Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koti

Tapeteissa voi tällä hetkellä unohtaa kaiken hillityn, nyt asutaan retro- ja kukkaviidakossa

Tapettimuoti juhlii kasveilla ja väreillä, taiteen ystävä voi asua vaikka Van Goghin maalauksessa.

Tapettipeilistä voi katsoa, miltä kuvio näyttää leveämpänä pintana. Minna Frang näyttää. Kuva: Sami Kuusivirta

Yhtäkkiä tekee ihan hirveästi mieli tapetoida! Tämä ajatus ei synny itsestään, vaan keväisten tapettimallistojen innostamana. Mennyttä ovat ajat, jolloin tapetoijien mielikuvitusta houkuteltiin vaaleilla sävyillä ja hennoilla kuvioilla. Nyt räväytetään kunnolla – valikoimissa on toinen toistaan komeampia ja värikkäämpiä kuvioita.

Kukkatapetti voi olla myös hillityn värinen. Suuret kuviot ovat edukseen isoina pintoina. Kuva: Sami Kuusivirta

– Muodissa ovat retrokuviot, niitä on ihan hirveän paljon erilaisia. Sitten on suuria kasviaiheita, kuten kukkia. Suurimmat kukka-aiheet ovat valokuvatapeteissa, esittelee sisustusneuvoja Minna Frang Orimattilan Tapetti ja Väristä. Liike on tunnettu tavallista laajemmista tapettivalikoimistaan.

Sykli muutaman vuoden

Van Goghin maalausten mukaan tehdyissa tapeteissa näkyvät mestarin siveltimenvedot. Kuva: BN Walls

Tapettitrendit vaihtuvat siinä missä vaate- ja sisustusmuotikin. Sykli vain on hitaampi, muutaman kuukauden sijaan muutama vuosi. Olohuoneen isoimman seinän tapetoiminen viidakoksi vaatii sisustajalta vähän rohkeutta.

– Osalle käy niin, että he tulevat ostamaan näitä isokuvioisia värikkäitä tapetteja, mutta lähtevät kotiin jotain vaaleaa hillittyä mukanaan, Minna Frang paljastaa.

Toisille käy päinvastoin. Piti tapetoida yksi seinä, ostettiin koko kämppään uudet seinät. Ja lattiat, kattoa ja verhot vielä päälle.

– Näillä voimakkailla tapeteilla ei tarvitse peittää koko huonetta, voi laittaa vaikka vain yhden seinän tai jotain osia, Minna Frang esittelee.

Tosi rohkealle sisustajallekin löytyy – on hilettä ja helmiäistä, peilipintaa ja metallilevyä jäljitteleviä tapetteja. Toisaalta vanhat perinnesuosikitkin pysyvät mallistoissa.

– Osa ihmisistä tykkää, että vanhoihin taloihin sopivat aikakauden tapetit, Minna Frang esittelee isoäidin aikaisia kukkia ja 1950-luvun muotoja.

Kalleimmat metrihinnalla

Tapetteja voi ostaa netistä – silloin päätös pitää tehdä pienen näyttökuvan perusteella. Tapettiliikkeessä pääsee katsomaan ja koskettamaan tulevaa seinäpintaa livenä ja samalla voi kuvitella, miltä kokonainen huone näyttää tummana kukkamerenä tai apinoita vilisevänä viidakkona. Tai taideteoksena: K-Raudan mallistoon tulee huhtikuussa Van Goghin maalauksista tehtyjä valokuvatapetteja. Niistä tarkimmat ovat kuin maalaukset itse – kukissa voi nähdä jopa siveltimenvedot.

Jos kaikki muu näyttää tylsältä, aina voi katsella itseään. Kuva: Sami Kuusivirta

Suuret kuvioaiheet vaikuttavat hintaan. Yhdessä rullassa on keskimäärin 10 metriä tapettia, leveydet ovat keskimäärin 53 sentin paikkeilla.

– Edullisimmat tapetit maksavat noin 30 euroa rulla, kalleimmat tapetit myydään metrihinnalla. Niiden rullahinta voi olla jopa 1 500 euroa, Minna Frang laskee.

– Jos huonekorkeus on normaali eli 2,4–2,5 metriä, rullasta tulee kolmesta neljään vuotaa, riippuen siitä onko kuvio kohdistettava ja kuinka korkea yksi kuviokerta on. Ja kyllä, kuviot on kohdistettava.

Luota ammattilaiseen

Van Goghia virheänä Kuva: BN Walls

Tapetoiminen ei noin periaatteessa ole vaikeaa. Aluksi pitää tietää, onko käsillä paperitapetti vai kuitutapetti, sillä tapetin laatu määrää, miten sitä käsitellään.

– Paperitapetti vetytetään ja liisteröidään ennen laittoa seinälle. Se on hieman vaikeampaa käsitellä kuin kuitutapetti.

– Kuitutapettia laitettaessa liisteri levitetään seinään ja tapettivuotia voi hetken aikaan jopa liikutella, Minna Frang kertoo.

Pitää myös uhrata ajatus seinäpinnalle, jonka aikoo tapetoida. Onko se maalattu, onko siinä jo tapetti vain onko siinä peräti 1980-luvun jäänne, remonttien reliikki eli lasikuitutapetti.

– Lasikuitutapettia ei saa irti. Jos sen päälle haluaa tapetoida, se pitää joko tasoittaa umpeen seinätasoitteella tai peittää tasoitetapetilla. Se on sen verran paksu, ettei lasikuitutapetin kuviointi enää näy, Minna Frang selittää.

Pohjatöihin kuuluu useampi työvaihe: vanhan tapetin poisto, seinien tasoitus sekä hionta ja mahdollinen pohjamaalaus. Pohjamaali auttaa tapetin asentamisessa, koska silloin kuiva seinä ei ime kaikkea liisteriä. Tapettikerroksen poistaminen seuraavassa remontissa on myös helpompaa, jos seinässä on pohjamaalaus.

Jos seinään laitetaan ohut, vaalea tapetti, pohjamaalaus tekee pinnasta yksivärisen, eivätkä mahdolliset tummemmat kohdat kuulla tapetista läpi. Pohjavärin voi valita myös lähelle tapetin sävyä, niin mahdolliset pienet raot eivät näy valomainoksen lailla.

Oikeasti tapettivuotien väliin ei saisi jäädä rakoja. Vuodat pitäisi myös saada kohdistettua kuvion mukaisesti. Lisäksi jotkut kohteet, kuten vanhojen talojen jo vähän vinot seinät tuovat lisää vaikeusastetta tehtävään.

Jos tuntuu siltä, että omat taidot eivät riitä, kannattaa säästää aikaa, rahaa ja remppahermoja. Se tapahtuu soittamalla ammattilaiselle.

Mervi Pasanen
mervi.pasanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi