Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koti

Kaksoset Iida ja Emilia Aalto sisustivat yhteisen asuntonsa hyödyntämällä alekoreja, löytönurkkia ja kirpputoreja

Aallon sisaruksia yhdistää paitsi sama koti myös ammatinvalinta.

Samanlainen maku helpottaa päätöksentekoa kotia sisustaessa. Iida ja Emilia Aallon haaveissa on monia hankintoja, mutta ne saavat vielä odottaa. ”Sohvan kyllä haluaisimme uusia”, he toteavat. Kuva: Matias Honkamaa

Kaksoset, sisustusarkkitehti Iida Aalto ja rakennusarkkitehdiksi opiskeleva Emilia Aalto ovat tottuneet toistensa seuraan jo vauvaiästä lähtien. Siksi oli luontevaa, että toisensa läpikotaisin tunteva kaksikko päätyi myös asumaan saman katon alle seitsemän vuotta sitten.

Viherkasvit tuovat eloa kotiin. Olohuoneen peilipylväs on saatu serkulta kahvipakettia vastaan. Kuva: Matias Honkamaa

Kun sopivaa vuokra-asuntoa ei löytynyt, vanhemmat Sari ja Tarmo Aalto ostivat 1970-luvun kuosissa olleen kolmion Kuopiosta. Tyttäristäkin tuntui järkevältä maksaa vuokraa vanhemmilleen vieraan vuokranantajan sijaan. Taitavat ja tekevät sisarukset ovat yhdessä remontoineet kolmion ajan hengen mukaiseksi.

– Asunnon retroilme ei oikein iskenyt. Lattioissa oli muovimatot ja seinissä kerroksittain tapettia, hymyilee Iida Aalto.

Sisustusta edullisesti

Aallot noudattivat remontissa ja sisustusvalinnoissa opiskelijoille sopivaa pientä budjettia tekemällä lähes kaiken itse. Myös isä oli apuna muun muassa keittiön asennuksessa. Siskokset hyödynsivät sisustuskauppojen löytönurkkia ja alekoreja ja kiersivät kirpputoreilla.

Trendikkäät vuodevaatteet ovat puuvillaperkaalia. Pieni kaappi on maalattu samalla sävyllä, kuin seinä. Kuva: Matias Honkamaa

Kodin tyyliksi valittiin selkeä ja ajaton, jotta se miellyttää asukkaita pitkään. Myöhemmin asunto on myös helpompi myydä, kun pinnat ovat neutraalit.

Siskoksilla on samanlainen maku, joten sisustaminen on ollut helppoa.

Iida Aalto suunnitteli keittiön

Lattiaan asennettiin uusi laminaatti, ja seinät ja katto maalattiin. Iida oli ammattikoulussa oppinut, että rapattua kattoa ei kannata maalata telalla, ettei maalin kosteus irrota rappausta. Niinpä he käyttivät maaliruiskua.

Moderni keittiö on Ikeasta. Sen Iida Aalto suunnitteli ja toteutti ammattikoulun sisustajaopintojen opinnäytetyönään.

Iida Aalto suunnitteli ja toteutti keittiön ammattikoulun sisustajaopintojen opinnäytetyönä. Ruokailuryhmä löytyi muutama vuosi sitten Ikeasta. Kuva: Matias Honkamaa

Monille remontoijille on tuttua, että vaikka joku pieni yksityiskohta jää viimeistelemättä, se ei haittaa asumista. Tässä kodissa keittiön välitilaan piti tulla lasi, mutta se on kuitenkin jäänyt laittamatta. Keittiön seinä kestää tiskaamisen ja kokkauksen roiskeita ilman lasiakin, sillä Iida Aalto valitsi seinään kosteutta kestävän maalin. Valkoharmaata keittiötä pehmentää koivutason puun sävy.

– Pitää vaan muistaa pyyhkiä mahdolliset tahrat tasoilta, sillä puu imee helposti lian.

Kodin tehtävät jaetaan tasaisesti

Mäntyinen Lundia on klassikko, joka kiinnostaa sisustajia myös tässä ajassa. Kuva: Matias Honkamaa

Huoneiston pohjaratkaisu sopii hyvin kahden asuttavaksi. Isossa kolmiossa on tilavat makuuhuoneet molemmille, sekä yhteinen olohuone.

Samat valkoharmaat sävyt jatkuvat läpi kodin. Rottinkivalaisimet, trendikkäistä pikkuesineistä tehdyt taidokkaat asetelmat ja mummon peruja olevat kauniit rottinkiset pikkupöydät saavat neutraalissa ympäristössä ansaitsemansa huomion.

Emilian makuuhuonetta koristaa pitsimäinen seinämaalaus. Siihen hän teki sapluunan laserleikkurilla ammattikorkeakoulussa ja maalasi kuvion sen avulla. Iida taas hankki äskettäin huoneeseensa vanhan kunnon Lundian kirjahyllyn säilytyskalusteeksi. Aallot suosivat sisustuksessa myös Ikean erikoismallistoja.

Asuminen yhdessä luonnistuu loistavasti. Aallot siivoavat yhdessä viikoittain, ja muutkin kodin tehtävät jaetaan tasaisesti. He myös lenkkeilevät koiransa Josen kanssa lähipoluilla. Lenkit hoitaa se, jonka aikatauluihin se parhaiten sopii.

Sisarukset ovat siistejä, mutta tässäkin kodissa kertyy vaatekasoja ja kuppeja jää tiskipöydälle lojumaan. Aalloilla on salaisuus, jolla he pelastavat tilanteen, jos koti on saatava nopeasti siivottua.

– Iso vaatehuone on kätevä. Sinne mahtuu paljon tavaraa, he nauravat.

Rottinkivalaisimet ja perintöhuonekalut tuovat lämpöä. Emilia Aalto maalasi makkariinsa seinämaalauksen sapluunan avulla. Kuva: Matias Honkamaa
Pirjo Tiihonen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi