Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Koti

Taloon koverrettuja koloja – terassit ja parvekkeet vedetään sisään uusissa talomallistoissa

Muodikkaille sisäänvedetyille terasseille ja parvekkeille on monta selitystä, kuten käytännöllisyys, hinta ja suojan hakeminen.

Kastellin Kuori-mallin suunnittelija Eevamaria Timlin kertoo, että sivuseinillä ja katolla saadaan varjostettua aurinkoa ilman, että millään tarvitsee peittää näkymää. Kuva: Kastelli

Juuri nyt vahvasti näkyvä arkkitehtoninen trendi on se, että katokset, terassit ja parvekkeet sidotaan saman ulkokuoren sisälle ilman erillisiä ulokkeita. Pelkistetysti kuvattuna talo on kuin juustokuutio, johon koverretaan koloja parvekkeiksi ja terasseiksi.

Ark Timlin -arkkitehtitoimistoa edustava SAFA-arkkitehti Eevamaria Timlin arvioi, että suuntaus viehättää sitä asiakaskuntaa, joka hakee simppeliä, jopa noppamaista talon mallia.

Toisaalta taustalla vaikuttaa myös toinen trendi – se, että terassit ja parvekkeet ovat tulleet luonteeltaan koko ajan lähemmäksi huonetiloja.

– Kun terassit ja parvekkeet otetaan saman kuoren sisälle, sillä saadaan hyvin sotkettua sisä- ja ulkotilan käsitettä, Timlin kertoo.

Hän on itse suunnitellut Kastellin 30-vuotisjuhlavuoden Kuori-mallin, joka imaisee trendin mukaisesti terassialueen sisäänsä.

Isot lasipinnat suosittuja

Ponnistuslautana ilmiön kasvulle on myös monia käytännön syitä.

– Tila on paljon kivempi kalustaakin, kun ympärillä on muutakin kuin lasia, Timlin heittää esimerkin.

Toisaalta sisäänvedetystä parvekkeesta, terassista tai sisääntulosta on laajemminkin hyötyä.

– Nyt halutaan isoja lasipintoja – usein juuri etelään päin – ja jos ei ole mitään katetta, aurinko pääsee lämmittämään sisätiloja liiaksi. Katetun ulkotilan sivuseinäkkeillä ja katolla saadaan hyvin varjostettua aurinkoa. Eteen ei tällöin tarvitse tuoda pilareita, palkkeja ja matalaa kattoa, vaan saadaan näkymä säilymään.

– Suomen talvessa se, että saadaan tuulensuojaa, tuo myös lämpöteknisesti etua, hän luettelee käytännön hyötyjä.

Kontti on Harri Koskisen Honkarakenteelle suunnittelema vapaa-ajanasunto, jossa on trendin mukaisesti syvennykseen tehty terassi. Kuva: Honkarakenne

Mitä enemmän kulmia, sen kalliimpaa

Kompaktin Tiera-mallin Ollikainen-yhtiölle suunnitellut SAFA-arkkitehti Jussi Hietalahti Himla Arkkitehdit Oy:stä laskee yhdeksi eduksi vielä kustannustehokkuuden.

– Mitä enemmän kulmia, sen kalliimmaksi rakentaminen tulee.

Hietalahdella oli Tieraa suunnitellessaan lähtökohtana tiiviille kaupunkitontille sijoittuva yksinkertainen pientalo, joka on neliöiltään kohtuullinen ja asukkaiden yksityisyyden huomioiva. Hietalahti suunnitteli parvekkeelle ja terassille rimoituksen, joka ei estä näkemistä mutta tuo suojaa asukkaille.

Tiera-mallissa parveke ja terassi on osin rimoitettu, jotta asukkaat eivät kokisi olevansa näyteikkunassa tiiviisti rakennetulla alueella.x Kuva: Okko Sorma

Puuta ja mustaa

Musta on edelleen pinnalla oleva uusi väri suomalaisessa pientalomaisemassa, ja mustaa pehmennetään puunvärisin paneloinnein. Esimerkiksi terassisyvennys saattaa olla kokonaan kuultavaa, lämminsävyistä puuta.

– Jos pitää ennustaa, rinnalle tulee ehkä harmaan sävyjä, ja pelottomimmat ottavat lämminsävyisellä puulla koko talon, arvioi SAFA-arkkitehti Eevamaria Timlin.

Myyntiin rakennuttavilta asiakkailta saamansa palautteen mukaan valkoinen ja musta ovat parhaiten myyvät värit tällä hetkellä.

Sillman Arkkitehtitoimiston arkkitehti Jonas Sillman arvioi, että musta, noppamainen talo sopisi parhaiten ympäristöön, jossa se olisi joko itsenäisenä monumenttinaan tai omanlaistensa seurassa tiukkaan kaavoitetulla alueella.

Milja Kungas
milja.kungas@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi