Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koti

Lahtelaisen Iina Koskikallion kodissa on paljon vaaleanpunaista ja mummolan huonekaluja

Viime joulun paras lahja oli puolison kirppikseltä löytämä vanha lipasto, joka toimii kissaveljesten kerrossänkynä.

Iina Koskikallion työhuoneessa on pastellisävyjä ja paljasta hirsiseinää. Kuva: Katja Luoma

Viime kesänä se vihdoin tapahtui. Lahtelaiset Iina Koskikallio ja Taneli Okkonen löysivät kauan etsimänsä kodin. Takana oli yli vuoden kestänyt aktiivinen vanhan talon metsästys, jonka aikana he olivat ehtineet kiertää näytöissä ja laputtaa monta mieluisaa asuinaluetta.

– Lopulta palkkasimme oman välittäjän, joka löysi tämän. Heti ensimmäisellä kerralla talo tuntui kodilta ja näimme, mitä täällä saisi tehtyä. Talossa on meille sopivasti tilaa, sijainti on hyvä ja talossa on meille tärkeät lautalattiat ja pönttöuuni, Iina Koskikallio luettelee.

Eteisen ruudullinen lattia oli työläs tehdä mutta kiva katsella. Kuva: Katja Luoma

Sopenkorvessa vuonna 1925 valmistuneen hirsirakenteisen talon keskikerroksessa on 79 neliötä, joihin mahtuu keittiön, olohuoneen ja työhuoneen lisäksi kuisti ja eteinen. Eteisessä on pakko pysähtyä ihastelemaan vaaleanpunavalkoruudullista lattiaa ja seinää, joka on tapetoitu vuoden 1930 Suomen Kuvalehden sivuilla.

– Vanhoja lehtiä löytyi talon alapohjista. Ne sopivat tänne hyvin, sillä suurin osa huonekaluistamme on vanhoja. Eniten niitä on löytynyt mummolastani, mutta myös Tanelin kotoa ja kirpputoreilta on tullut hyviä löytöjä, Iina Koskikallio kertoo.

Raikkaampi mummola

Klassikkotuolit pelastettiin roskalavalta. Kissaveljekset viihtyvät talon joka huoneessa. Kuva: Katja Luoma

Eteisestä avautuu näkymä olohuoneeseen, jossa talon kissaveljekset Edu ja Dave köllivät uudelleen verhoiluilla Hiort af Ornäsin Pedro-nojatuoleilla.

– Tuolit olivat kamalassa kunnossa ja menossa roskikseen. Onneksi tunnistin niiden rungot ja sain ne pelastettua meille, Koskikallio iloitsee.

Vanhojen huonekalujen lisäksi olo- ja työhuoneessa huomiota vetävät paljaat hirsiseinät ja toisaalta iloisen värikkäät tapetit. Koskikallio tunnustaa olevansa tapettihamsteri eivätkä mitkään talon tapeteista ole löytyneet peruskuvastoista. Osa on tilattu Ruotsista, osa Englannista. Alakerran tapeteissa on paljon pihasta löytyviä asioita eli kasveja ja lintuja. Yläkerran yhdellä seinällä on yllättäen geishoja.

Yksi Iina Koskikallion omista suosikkipaikoista on työhuone, missä hän voi ommella isoisänsä vanhan puupöydän ääressä tai istua kissojen tuoliksi nimetyllä nojatuolilla raparperitapetin keskellä.

Koskikallio on ollut kiinnostunut sisustamisesta nuoresta lähtien. Ystävät ovat kuvailleet hänen kotiaan raikkaaksi mummolaksi. Koskikalliolle kodin vanha fiilis on tärkeä juttu, ja se on syntynyt luonnostaan vanhojen ja persoonallisten huonekalujen ansiosta. Raikkaiden ja rohkeiden värien takia museo- tai mummolatunnelmaa kodissa ei ole.

Isoisän työpöytä maalattiin keltaiseksi ja sen ääressä on hyvä ommella. Kuva: Katja Luoma

– Taneli on antanut minulle vapaat kädet sisustamisen suhteen. Hän kannustaa valitsemaan reippaasti värejä ja minusta vanhojakin huonekaluja voi maalata uudelleen vaikka keltaiseksi. Jo edellisessä kodissamme oli paljon vaaleanpunaista.

Kiitosta ja inspiraatiota Instagramissa

Keittiössä pariskunnalla on vielä tekemistä, mutta heti alkuun sieltä purettiin pois ylimääräisiä kaappeja. Haaveissa on löytää keittiöön lisää täyspuisia kaapistoja.

– Siedän hyvin keskeneräisyyttä. Se on vanhassa talossa tärkeää. Haaveilen vanhasta ulko-ovesta. Akuutimpi juttu on saada pihaa kesällä kuntoon, Koskikallio suunnittelee.

Yläkertaan johtavat rappuset ovat hempeän vaaleanpunaiset. Kuva: Katja Luoma

Yläkertaan johtaa hempeän vaaleanpunaiset rappuset, yläkerran lattiat ovat keväisen keltaiset. Koskikallion isovanhempien vanhan sängyn lisäksi makuuhuoneessa on viime joulun ykköslahja, joka on Tanelin kirpputorilta löytämä vanha, erikoinen lipasto. Se etsii vielä lopullista paikkaansa, mutta toimii tällä hetkellä Daven ja Edun kerrossänkynä. Lipastosta oli kuva Koskikallion Instagram-tilillä, jonne hän laittaa kuvia fiiliksen mukaan.

– Olen saanut siellä paljon kivaa palautetta. On ihanaa kuulla, että meidän koti on inspiroinut ihmisiä, Koskikallio sanoo.

Iina Koskikallion Instagramin osoite on @minimaliina

Joululahjaksi saatu lipasto on öisin kissojen kerrossänky. Kuva: Katja Luoma

 

Valoisa kuisti oli tärkeä tekijä talon ostospäätöstä tehdessä. Kuva: Katja Luoma

Chimene Bavard
chimene.bavard@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi