Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koti

Heinolalainen Tuula Kekkonen remontoi yli 90-vuotiaan talon keittiön omin käsin ja omin ideoin

Sukutalon keittiössä voi ihastella alumiinilevyä, persoonallisia kirppislöytöjä ja häivähdyksiä turkoosia.

Uuteen keittiöön Tuula Kekkonen halusi ja sai paljon säilytys- ja työskentelytiloja. Hän suunnitteli koko keittiön itse. Kuva: Mirja Hussain

Yli 30 kertaa muuttanut Tuula Kekkonen hääräilee tyytyväisenä valoisassa keittiössään. Tyytyväisyydelle on monta syytä, sillä keittiön uusi ilme on syntynyt lähes täysin omin käsin, ja sijaitsee naiselle erittäin tärkeässä talossa. 1920-luvun lopulla valmistuneessa puutalossa asuivat ensimmäisenä Tuula Kekkosen isovanhemmat ja isoisän kaksi veljeä vaimoineen.

Myös Tuula Kekkosen vanhemmat ja perheen kaksi lasta asuivat yläkerran toisessa hellahuoneessa Tuulan kolme ensimmäistä elinvuotta. Jyrängön koulua vastapäätä seisovan talon epäillään olevan vanhin Jyrängössä edelleen asuinkäytössä olevista rakennuksista.

– Minulle tämä on sukutalo ja kotini. Lähellä oleva Koskensaari on sieluni maisema, jonne kaipasin aina Helsingissä asuessani. Kierrän Koskensaaressa edelleen lähes päivittäin, Tuula Kekkonen kuvailee.

Suuri kylmiökaappi, johon kuuluu myös pakastin, löytyi edullisesti nettikirppikseltä. Kuva: Mirja Hussain

Laastimurskaa ja tiiliä ämpäreihin

Neljä vuotta sitten Kekkonen pakkasi tavaransa pääkaupunkiseudulla, ja muutti asumaan vakituisesti sukutalonsa toiseen asuntoon, joka on ollut hänen hallussaan yli 40 vuotta. Seinän takana samanlaisessa noin 80 neliön asunnossa asuu hiljattain eläkkeelle jäänyt veli puolisonsa kanssa.

– Sitä ennen talo oli pitkään vain vapaa-ajan käytössä ja remontoitavaa on paljon. Päätin aloittaa keittiöstä, koska arvelin sen olevan työläin ja olen vielä hyvässä kunnossa, Tuula Kekkonen sanoo.

Keittiöremontti valmistui lokakuussa. Seuraavaksi Kekkonen kunnostaa ovet ja ikkunoita. Kuva: Mirja Hussain

Keittiösuunnitelmia ja -kalusteita kauppaavien firmojen sijaan Tuula Kekkonen päätti tehdä suunnitelmat ja suurimman osan töistä itse. Viherrakennusalalla pitkään työskenneellä naisella pysyvät työkalut hyvin käsissä ja kokemusta on myös oman omakotitalon rakennustöistä. Muutama remonttimies kävi nytkin ovella kääntymässä, mutta piti projektia liian haastavana.

– Isoin urakka oli vanhan puuhellan purkamisessa. Täytin lukuisia ämpäreitä vanhoilla nokisilla tiilillä ja laastimurskalla, jotka sitten vietiin autolla kaatopaikalle. Melkein kaikki keittiön vanhat kaapit ja kalusteet päätyivät kierrätykseen, mistä olen todella iloinen.

Ikean lokerikoissa voi säilyttää vaikkapa myslejä ja jauhoja. Kuva: Mirja Hussain

Vanhat seinät imivät tasoitelaastia useita kymmeniä kiloja ja kahden muovimattokerroksen alta paljastui alkuperäinen puulattia. Katon Tuula Kekkonen maalasi kahteen kertaan, ja seinät kolmesti, sillä ensimmäinen väri oli pari astetta liian tumma. Lattian hän joutuu maalaamaan ensi kesänä uudestaan, sillä jostain syystä puukittiä on lähtenyt imuroinnin yhteydessä irti.

– Myös työtasot lakkaan tai maalaan vielä uudestaan, sillä kalkkimaali ei ollut hyvä ratkaisu. Pitää kysyä joltain ammattilaiselta näihin neuvoja.

Yläkaapit suoraan seinästä

Fyysisen työn lisäksi keittiön uusiminen vaati ennakkoon paljon suunnittelua ja sopivien kalusteiden ja tavaroiden metsästämistä. Vanhassa keittiössä oli erittäin vähän kaappeja ja säilytystilaa, ja kaappeja Tuula Kekkonen on onnistunut löytämään edullisesti nettikirpputoreilta ja alennusmyynneistä.

– Esimerkiksi kaikki yläkaapit sain 70 eurolla, kun kävin itse ne ottamassa irti myyjän seinästä. Jauhoja ja muita kuiva-aineita säilytän suuressa Ikean lokerikossa, saman liikkeen lääkekaappi toimii minulla maustekaappina, hän vinkkaa.

Kaakeleiden sijaan keittiön välitiloissa on alumiinilevyä, joka hohtaa valoa. Kuva: Mirja Hussain

Omin ajatuksin tehdystä keittiöstä löytyy monta muutakin persoonallista ratkaisua. Koska Tuula Kekkonen ei pidä kaakeleista, hänen keittiössään kaappien välitilassa on alumiinilevyä. Siihen eivät roiskeet tartu ja se hohtaa kauniisti valoa. Alumiinilevyjen nurkista löytyvät samansävyiset pistorasiat. Nekin olivat alun perin valkoiset, mutta veljensä vinkistä hän keksi spray-maalata ne harmaiksi.

– Aika monessa kohdassa voi säästää rahaa, kun miettii mistä ja mitä ostaa. Tuunaamalla saa mieleistään jälkeä.

Viherkasvit ovat ainoa asia, joita Tuula Kekkonen haluaa hankkia keittiöönsä vielä lisää. Kuva: Mirja Hussain

Lempiväri kurkkii esiin

Valkoisen, harmaan ja mustan rytmittämässä keittiössä on helppo arvata talon emännän lempiväri. Turkoosia osuu silmiin kauniisti koriste-esineissä, tekstiileissä, kahvikupeissa ja lokerikon laatikoissa.

– Olen pitänyt turkoosista jo pitkään, mutta jos satun kyllästymään siihen, niin väriä on helppo vaihtaa, Tuula Kekkonen toteaa.

Valkoiset pistorasiat eivät sopineet keittiöön, joten ne spraymaalattiin harmaiksi. Kuva: Mirja Hussain

Kuukausia kestäneen keittiöprojektin jälkeen remontoinnissa pidetään nyt hengähdystaukoa, mutta jo loppukeväästä Tuula Kekkonen aloittaa uudet urakat. Seuraavaksi työlistalla on kaikkien sisäovien kunnostaminen, ikkunoiden vaihtoa ja saunan katon uusiminen.

– Vanhassa talossa ei koskaan lopu tekeminen kesken, hän naurahtaa.

Chiméne Bavard
chimene.bavard@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista FC Lahden tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi