashion Groupilla 1995–98.

Opiskeli sisustussuunnittelua Kymenlaakson ammattikorkeakoulussa ja taiteen perusopettajan erikoistumisopinnot Lahden muotoiluinstituutissa. Suorittanut myös tuotekehittäjän erikoisammattitutkinnon ja yrittäjän ammattitutkinnon.

Opettanut muun muassa Nastolan kansalaisopistossa ja Lahden Työväenopistossa.

Työskenteli Sisustuspalvelu Pirjo Koskelalla 1999–2005.

Perusti oman yrityksen Tmi Ilse Juolan 2005.

Sisustussuunnittelijana Yleisradion Muuttohaukantie-ohjelmassa 2006–2009.

Lahden seudun yrittäjänaiset valitsivat Juolan Vuoden 2019 Yrittäjänaiseksi.

Täydennä virkkeet

Yrittäjä jatkaa lauseita

Parasta työssäni ovat ammattitaitoiset urakoitsijat ja asentajat, jotka toteuttavat suunnitelmani.

Sisustamisessa olen oppinut, että kaikkeen löytyy ratkaisu.

Lempipaikka omassa kodissani on keittiö. Siellä luen rauhassa aamulehden ja juon iltateen.

Lahdessa pidän siitä, että kaikki on lähellä ja helposti saavutettavissa.

Haaveilen neljän viikon kesälomasta omalla mökillä.

Tänä viikonloppuna rauhoitun neljän päivän Milanon messumatkan jälkeen ja käyn pitkillä kävelyillä.

Terhi Säynäjärvi
terhi.saynajarvi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi